Månedsarkiv: november 2006

Det Blå Ocean – anmeldelse af film

DET BLÅ OCEAN

Anmeldelse af Tycho Brahe Planetariets nye IMAX-film

Verdens største filmformat

Med verdens største filmformat – IMAX, et storslået kuppellærred og fantastisk digital surround sound bliver man som publikum ført ned under havets overflade til et møde med koralrevets mange skabninger. Imax betyder EyeMax – altså noget med at spærre øjnene op, og instruktør og fotograf Howard Hall har da også sørget for, at der er nok at kigge på.

Musikken er af Danny Elfman. Dramatisk og tilføjet en masse undervandslydeffekter, hvilket gør havets bevægelser skiftevis elegante og truende.

 

Rev-haj

Livet i havet

Vi møder kæmpestore brandgopler med giftige tentakler, der fanger mindre gopler og fortærer dem. Koralrevet med dets forunderlige verden af fisk, planter, snegle, krebsdyr og aggressive kæmpeblæksprutter.

Vi svømmer med havskildpadder, mens stimer af små pudsefisk renser deres overflade for alger. Vi flyder hen over en palmeagtig skov af søanemoner, der kæmper for livet, når besynderlige skabninger pludselig kaster sig over dem i et forsøg på at æde dem op indefra.

Korallerne gyder og sender en sværm af små blinkende stjerner gennem havet. Det sker på klokkeslæt, vækket af månelyset. I håb om, at livet kan vinde fodfæste et nyt sted på havbunden.

 

Brandmand

 

Humor

Filmen er ganske humoristisk. Blandt andet møder vi en søknæler med øjne på stilke, som puster sig op over for en sulten blæksprutte. Musikken og lydeffekter, samt de fascinerende close-ups giver dyrene personlighed, og der blev grinet mere end én gang i salen.

Man kan ærgre sig over, at planetariet ikke viser filmen i det oprindelige 3D-format, der har gjort den til en kassesucces i USA. Ikke desto mindre lader det 1000 kvadratmeter store kuppellærred filmen komme til sin ret.

 

Søknæler

 

Dansk speak

Den danske speak er indtalt af Ole Lemmeke og Ann Eleonora Jørgensen. Der er tydeligvis tale om, at dette skal være en film for hele familien, for speaken er temmelig banal og ikke særlig oplysende.

Som enhver anden miljø-film afsluttes der med en løftet pegefinger og husk nu, at “koralbundens skæbne er vores skæbne.” Hvilket er fint, så længe det ikke bliver bebrejdende og moraliserende.

Alt i alt er Det blå ocean i Tycho Brahe Planetariet et besøg hver. Og nok det nærmeste, man kan komme et ægte tropisk dyk uden at blive våd.

 

Havskildpadde

 

Kun en mor kan vist elske dette fjæs

 

**** **

Sarah Engell giver filmen fire stjerner ud af seks.

9 gode ideer til at fange fangsten på billedet


Gode ideer til at fange fangsten på et billede

 

1.    Sørg for at få hele fisken og dig med på billedet

 

På dette billede mangler noget af fisken hale og fiskerens ben. Det forekommer mig lidt svært at se, men er fiskerens ene arm ikke gemt på ryggen. I stedet for kunne det måske være på sin plads at tage fiskestangen med på billedet.

På dette billede er fiskene med i hel stand, men jeg synes at det også er på sin plads at tage de 2 drenges ben med på billedet.

 

2.    Fjern dig for forstyrrende elementer

I dette tilfælde vil jeg sige at fiskestangen er et forstyrrende element. Foden er også men den kan godt senere skæres væk fra billedet. Hvis fiskeren ønsker at tage fiskestangen med så skal efter min mening hele fiskestangen med.

3.    Sørg for at være med på billedet.


Denne fisk kan være fanget af alle og en hver. Det er ellers et godt billede, men måske kunne det være billede nr. 2. Hvem har fanget denne fisk.

4.    Tag billedet så tæt på som muligt


 

Jeg synes at det vil være et bedre billede hvis disse drenge var taget hver for sig. Det kan så være at de er bedste kammerater eller brødre, så vil det være ok, men for mit vedkommende vil jeg så efterfølgende tage dem hver og sig for at komme tættere på fisken.

5.    Pas på ikke at stå i skyggen


Jeg synes at skyggen ødelægger dette billede.

 

6.    Sørg for at det kun er dig og fisken

 


 

 

Jeg synes at det vil være et bedre billede hvis disse drenge var taget hver for sig. Det kan så være at de er bedste kammerater eller brødre, så vil det være ok, men for mit vedkommende vil jeg så efterfølgende tage dem hver og sig for at komme tættere på fisken.

7.    Få gerne omgivelserne med på billedetJeg synes at dette billede er et godt billede.Jeg synes at dette billede er et godt billede, men hvis jeg skal komme med en lille kritik så vil jeg gerne at støvlerne var med på billedet.

 

 

De sidste 2 billeder vil jeg sige er gode billeder.

 

8.    Skal billedet tages stående eller liggende

Jeg synes at det kommer and på hvordan fisken holdes.

 

Holdes fisken vandret er det bedst at tage billedet som her knælende

Du har hermed både fiskeren og fisken i centrum og gerne ude i omgivelserne.

 

 

Holdes fisken lodret er det bedst at tage billedet som her stående og gerne med fiskestangen i den anden hånd. Fiskestangen skal da være med på billedet i fuld størrelse.

 

 

9.    Billeder i serie

 

I det at det næsten er alle som har et digital kamera, så synes jeg det vil være på sin plads et tage en række af billeder. Det bedste vil være at du er af sted og fiske sammen med en fiskekammerat, som måske kan fange dig i færd med at lande fisken. Det næste billede vil være dig stående med fiskestangen i den ene hånd og fisken i den anden. Derefter lægger du fiskestangen til side og sidder dig ned knælende med fisken i dine hænder. Et måske sidste billede kan måske være at få et billede af fisken hoved taget på klods hold. Billedet vil altid fremstå mere knivskarpt det som er taget på klods hold end det billede som er klippet ud af et andet billede på computeren derhjemme og forstørret.

 

Jeg ved godt at når vi først er kommet ud for at fiske, så har vi ikke tid til at tage alle disse billeder her og nu.

Pressekonference under overfladen

Af Flemming Thyge

21 østrigske journalister hævder at have slået den gældende verdensrekord i den populære disciplin: Verdens største undervandspressekonference.
Reporterne, der var iklædt fuld dykkeudrustning svømmede ned til fem meters dybde i søen Traun i Søtrig. De medbragte specielt papir og penne, der fungerer under vandet. Desuden var der opstillet en flipover med hovedpunkter.

Pressekonferensen var arrangeret for at lancere en dykkebog af forfatterne Leo Ochsenbauer og Klaus M. Schremser.
Nu planlægger gruppen at indsende rekorden til Guinness og man har store forhåbninger om, at den vil blive godkendt, da der fandtes en notarius publicus på på stedet under begivenheden.

Det nuværende rekord indehaves af 15 journalister, som deltog i en uv-pressekonference i Las Vegas sidste år.

Se mere: http://www.thygedive.dk/artikel.php?id=481/


 

Kina-Tibet-Nepal – med Himmeltoget 2007

Den fantastiske rejse overland med Himmeltoget fra Kina til Tibet er i absolut verdensklasse.
Vores rejse kombinerer det klassiske Kina i Beijing, togturen tværs gennem Kina og Tibet, for slutte i Lhasa. Fra Lhasa fortsætter vi i jeep tværs over de tibetanske sletter og Mt. Everest til Kathmandu i Nepal.

Husk at der er daglig afrejse fra marts til oktober i 2007 – mad masser af udflugter.

http://www.kiplingtravel.dk/grr_tibetrejser_tog_til_lhasa_index.htm