den berømte Jazzfestival i San Sebastián, Spanien

JAZZ festival i Donostia( San Sebastián)

 

I sommers rejste jeg på en sprogrejse til Spanien, I håbet om at lære spansk – men jeg lærte meget mere.

Min tur varede rundt regnet hele tre uger. Hver uge bød på hver deres unikke præg, og festligheder.

Den første omhandlede det årlige tyre løb i Pamplona, hvilket var noget af en oplevelse.

Dette vare en uge, hvor de traditionelt slipper tyrene løs i hovedgaden, hvorefter de løber tilskuerne ned på vej til arenaen. Besøger man byen i hvilken som helst anden uge end denne, råder Pamplona over ca. 200.000 indbyggere. Men med deres årlige tyre løb, valgfarter ikke kun spanierne dertil, jeg mødte også forbavsende mange australiere og tyskere. I nyhederne i San Sebastián hørte jeg(da jeg kom tilbage) at der den dag jeg deltog(lørdag)var nær de 1,2 millioner mennesker.

Dette forklarer imidlertid ikke det kaos man møder når man ankommer med bussen eller toget til denne basker by. Gaderne var fyldt til renden med menneskehober af alle aldre, klædt i rødt fra top til tå. Det tog mine venner og jeg en evighed at nå frem til Arenaen, hvor tyrene omkring middag duellerede med tyrefægterne.

Natten var springfyldt med liv, og diversitet.

På trods af den udmattende nat, og den stigende stemning i arenaen, som vi måtte betale omkring seks euro for at skaffe, var vi alle ved godt mod. Det var dog lige indtil de sjove julelege med de “små” tyre holdt op, og den rigtige nedslagtning gik i gang – der gik ikke mange minutter før vi besluttede os for at vende tilbage til San Sebastián.

 

Den anden uge i den fantastisk fortryllende fiskerby, handlede netop om fisker livet i San Sebastián.

Her var lagt op til en uges fest ved havnen i La parte de Vieja(den gamle bydel), hvilket viste sig at være en socialistisk arbejderklasse festival, igen en årlig attraktion som afholdes, for at hylde og mindes byens daværende indtægtskilde – nemlig deres udsøgte og velsmagende fiskerindustri.

Aftnerne bød på live bands og traditionel folkedans, hvor alle var inviterede, og det viste sig at være ganske let. Alt dette foregik imens Bruce Springsteen kom og afholdt en koncert i byen, desværre havde jeg ikke købt billetter, der var udsolgt omkring seks måneder før datoen for koncerten.

En ganske unik oplevelse, der ellers faldt perfekt sammen med min ferie.

 

Af alle de kulturoplevelser der fandt sted mens jeg var i byen, som indbefatter kunst tur til Bilbao, Pamplona tyrefægtning, socialistisk havne festival, udendørs postmoderne teaterforestillinger og akvariums besøg var den sidste dog den mest farverige og stemningsfyldte.

Den sidste uge af mit besøg den 22-27 juli startede den berømte Jazz-festival i Donostia.

Dette er en verdensberømt jazzfestival sponsoreret af Heineken som i år 2008 inkluderede store kunstnere så som: Johnny Winter, Diana Krall, Steve Coleman, David Murray, David linx & Diederik Wissels, The Waifs og Bobby Mcferrin plus en hel del andre.

En del af de helt store navne, foregik i de store koncertsale, jeg fik desværre ikke set Johnny Winter kun hørt den overleverede viden. Men Bobby Mcferrin og de australske The Waifs og en del andre fik jeg oplevet, da disse koncerter foregik på stranden og ikke kostede noget.

En utrolig musik oplevelse, tre scener efter størrelse blev opstillet i Playa de la Zurriola‘s sand. Og her kunne man sidde de lange sommernætter på et tæppe og drikke sig et glas af den lokale vin, mens man lyttede til Jazz under stjernehimlen sammen med sine gode venner. Bare denne koncert er et besøg værd, for ikke at nævne alle de andre fantastiske ting byen har at tilbyde.

Bestemt ikke sidste gang at jeg har besøgt spændene Donostia, som baskerne selv kalder San Sebastián.

 

Mathilde R. Carbel 2008