Sådan tager du bedre billeder – del 1

Sådan tager du bedre billeder

 

Selvom du ikke går og tænker på at blive en professionel fotograf – kan du godt lære at blive bedre til at fotografere. Her kommer jeg med nogle små fif.

 

Forenkling af motivet

 

En af de hyppigste fejl vi ofte gør, er at tage alt for meget med på billedet. Bag efter billedet er taget kan det ofte være svært at se hvad som er fokus selve motivet. Er der mennesker eller dyr eller evt. blomster som du ønsker at fremhæve – så lad det blive det dominerende på billedet. Det vil sige sørg for at det kommer i FOKUS. Vælg enten at gå lidt tættere på eller brug zoomen.

 

Billed 1

Her har person som har taget dette billede alt for meget med, hvis det er meningen at det er solsikkerne som skal fremhæves. Solsikkerne forsvinder i billedet.

Billed 2


Her kommer solsikken i fokus og bliver hovedmotivet, resten af omgivelserne er sløret og dermed ikke forstyrrende elementer. Som en sidegevinst har vi fået mange interessante detaljer med i blomsten, skygge med mere.

 

Billeder i serie

 

 

   

Her ses en gademusikant udenfor et indkøbscenter. Dette billede er taget med henblik på funktionen “oversigtsbillede”, hvor vi vil have lidt af omgivelserne med, men stadig med musikeren som fokus. På det efterfølgende billede er der blevet zoomet mere ind på musikeren, uden at gå nærmere. Nu har vi fået hvad vi i virkeligheden et fint billede af musikeren tæt på, med alt respekt for ham. Kort og godt tag et billede, gå tættere på eller zoom ind på detaljer bagefter evt. flere. HUSK! Vis hensyn til levende person, gå ikke for tæt på, så brug zoomen.

 

 

Under et karneval eller et optog i gaderne, er disse billeder blevet taget. Selv om at der er en stor folkemængde på billedet er vi ikke i tvivl om hvad som er motivet – eller budskabet i billedet. Billedet 1 giver en helhed. På billedet til højre, har vi isoleret motivet fra omgivelserne.  

 

Pas på forgrunden

 

 

Når vi er på ferie står motiverne gerne i kø, eller der er mange som ønsker at tage det samme billede. Så er vi tilbøjelig til at tage et hurtigt billede. Træværket i forgrunden på billedet giver en naturlig indramning af billedet, men det kan godt skabe uro i billedet. Det er bedre og langt mere roligt billedet ved siden af. Det kan jo være en ide at tage lidt flere billeder, hvor du zoomer ind på nogle detaljer.

 

 

Nogle gange må vi have tålmodigheden med os

 

 

En smuk solnedgang kan ofte være nok i sig selv og skabe et fint stemningsbillede. Men prøv og vent lidt – det kan styrke stemningen med lidt ekstra på motivet og se hvad det gør ved motivet.

 

Efter nogle minutter kom der nogle måger og samtidig med nogle små både. Prøv lige at se den forskel det gav, så tålmodighed det lønner sig. Husk så også at tage det første billede, for solen går altså ned – det kan gå meget hurtigt. Her kan det også betale sig at tage en række billeder. I løbet af nogle få minutter kan motivet ændre sig mange gange.

 

 

 

Prøv også at finde nye vikler

Statuen her viser en stolt dame som skuer ud over byen. Men på billedet 1 kommer det ikke nær så godt frem som billedet 2. Kun et par skridt til siden, og billedet bliver bedre. Selve statuen er bedre placeret i billedet – med luft i den retning hun ser. Samtidig har vi undgået den skræmmende skygge.