Månedsarkiv: august 2006

Trolling, dørgning eller blinkning – fisketeknik 9

Trolling, dørgning eller blinkning – fisketeknik 9

 

Skid trolling

 

Oprindeligt er det udviklet til lystfiskeri efter store gedder i dybe ferksvandssøer, men efter en del eksperimenter i de nordiske lande har bevist at det er lige godt i saltvand.

 

Redskabet en såkaldt skid-trolling rig er ikke tungere end det kan håndteres direkte på linen far en kraftig stang med et solidt havhjul. Linen bør ikke være tyndere end 0,5 til 0,6 mm monofil eller anden line med tilsvarende brudstyrke. Der må ikke trolles dybere end 10 meter. For ikke at udtrætningen og landingen af en kroget fisk skal volde for store vanske-ligheder, må stangen ikke være under 9- 10 fod eller 2,7 til 3 meter.

 

Redskabet virker som en slæde der konstant glider direkte hen over bunden.

 

Det er vigtigt at afprøve i en beholder med rimeligt vandstand eksempelvis et badekar. Slæden skal være tung, og synke hurtigt til bunds men straks derefter skal den rette sig op i lodret stilling.

 

Skid-trolling kan kun gennemføres med agn eller kunstagn med høj flydeevne eller stor opdrift. Af kunstagn kan man kun bruge lettere flydewoblere og helst dem med stilbar næseplade.

 

Anvendes døde agnfisk så skal de monteres på en specielt måde, ved at støde en lang prop af Styropor eller lakeret balsatræ ind i den krop via gabet. Fiske skal kunne have så meget opdrift at den kan flyde. Før nu et monofilforfang ind i gennem agnfiskens gatåbning og videre på langs gennem dens bughule og ud af gabet. Inden fiskeren knytter en trekrog i forfangets ene ende, skyder han eller hun en flad knap ind på det. Knappen skal hindre trekrogen i at trænge ind i agnfisken og beskadige den, men også for blikfang. Trekrogen trækkes tæt op mod knappen. En lille enkeltkrog med op eller nedadbøjet øje også kaldet en fluekrog stikkes ind i fiskens under- og overkæbe.

 

I forfanget anden ende snos omkring enkeltkrogens skaft med 5-6 tørn og derefter ud gennem krogøjet. Det færdige forfang skal være ca. 1 m langt og være fremstillet af en monofil line med noget lavere brudstyrke end hovedlinen er. Forfangets frie ende knyttes til en af slædens svirvler og troll-linen knyttes til den anden.

 

Da død agnfisk altid er bedre end en flydewobler, er det klogt at tage 20 færdigmonteret agnfisk med i båden. Hver enkelt montage vikles ind i fugtigt cellestof, inden de lægges i en æske, der er lukkes tæt, så kan det holde agnfisken frisk en hel fiskedag. Det er nok bedst at fiskeren sørger for at de ikke lægger i solen.  

 

Små sild, makrel eller store toiser er meget velegnede agnfisk.

 

Skid-trolling giver det bedste resultat på 4- 6 meters dybde med en nogenlunde jævn bund med sparsomt bevoksninger.

 

Når båden er i langsomt fart, lader man agnmontagen og slæden glider over bord med 30 til 40 meter line. Slæden vil nu glide lige så stille langs bunden og slæbe agnmontagen efter sig. Varieres hastigheden med korte intervaller, vil agnfisken få en større lokkevirkning, fordi den vil hæve og sænke sig i takt med fartsændringerne.

 

Standses motoren ved hug med mellemrum, vil agnfisken hver gang stige langsomt op eller dykke brat ved igen en højere fart. Denne manøvre kan få rovfisken til at hugge. Samme teknik kan fiskeren også benyttes af fiskeri med flydewoblere.

 

På rent sandbund kan det ikke helt undgås at hvivle små sandskyer op, men store torsk, rokker og pighajer kan ligefrem blive tiltrukket af disse sandstorme.      

 

Undskylder for den lange vente tid, men nu er jeg vent tilbage

Hej Alle sammen

Jeg har haft en længere pause med at skrive her, det er skam ikke med vilje. Men jeg har været igennem en del lige for tiden.

Jeg er lige flyttet til Skotland, hvor jeg er ved at falde til ro. Men jeg har dog stadigvæk ikke fået mit internet op at køre efter at havde bestilt det cirka 1½ måned siden. Men det skal nok komme.

Her er mit skema over det jeg vil skrive:

  • Overlevelses skolen fortsætter (Siden den kun har få sider, men jeg er begyndt og skrive nogle af mine råd ned)
  • Ture ud i højlandet (Mindre historier)
  • Put’n’Take i Skotland.
  • Racing Skotland (Quad biking og mere)

Og listen bliver ved…. I kan glæde jer….

Jeg er også ved at tage mit certificat, så kan jeg yde overlevelses undervisning når jeg kommer hjem til DK igen.