Respektfuld turisme: nyt, dansk rejsebureau skaber bæredygtige rejser

Et nyt, dansk rejsebureau udvikler rejser i respektfuldt samarbejde med NGO’er og indbyggere i de afsidesliggende landsbyer, der besøges. Det resulterer i unikke rejseoplevelser, hvor gæsterne deltager i landsbyens dagligdag og oplever kulturen indefra. Samtidig er rejserne økonomisk bæredygtige for lokalsamfundene.

Små, nepalesiske landsbysamfund kan godt opleve turister af og til, men de har sjældent den store gavn af dem. Måske sælger de en sodavand eller tre, men den største del af de penge, turisterne lægger, går typisk til rejseagenter fra de større byer. I perioder med mange turister satser nogle landsbyer på dem og opgiver deres øvrige erhverv – og når turiststrømmen på et tidspunkt flytter sig, står lokalbefolkningen på bar bund. Det kan gøres bedre, mener folkene bag et nyt, dansk rejseselskab, Respectful Travel. De skaber rejser med anderledes indhold, som giver direkte indtægter til lokalområdet og bidrager til en organisk vækst.

Økonomisk og kulturelt bæredygtig turisme
”Vi bliver flere dage i landsbyen i stedet for blot at passere forbi. Vi overnatter lokalt, betaler lokalt og får fx rundvisning af forskellige, lokale guider. Rejsedeltagerne inddrages også i det daglige arbejde i landsbyen. Det giver et unikt indblik i kulturen og en meget større rejseoplevelse at deltage frem for blot at være tilskuer. Samtidig giver det løn til de lokale guider, til dem, der har gæster boende, og dem, der tager turisterne med på arbejde, ligesom musikeren i landsbyen får løn for at undervise i de lokale instrumenter osv.,” forklarer Peter Michaelsen, der er direktør for rejsebureauet Respectful Travel.
Foruden betalingen til de landsbyboere, der er direkte involverede i besøget, betales også et tilsvarende beløb til landsbyen som helhed. Dette bidrag går til fx stipendier og forskellige forbedringer i landsbyen.

Respekt for den lokale kultur
På den måde får landsbyboerne et reelt, økonomisk udbytte af at tage imod turisterne – uden at gå på kompromis med deres kultur, men tværtimod med kulturen som omdrejningspunkt for turismen. Det er nemlig en del af pakken, at rejsen ud over at være økonomisk bæredygtig også er det socialt og kulturelt. Ansvarlig turisme indebærer blandt andet respekt for lokale sædvaner og de mennesker, man får lov at besøge, og derfor er alle aktiviteter, landsbyen tilbyder gæsterne, udviklet i et respektfuldt samarbejde med lokalbefolkningen og de NGO’er, der er aktive på stedet.

Meningsfulde møder
”Det er ikke sådan, at vi bare kommer og siger, hvordan vi gerne vil have det, for rejserne skal foregå på de lokales præmisser. Vi finder i fællesskab ud af, hvad landsbyen kan tilbyde turister, fx værksteder med lokale håndværk – og det styrker de lokales selvværd, at de har noget at lære fra sig, som gæsterne er interesserede i,” fortæller Peter Michaelsen.
Den anderledes rejseform giver således et enestående indblik i menneskers liv og dagligdag – og nogle meget meningsfulde møder mellem gæster og landsbyboere, fordi man foretager sig ting sammen.

Ud over landsbybesøg byder rejsen på trek uden for de almindelige turistruter, tempelbesøg, jungletur på elefantryg og meget mere. Rejsegruppen er på 8-16 deltagere plus dansk rejseleder. Oven i den direkte
økonomiske støtte er 1000 kr. af rejsens pris øremærket den danske NGO-organisation, der arbejder i landsbyen. Herved støttes igangværende projekter med fx skole, sundhed, drikkevand og erhvervsudvikling.

Læs mere: http://www.respectfultravel.dk/