Trolling, dørgning eller blinkning – fisketeknik 3

 

Trolling, dørgning eller blinkning – fisketeknik 3

 

Trolling i dybden med paravan også kaldet oterfiskeri

 

Paravanen kan anvendes i stedet for en downrigger.   Paravanen monteres 1,5 til 2 meter foran agnen. Med en paravan kan man komme billig i dyden og meget enklere. En paravan er blybelastet, så de vil skærer sig ned i vandet som en ske på en wobler.

 

Sæt nu båden i fart med lav hastighed, og lad agnen gå udenbords, indtil forfanget har rettet sig helt ud. Lad så dybdeparavanen gå udenbords og den vil straks dykke ned og tage en vis mængde troll-line med sig i dybet. Lineudløbet stoppes med hjulets knarre eller friktionsbremsen. Nu vil paravanen med forfang og agnmontage forblive i den dybde, som er bestem at linelængden og sejlhastigheden.

 

Ulempen er at det er svære at bestemme fiskedybden og yderlige mere vil den tung paravan genere under fight med en fisk, da paravnen skal monteres på fiskelinen.

Selvom at der er disse variationsmuligheder som gør dybdeparavanen til en universal redskab, så forhindre den også fiskeren til at udtrætte og lande sin fisk direkte på troll-linen med sin fiskestang. For at opnå dette skal fiskeren kunne fjerne paravanen hurtigt og totalt fra troll-linen, så fiskeren ikke mister kontakten til den krogede fisk.

 

Hvis fiskeren i stedet for tager snaplås-svirvlen af den lodrette styrefinne og sætter en springring i stedet for, normalt i midterhullet. Derefter monteres svirvlen omvendt. Så er problemet løst.

 

Dybdeparavanen kan anbringes optil 40 til 50 meter foran selve agnen.

 

I pavanens øverste lodrette styrefinne er der 3-4 huller som er beregnet til at fastgøre paravanen til tolllinen. Normalt vil fiskeren hægte en snaplås-svirvel i styrefinnen, således at selve låsen er stukket gennem et af hullerne. Troll-linen skal gøres fast i snplås-svirvlens frie øje, og at forfanget, som via en anden snaplås gøres fast i et af de andre 2 huller som findes i bagkanten af paravanens store vandrette styrefinne eller også sidder de nederst i den lodrette styrefinne.

 

Husk lige at der i Danmark er områder hvor det ikke er tilladt at anvende denne form for fiskeri.