Månedsarkiv: august 2011

North Travel trekking

En fantastisk vandretur i Island. Man skal huske at være godt klædt på – også om sommeren.
Se vores udbud af vandreture på
http://www.northtravel.dk/island_vandre_hiking_ture.html

Børn kan også komme med på vandreture i Island.
Her på vej fra Thorsmørk til Skogar, kaldet Fimmvørduhals. På denne tur kommer man forbi det nye vulkankrater i Eyjafjallajøkull.
Se mere om denne vandretur på
http://www.northtravel.dk/island/vandreture/island-vandreture-thorsmoerk-skogar.html

Alaska – nordlysets og midnatssolens hjemland

Tekst og foto: Anette Lillevang Kristiansen

 

Store endeløse og langstrakte vidder, spejlblanke søer, brusende floder og snedækkede bjergtinder er dét, som den kræsne og entusiastiske naturrejsende drømmer om! Fornemmelsen af at få lov til at vende tilbage til naturen i sin reneste form. Hvorfor ikke forene det hele til fuldkommenhed, og få en oplevelse udover det sædvanlige i en af verdens sidste store vildmarker. Én stor nationalpark med stilhed og udsigter af berusende skønhed.   Det er umuligt ikke at blive bjergtaget af de store horisonter og den høje himmel. Man bliver aldrig helt den samme igen efter at have besøgt Alaska.

 

Alaska bærer sit ærefulde navn “The Great Land” med rette. Delstaten er 2,5 gange så stor som Texas og med ca. 660.000 indbyggere ét af de mest øde og befolkningsfattige områder i verden. Der er frådset med pladsen i den uberørte natur med et helt unikt dyreliv. Man kan køre time efter time gennem uspoleret tundralandskab med mos og sparsom vegetation. Her dominerer permafrosten selv midt på sommeren. Vildheden hersker og giver en sjælden følelse af frihed. Der er en både barsk og brutal skønhed over Alaskas vildmark.

 

Hele staten er opdelt i 4 forskellige områder:

Mod sydvest er Aleuter-øerne – mod sydøst Panhandle med Juneau som statens hovedstad – det centrale Alaska (The Interior) – og endelig det fjerne arktiske nord (The Bush).

Der findes adskillige nationalparker i Alaska som er fuldstændigt fredet, så alt foregår aldeles på naturens præmisser. En af de smukkeste er Denali Nationalpark i det centrale Alaska. Landets velfungerende jernbanenet stopper i umiddelbar nærhed af parkens besøgscenter. Denali Nationalpark, der ligger smukt mellem bjergkæden Alaska Range og Talkeetna bjergene, er især kendt for sin mangfoldige flora og dyreliv med elge og bjørne. USA’s højeste bjerg, Mt. Mckinley (over 6194 m.), danner et majestætisk omdrejningspunkt. Overalt er gode muligheder for både camping, fiskeri og vandreture med udsigter i absolut verdensklasse.

 

Et andet anbefalelsesværdigt område af Alaska er den sydlige del – Kenai halvøen med Prince Williams Sound nationalpark som hovedattraktion. Området er på størrelse med Belgien og kendt som et populært sted for aktivferie, især trekking og kajakroning. Prince Williams Sound kan prale af hele 26 gletsjere, talrige fjorde og betagende naturscenerier. Her støder man på alpint terræn med snedækkede bjergkæder og kælvende gletschere, som kan opleves enten til fods eller med katamaranfærge. Prince Williams Sound nationalpark rummer også havdyr som hvaler, sæler og legesyge havoddere, der hygger sig liggende på ryggen i vandoverfladen.

 

De store byer Anchorage, Fairbanks og Juneau er spændende kulturelle spots. Her kan man shoppe og prøvesmage gastronomiske specialiteter som laks, rensdyrkød eller helleflynder. Man kan også skaffe sig basisviden om Alaska på de informative museer og turistbureauer, inden man drager ud i den store uendelighed, som en af verdens sidste vildmarker byder på.

 

Hvornår skal jeg rejse?

Alaskas turistsæson er de 3 sommermåneder juni-august, hvor temperaturen er behagelig omkring 20 – 25 grader, i hvert fald i den centrale del af staten. Her er det muligt at spotte Alaskas enestående dyreliv, samt opleve den storslåede natur i fuldt flor og se midnatssolen skinne 23 timer i døgnet. Den hårde vinter sætter ind omkring oktober og varer til ca. maj med temperaturer helt ned til 30-40 graders frost i den centrale og nordlige del af Alaska. Om vinteren kan man nyde det smukke arktiske nordlys (Aurora Borealis) og opleve en klar stjerneoverstrøet himmel. Der blæser en isnende kold vind, så pak en god vindtæt vinterjakke, trekstøvler og evt. hue, hvis du påtænker at tage til det arktiske område. Det sydlige Alaska kan være præget af tåge og overskyet vejr, så husk regntøj. Lag på lag tøj vil være fornuftigt i den centrale del af staten.

 

Hvordan kommer jeg til Alaska?

En del flyselskaber flyver til Alaskas største byer med en eller flere mellemlandinger. Delta Airlines flyver direkte fra København til Atlanta videre over Seattle til enten Anchorage eller Fairbanks. Flyvetiden er mellem 17 og 24 timer, afhængig af antal mellemlandinger. For rejsende med mindre tid – men mere eventyrlyst, flyver tyske Condor Airlines nonstop over Nordpolen direkte fra Frankfurt til Anchorage, dog kun i sommersæsonen. Lufthavnen i Anchorage ligger små 10 km udenfor centrum med flere gode shuttle-busser til centrum.

 

Hvor skal jeg sove?

Der findes hoteller og hostels i alle prislag i Alaskas byer. Vær dog opmærksom på at priserne på overnatning kan stige drastisk i mere fjerntliggende områder. Book i god tid i forvejen, så du er sikker på at få plads. En seng i et soverum sammen med 4-6 andre rejsende starter typisk ved 20 – 25 USD pr. nat, mens overnatning i simple værelser ude i de øde beliggende byer nemt kan snige sig op på over 100 USD pr. nat. Nogle steder tilbydes køkkenfaciliteter til fri afbenyttelse.

www.hostelworld.com

www.lonelyplanet.com

 

Hvad koster det?

Flybilletten til Alaska ligger mellem 7000 – 12.000 kr. afhængig af antal mellemlandinger, årstid og flyselskab. Transport rundt i Alaska er en smule dyrere end i resten af USA pga. de store øde områder, lange afstande og begrænsede vejnet. En bustur fra Anchorage til Fairbanks koster i omegnen af 100 USD, f.eks. med Alaska Direct. Der findes også busforbindelser til Canada. Indenrigsflyvning i staten er ligeledes forholdsvis dyr, idet der kun er få afgange til yderpunkterne af Alaska. En flybillet fra Fairbanks til eksempelvis Barrow i det allernordligste koster mellem 500 – 700 USD, mens en tur til det sydligste område Dutch Harbour i Aleuter-øgruppen nemt kan løbe op i 1000 USD. Få booket billetter i god tid for at være sikker på at få en plads. Der skal altid tages forbehold for pludselige vejrskift.

 

Shoppingmuligheder.

Der er rige muligheder for shopping i Alaska, men mad og fornødenheder er dyrere ude i yderområderne pga. lang og vanskelig transport. Indkøbsmulighederne er uanede, hvis man gerne vil have en traditionel souvenir med hjem fra Alaska. Statens tidligere russiske forbindelser fornægter sig dog ikke i udvalget af souvenirs. Der findes et stor udvalg af forskelligt skind og pels; såsom ulv, isbjørn og bæver, samt forskellige ting lavet af tand og horn. Eskimobefolkningen nordpå ved Det Arktiske hav er kendt som dygtige kunsthåndværkere med håndskårne figurer og masker af hvaltand. Vær opmærksom på om det indkøbte er tilladt at indføre i Danmark. Husk altid at få en original kvittering, som fremvises på forlangende i tolden i lufthavnen ved hjemkomst.

Andre populære souvenirs som keramik og strikvarer kan også bringes hjem fra ferien i Alaska. Camping – og sportsudstyr er desuden en smule billigere end i Danmark. Generelt presses priserne i vejret i turistsæsonen, især i de større byer.                                               

 

Hvor kan jeg blive klogere?

Der findes adskillige hjemmesider om Alaska på nettet, men litteraturudvalget på dansk er ret begrænset. Lonely Planets bog om Alaska er engelsksproget, men en rigtig god hjælp, når man skal finde overnatning og forslag til ture rundt i staten. På nettet kan man finde Alaskas officielle turistinfo-web, samt sider om de forskellige Nationalparker og overnatningsmuligheder.

 

Alaskas jernbanenet Alaska Railroad kan findes på:

www.akrr.com

Info om de forskellige færgeruter i den sydlige del af staten omkring byen Seward kan findes på:

www.ferryalaska.com (Alaska Marinehighway)

 

Flybilletter til både til byer i Alaska, resten af USA og Canada, samt Hawaii kan bookes online på:

www.alaskaair.com

 

Tyske Condor Airlines billetter over Nordpolen kan bookes på www.condor.com

 

På rejsen kan man med fordel henvende sig på de meget hjælpsomme turistkontorer i Anchorage eller Fairbanks, hvor der er gratis internetadgang. Her kan man få gode råd, hjælp til forskellige turarrangementer og reservation af billetter til både fly, tog og færger.

 

Filmen “Ind i vildmarken” giver et godt indtryk af Alaskas rå og til tider nådesløse natur. Desuden findes enkelte romaner om heltemodige bedrifter, og folk, der stik imod alle odds, har overlevet mødet med et af de meget ekstreme områder i verden.

 

Andre ting at se i Alaska

Har man lyst til at krydse Polarcirklen, foregår det af Dalton Highway nord for Fairbanks. Det tager ca. 8 timer at nå Polarcirklen i bil ad veje af meget varierende kvalitet. Under turen krydser man Yukonfloden og kører gennem et meget øde tundra-landskab præget af permafrost. Selve punktet, hvor man kører over Polarcirklen, er markeret med et skilt.

 

Langs Dalton Highway løber Trans Alaska pipeline – den overjordiske olierørledning der går hele vejen fra nord til syd – en strækning på ca. 2000 km. Denne olierørledning følger man hele vejen til Polarcirklen gennem skove, åbne vidder og bakket terræn, mens den bugter sig over og under veje og floder. Fortsætter man af Dalton Highway, ender man ved det Arktiske hav og to små bosættelser, Prudhoe Bay og Dead Horse, der tjener som baraklejr for personalet ved olieindustrien.

 

Har man mod på en oplevelse af de mere specielle i Alaska kan man flyve til den lille arktiske by Barrow, der udenfor byen på den flade golde tundra er indehaver af det nordligste punkt i Nordamerika – Point Barrow, 71,17 grader nordlig. Der findes ingen farbare veje til Barrow, så fly er eneste mulighed for at besøge denne allernordligste forpost til det Arktiske hav og Nordpolen.

Byen minder allermest om en lille grønlandsk bygd med slædehunde, isbjørne og klar midnatssol døgnet rundt i sommermånederne. Eskimokultur og hvalfangst præger denne lille isolerede plet midt i intetheden, hvor ca. 4500 indbyggere har deres isnende kolde hjem. Man ernærer sig hovedsageligt ved fiskeri, turisme og udvinding af olie/naturgas.

Tundra Tours arrangerer ture både i dagtimerne og ved midnat til Point Barrow og øde områder af tundraen hvor man kan være heldig at spotte en isbjørn. Turene inkluderer typisk også en danseopvisning af eskimobørn i traditionelle dragter. Se www.tundratours.com

Kabelpark i Hvide Sande

Produceret i samarbejde med Kabelpark i Hvide Sande.
En solbeskinnet dag i vestjylland, tog vi ud til Aqua Sports Zone for at prøve kabelparken.
Kabelparken set fra luften.
Kabelparken åbnede i juni 2006 og består af et 766 meter langt kabel, hvor man har mulighed for at prøve såvel vandski som wakeboard.
Kabelpark ved Hvide Sande.
Startstedet.
Fra startstedet kan man starte med såvel vandski som wakeboard.
De fleste må dog tage et par mavepladskere inden man får styr på at komme op på wakeboardet.
Men når det så endelig lykkedes, er det en super fed fornemmelse at blive trukket hen over vandet.
Så lykkedes det 🙂 (Klik play)
Det vil så sige, lige ind til næste udfordring kommer, nemlig at komme rundt gennem svinget, hvor der komme noget mere fart på og træk i rebet. Der styrtede jeg en del gange, og så er det kun at gå ind til stranden igen og gå tilbage til start.
Tilbage til start.
Stranden ved siden af er også et dejligt sted at slappe lidt af.
Cafe
Fra den hyggelige cafe kan man få lidt godt at spise, imens man nyder synet af dem, som har styr på det.
Og der er nogen der har styr på det og får det til at se let ud.
Alt i alt, havde vi en super hyggelig dag og kan varmt anbefale at prøve kabelparken.
Kontaktinformation:
KABELPARK®  Aqua Sports Zone  Gytjevej  DK–  6960  Hvide Sande  +45 30 29 26 26

Zermatt – en lille alpeby for foden af Matterhorn

Tekst og foto: Anette Lillevang Kristiansen

 

Den lille maleriske by Zermatt i Alperne i det sydlige Schweiz danner rammen om et af de mest betagende naturscenerier i Europa. Beliggende i dalen er byen placeret for foden af landets vartegn – den majestætiske bjergtinde Matterhorn. Alle bjergbestigers skræk og verdens farligste bjerg. Med en profil der mest af alt leder tankerne hen på en ond snedronnings slot i en Walt Disney film, virker bjerget både frygtindgydende og uhyggelig, men har ikke desto mindre en magisk tiltrækningskraft på bjergbestigere verden over.

Smalle gader med restauranter og butikker er hvad der karakteriserer smørhullet Zermatt. Byen er ligesom klemt inde i dalen, omgivet af sneklædte bjerge og med majestætiske Matterhorn stolt knejsende i horisonten. Jeg finder mig straks tilrette på det lille hyggelige hostel ved bredden af floden Vispa, der løber gennem byen, og nyder den rene bjergluft og de høje grantræer med flokke af fugle lige udenfor mit vindue. Byen er usædvanlig fredelig. Biler er forbudt, så byens gader domineres kun af små lydløse el-biler og hestevogne. Det ideelle paradis for en afstressningsferie. Byen er af så sparsom af størrelse at alt ligger i gåafstand, og jeg finder ret hurtigt ud af hovedgadens status som indkøbsparadis. Her er et kæmpeudvalg af souvenirbutikker med postkort og schweizerchokolade, samt butikker med alle de gængse mærker i outdoorudstyr. Hele Zermatt oser af romantisk landsbyatmosfære. Der er en stemning af forventning og spænding, med skiløber på vej mod skiliften, entusiastiske backpackere og vandrefolk. Et internationalt træfpunkt for rejsende fra hele verden og bjergbestigere der skal prøve kræfter med højderne og Moder natur.

På kirkegården ved den lille katolske kirke, bliver folk dog i den grad mindet om risikoen ved at bestige Matterhorn. En udforskning af de mange gravsten med deres triste inskriptioner giver indblik i adskillige drømme der endte i tragedier. En af gravstenene er prydet med en ishakke der har tilhørt en uheldig bjergbestiger som styrtede i døden. Underlig oplevelse at gå rundt på kirkegården, og forestille sig hvad disse eventyrere må have oplevet i de sidste minutter af deres liv. Det er svært ikke at blive en smule berørt af de mange triste skæbner.

Ved første svævebanestation mod Lille Matterhorn kan man stå af og gå tilbage til byen gennem dalen. Der er en utrolig smuk natur omkring Zermatt, og jeg oplever en helt unik stemning af sommer, solskin og bier der summer. Folk sidder udenfor deres alpehytter, nyder solen og hilser venligt på folk der går gennem gårdspladserne. Jeg får næsten associationer til “The Sound of Music”, og ville ikke blive spor overrasket, hvis de gumlende køer blev til lilla Milkakøer med kobjælder, mens Heidi fra min barndoms bogsamling frejdigt kom løbende gennem tæppet af gule mælkebøtter på de græsbeklædte bakker.

 

Matterhorn – en frygtingydende skønhed

De første to dage jeg opholder mig i Zermatt er det fuldstændig umuligt at se bjerget. Det indre billede, som jeg har af dens karakteristiske profil, kan ikke genfindes i virkeligheden. Temperaturen er kun omkring 8 grader og vejrudsigten ser ikke alt for lovende ud. Et tungt skydække hænger over byen, og overlader forestillinger om en frygtindgydende bjergtinde til fantasien. Matterhorns top er for det meste indhyllet i tåger, og det skal være meget klart vejr, før man kan se hele bjerget. Med sine 4478 m op til den sneklædte spidse top, knejsende mod en blå himmel er den både dramatisk, frygtindgydende og uhyggelig stejl. Fra Zermatt kan bjerget ses i klart vejr i horisonten, men totalt betagende bliver det først helt når man tager med svævebanen op til Lille Matterhorn endestationen i 3883 meters højde.

Turen mod Lille Matterhorn foregår i 3 etaper gennem et storslået og dramatisk snehvidt landskab med udsigt over både Matterhorn og Breithorn.

Udsigten er berusende på en så skyfri dag med klar blå himmel og krystalklar luft, som jeg til sidst fik lov at opleve. En fantastisk og helt uforglemmelige oplevelse. Under turen med svævebanen kan man se Matterhorns stejle vægge stå helt tydeligt i det frostklare landskab. Her får man også et godt indtryk af hvor bredt bjerget i virkeligheden er. Nede fra Zermatt syner bjerget særdeles smalt og spidst, men bjerget har fire sider ligesom en obelisk, hvilket gør den til en iskold formfuldendt skønhed i hvide nuancer. Og ens fantasi om en ond snedronning begynder rigtigt at tage form.

På Lille Matterhorn er en tunnel boret gennem bjerget og udsigtspunktet på toppen kan nås med elevator. Punktet er med sine 3883 m det højeste udsigtspunkt i Europa; en 360 graders panoramaudsigt over de schweiziske, franske og italienske Alper. Fra platformen kan man se hele 38 bjergtoppe på 4000 meter eller derover. Jeg bliver foreviget foran skiltet på toppen med et betagende bjerglandskab i baggrunden, mens kulden går gennem marv og ben, og øjnene misser mod den skarpe sol.

 

Europas højst beliggende isgrotte

Ved udgangen af tunnelen ligger en lille interimistisk café hvor man kan få varmen med et krus varm kakao, der kan være meget tiltrængt.

I nærheden af cafeen ligger det såkaldte is-palads 15 meter under isen. Ad en lang iskold tunnel bevæger man sig dybt ned under isen og ind i en isnende blå verden. De blålige vægge omslutter én med kulde, når man til sidst kommer ind i museet med smukke isskulpturer. Grotten er den højst beliggende gletscherhule i Europa, og et lysshow akkompagnerer det næsten magiske syn og gør det meget stemningsfyldt. Stilheden er slående og man føler sig næsten hensat til en himmelsk verden.

Siden 1865 da Matterhorn blev besteget første gang, har folk forsøgt at besejre bjerget. Adskillige har i årernes løb mistet livet – og de fleste har fundet hvile på kirkegården i Zermatt. Den første der besejrede Matterhorn var englænderen Edward Whympers. På vejen ned styrtede fire af gruppens bjergbestigere i døden – og et par stykker blev aldrig fundet. At Matterhorn er farligt at bestige hersker der absolut ingen tvivl om. I bogen “Matterhorn – Verdens farligste bjerg” berettes levende om to danskere der har besteget bjerget under dramatiske omstændigheder.

Området nedenfor Matterhorn byder på skipister i verdensklasse for både øvede og begyndere med skiinstruktører. Matterhorn Glacier Paradise er et skiresort, der ligger med fantastisk udsigt til Matterhorn og et bjerglandskab der er ideelt til skiløb. Selv nyder jeg for en stund den storslåede udsigt fra en liggestol, for med Matterhorn og Zermatt i kikkerten er det en yderst afslappende måde at holde ferie på i smukke omgivelser.

Har man mod på at erobre bjergtoppe, er Breithorn det nemmeste 4000 meter bjerg i Alperne at bestige. Matterhorn er absolut for de erfarne bjergbestigere med mere end almindeligt mod og mandshjerte.