Sådan tager du bedre billeder – del 2

10 gode råd til bedre billeder

 

Sådan tager du bedre billeder

 

De efterfølgende gode råd til at tage bedre billeder, skal være inspiration til læseren. Han/hun må gerne have dem i tankerne når der skal tages billeder.

 

Forstyr ikke motivet

Pas på med at råbe “kig lige her!”. Mange gode øjeblikke kan gå tabt såsom dette billede.

 

Det kan virke fint at personerne på motivet kigger andre steder hen end lige ind i kameraet.

 

Jeg vil starte med at med at tage billedet på afstand og derefter vil jeg gå så tættere på. Det kan jo også være at du er heldig at få med hvad der fanger deres blikke. Hvad kigger de på? Er der nogen der kikker på dem? Jeg ved godt at vi som fotografer igen skal passe på med at tage billeder på afstand. Men min holdning er at et billede altid har mulighed for at blive beskåret senere hjemme på computeren og dermed trække motivet tættere på. Situationen gør måske også at hvis fotografen kommer for tæt på er billedet et andet. Det kan da også være at motivet kun er der i ganske kort tid.

 

Har vi fanget billedet i første omgang, så vil jeg bevæge mig tættere på og tage en gang til og forsætte end til jeg synes at den eller de forstyrrende elementer er væk.     

 

Jeg vil godt anbefale at vi fotografere en større mængde mennesker. Der vil ikke være  

 

Men træd varsomt da ikke alle lige glade for at vi fotografer kommer for tæt på med mindre vi kender personerne på billedet godt. Det kan være godt at vente med at gå efter billedet er taget til du måske har set om personerne på billedet føler sig generet af din tilstedeværelse. Vær klar til evt. at vise dem billedet, hvis de kommer hen til dig. Er de sure så slet billedet mens personerne ser på det og undskylde at du tog billedet. Det er bedst at have deres accept til at tage billedet inden du tager billeder af nogle personer.

 

Tag aldrig billeder af personer i eller udenfor deres private hjem med mindre du er inviteret indenfor.  

 

Har du husket stativet kan det være godt at anvende zoomknappen ellers ikke da billedet let kan komme til at ryste.

 

 

Tag anderledes billeder

 

Prøv at se verden fra en anden vinkel. Dette billede er efter min mening blevet beskåret efterfølgende da jeg tror at fotografen ikke kan undgå at komme med på billedet.

 

Det er dig bag kameraet som bestemmer hvordan billedet kommer til at se ud.

 

Det kan være billedet er iscenesat. Det kan eks. Være at du lader en bekendt række tungen ud, som lade som om personen slikker på noget. Samtidig flytter du dig så det kan komme til at se ud som om personen slikker op og ned af bjergsiden som ses i baggrunden.  

 

Det kan være at fotografen skyder et motiv fra hoften. Jeg mener så som da jeg var i Belgien og tog et billede af et stadion. Den var lukket og nærmest umuligt at tage billeder af. Jeg fandt en plastkasse som jeg stillede mig på og løftede så kameraet så højt op jeg kunne. Derefter kippede jeg det lidt så jeg fornemmede at det pegede ned mod spillebanen. Jeg så ikke hvad jeg tog billede af men resultatet var et utroligt godt billede.

 

Af anderledes billeder kan efter min mening også være at billedet bliver taget på skrå.

 

Det kan måske også være lidt sjovt at kikke på folks sko eller støvler eller måske hat. Prøv en gang at sætte dig på en bænk på strøget med kameraet parat til at tage billeder. Tryk så på udløserknappen en gang i mellem.

 

Det kan da også være at det er muligt at fange en person som kommer gående med en hund. Prøv også at tage billedet bagfra – men pas igen på. Personer taget bagfra er der flere som ikke kan lide. Vendt og se. Vender vedkommende om og kommer tilbage. Vær forberedt. Vedkommen vil måske have lov til at se billedet eller se dig slette det igen.

 

Det kan måske også være muligt at fange en tyk og en tynd person sammen, men igen vurdere om det kan være for krænkende over for personerne. Tænk hvis det var dig der var kraftig og du gik sammen med en lille og tynd person. Hvordan ville du så reagere?. Så pas på med at tage billeder af personer på grund af deres udseende.     

 

Gå tæt på

 

En hver fotograf vil i starten få at vide – tag nu ikke billederne med for lang afstand. Det har jeg også erfaret. Dertil vil jeg nu også sige at jeg kunne nu godt tænke at jeg gerne vil sikre mig at personerne på billedet har hele armen med. Jeg vil anbefale at motivet har luft rundt om.

 

Det at gå tæt på skal vi passe på med, specielt når vi har med personer at gøre. Nogle personer kan føle at vi kommer for tæt på.

Det kan anbefales at personen eller personerne spørges først om han/hun eller de vil fotograferes.

 

Der er ingen tvivl på at billederne bliver bedre som motivet bringes tættere på.

 

Jeg vil anbefale at tage et stativ med hvis der skal anvendes zoom til at bringe motivet tættere på. Jeg ved at når vi trækker motivet ind tæt på så er kameraet let til at komme ud af fokus. Det vil sige at det kan være svært at holde stille og billedet bliver kort sagt uskarpt.

 

Jeg vil nu også gerne tage billedet hvor omgivelserne er med. Et andet måske personerne tæt på i hel figur. Tænk nu hvis jeg fortryder når jeg kommer hjem. Det er altid let at fjerne billedet bagefter end det er at tage billedet om igen.      

 

Prøv at tage billeder af blomster tæt på med makro. Tag evt. lidt vand på dine hænder og ryst ned over blomsten og tag endnu flere billeder. Der skal faktisk ikke mange dråber til at billedet får et meget smukkere udtryk. Gå ganske tæt på med makro på blomster eller frugter i naturen.  

 

Billeder af gravide

 

I et hvert familiealbum er der billeder af den gravide kæreste eller kone.

Det kan være meget sjovt at følge graviditeten og se hvor meget maven vokser hver måned – specielt ved den første graviditet. Men vær nu lidt tilbageholdende med at tage nøgenbilleder. Tænk på at andre i familien måske også ser dem.

 

Billedet som her er da ganske smukt. Pigen er kun delvis nøgen. Det kan også være en stor Cardigan eller måske morgenkåben. At barnet er med på billedet er ikke forstyrende men det gør heller ikke noget at det der bliver taget et til, hvor det kun er mor.  

   

Det kan godt være at nøgenbillederne er sjove at tage for dig og den gravide kæreste eller kone, men efter min mening hører de ikke hjemme i et familiealbum – det er private billeder. Jeg er sikker på at hun gerne vil tage 2 sæt billeder. Et sæt nøgenbilleder som ikke bliver sendt til fremkaldelse, men kun findes på computeren derhjemme og et sæt delvis nøgenbilleder som fremkaldes hos fotografen. Det vil kun være muligt med et digitalt kamera. Fotograferes der med et almindeligt filmkamera, så vil jeg ikke anbefale nøgne billeder. Nøgne billeder skal ikke ud af huset – de er private.     

 

 

Modlysbilleder

 

Modlys får du når lyset kommer ind bagfra motivet. Langt de fleste gange ødelægger modlyset dit motiv.

 

Sol op- og nedgange kan blive ganske smukke billeder. Som det ses på billedet vil motivet i forgrunden fremstå kronhjorten som sort silhuet.   

 

Du skal være klar med det samme for inden for ½ time før og efter vil billedet mange gange. Det er solen farver, skyernes former med mere.

 

 

Gå ned i knæ

Pas på med at råbe “kig lige her!”. Mange gode øjeblikke kan gå tabt såsom dette billede.

 

Det kan virke fint at personerne på motivet kigger andre steder hen end lige ind i kameraet.

 

Jeg vil starte med at med at tage billedet på afstand og derefter vil jeg gå så tættere på. Det kan jo også være at du er heldig at få med hvad der fanger deres blikke. Hvad kigger de på? Er der nogen der kikker på dem? Jeg ved godt at vi som fotografer igen skal passe på med at tage billeder på afstand. Men min holdning er at et billede altid har mulighed for at blive beskåret senere hjemme på computeren og dermed trække motivet tættere på. Situationen gør måske også at hvis fotografen kommer for tæt på er billedet et andet. Det kan da også være at motivet kun er der i ganske kort tid.

 

Har vi fanget billedet i første omgang, så vil jeg bevæge mig tættere på og tage en gang til og forsætte end til jeg synes at den eller de forstyrrende elementer er væk.     

 

Jeg vil godt anbefale at vi fotografere en større mængde mennesker. Der vil ikke være  

 

Men træd varsomt da ikke alle lige glade for at vi fotografer kommer for tæt på med mindre vi kender personerne på billedet godt. Det kan være godt at vente med at gå efter billedet er taget til du måske har set om personerne på billedet føler sig generet af din tilstedeværelse. Vær klar til evt. at vise dem billedet, hvis de kommer hen til dig. Er de sure så slet billedet mens personerne ser på det og undskylde at du tog billedet. Det er bedst at have deres accept til at tage billedet inden du tager billeder af nogle personer.

 

Tag aldrig billeder af personer i eller udenfor deres private hjem med mindre du er inviteret indenfor.  

 

Har du husket stativet kan det være godt at anvende zoomknappen ellers ikke da billedet let kan komme til at ryste.

 

 

Tag anderledes billeder

 

Prøv at se verden fra en anden vinkel. Dette billede er efter min mening blevet beskåret efterfølgende da jeg tror at fotografen ikke kan undgå at komme med på billedet.

 

Det er dig bag kameraet som bestemmer hvordan billedet kommer til at se ud.

 

Det kan være billedet er iscenesat. Det kan eks. Være at du lader en bekendt række tungen ud, som lade som om personen slikker på noget. Samtidig flytter du dig så det kan komme til at se ud som om personen slikker op og ned af bjergsiden som ses i baggrunden.  

 

Det kan være at fotografen skyder et motiv fra hoften. Jeg mener så som da jeg var i Belgien og tog et billede af et stadion. Den var lukket og nærmest umuligt at tage billeder af. Jeg fandt en plastkasse som jeg stillede mig på og løftede så kameraet så højt op jeg kunne. Derefter kippede jeg det lidt så jeg fornemmede at det pegede ned mod spillebanen. Jeg så ikke hvad jeg tog billede af men resultatet var et utroligt godt billede.

 

Af anderledes billeder kan efter min mening også være at billedet bliver taget på skrå.

 

Det kan måske også være lidt sjovt at kikke på folks sko eller støvler eller måske hat. Prøv en gang at sætte dig på en bænk på strøget med kameraet parat til at tage billeder. Tryk så på udløserknappen en gang i mellem.

 

Det kan da også være at det er muligt at fange en person som kommer gående med en hund. Prøv også at tage billedet bagfra – men pas igen på. Personer taget bagfra er der flere som ikke kan lide. Vendt og se. Vender vedkommende om og kommer tilbage. Vær forberedt. Vedkommen vil måske have lov til at se billedet eller se dig slette det igen.

 

Det kan måske også være muligt at fange en tyk og en tynd person sammen, men igen vurdere om det kan være for krænkende over for personerne. Tænk hvis det var dig der var kraftig og du gik sammen med en lille og tynd person. Hvordan ville du så reagere?. Så pas på med at tage billeder af personer på grund af deres udseende.     

 

Gå tæt på

 

En hver fotograf vil i starten få at vide – tag nu ikke billederne med for lang afstand. Det har jeg også erfaret. Dertil vil jeg nu også sige at jeg kunne nu godt tænke at jeg gerne vil sikre mig at personerne på billedet har hele armen med. Jeg vil anbefale at motivet har luft rundt om.

 

Det at gå tæt på skal vi passe på med, specielt når vi har med personer at gøre. Nogle personer kan føle at vi kommer for tæt på.

Det kan anbefales at personen eller personerne spørges først om han/hun eller de vil fotograferes.

 

Der er ingen tvivl på at billederne bliver bedre som motivet bringes tættere på.

 

Jeg vil anbefale at tage et stativ med hvis der skal anvendes zoom til at bringe motivet tættere på. Jeg ved at når vi trækker motivet ind tæt på så er kameraet let til at komme ud af fokus. Det vil sige at det kan være svært at holde stille og billedet bliver kort sagt uskarpt.

 

Jeg vil nu også gerne tage billedet hvor omgivelserne er med. Et andet måske personerne tæt på i hel figur. Tænk nu hvis jeg fortryder når jeg kommer hjem. Det er altid let at fjerne billedet bagefter end det er at tage billedet om igen.      

 

Prøv at tage billeder af blomster tæt på med makro. Tag evt. lidt vand på dine hænder og ryst ned over blomsten og tag endnu flere billeder. Der skal faktisk ikke mange dråber til at billedet får et meget smukkere udtryk. Gå ganske tæt på med makro på blomster eller frugter i naturen.  

 

Billeder af gravide

 

I et hvert familiealbum er der billeder af den gravide kæreste eller kone.

Det kan være meget sjovt at følge graviditeten og se hvor meget maven vokser hver måned – specielt ved den første graviditet. Men vær nu lidt tilbageholdende med at tage nøgenbilleder. Tænk på at andre i familien måske også ser dem.

 

Billedet som her er da ganske smukt. Pigen er kun delvis nøgen. Det kan også være en stor Cardigan eller måske morgenkåben. At barnet er med på billedet er ikke forstyrende men det gør heller ikke noget at det der bliver taget et til, hvor det kun er mor.  

   

Det kan godt være at nøgenbillederne er sjove at tage for dig og den gravide kæreste eller kone, men efter min mening hører de ikke hjemme i et familiealbum – det er private billeder. Jeg er sikker på at hun gerne vil tage 2 sæt billeder. Et sæt nøgenbilleder som ikke bliver sendt til fremkaldelse, men kun findes på computeren derhjemme og et sæt delvis nøgenbilleder som fremkaldes hos fotografen. Det vil kun være muligt med et digitalt kamera. Fotograferes der med et almindeligt filmkamera, så vil jeg ikke anbefale nøgne billeder. Nøgne billeder skal ikke ud af huset – de er private.     

 

 

Modlysbilleder

 

Modlys får du når lyset kommer ind bagfra motivet. Langt de fleste gange ødelægger modlyset dit motiv.

 

Sol op- og nedgange kan blive ganske smukke billeder. Som det ses på billedet vil motivet i forgrunden fremstå kronhjorten som sort silhuet.   

 

Du skal være klar med det samme for inden for ½ time før og efter vil billedet mange gange. Det er solen farver, skyernes former med mere.

 

 

Gå ned i knæ

Pas på med at råbe “kig lige her!”. Mange gode øjeblikke kan gå tabt såsom dette billede.

 

Det kan virke fint at personerne på motivet kigger andre steder hen end lige ind i kameraet.

 

Jeg vil starte med at med at tage billedet på afstand og derefter vil jeg gå så tættere på. Det kan jo også være at du er heldig at få med hvad der fanger deres blikke. Hvad kigger de på? Er der nogen der kikker på dem? Jeg ved godt at vi som fotografer igen skal passe på med at tage billeder på afstand. Men min holdning er at et billede altid har mulighed for at blive beskåret senere hjemme på computeren og dermed trække motivet tættere på. Situationen gør måske også at hvis fotografen kommer for tæt på er billedet et andet. Det kan da også være at motivet kun er der i ganske kort tid.

 

Har vi fanget billedet i første omgang, så vil jeg bevæge mig tættere på og tage en gang til og forsætte end til jeg synes at den eller de forstyrrende elementer er væk.     

 

Jeg vil godt anbefale at vi fotografere en større mængde mennesker. Der vil ikke være  

 

Men træd varsomt da ikke alle lige glade for at vi fotografer kommer for tæt på med mindre vi kender personerne på billedet godt. Det kan være godt at vente med at gå efter billedet er taget til du måske har set om personerne på billedet føler sig generet af din tilstedeværelse. Vær klar til evt. at vise dem billedet, hvis de kommer hen til dig. Er de sure så slet billedet mens personerne ser på det og undskylde at du tog billedet. Det er bedst at have deres accept til at tage billedet inden du tager billeder af nogle personer.

 

Tag aldrig billeder af personer i eller udenfor deres private hjem med mindre du er inviteret indenfor.  

 

Har du husket stativet kan det være godt at anvende zoomknappen ellers ikke da billedet let kan komme til at ryste.