Trolling, dørgning ellre blinkning – fisketeknik 2

   

Trolling, dørgning eller blinkning del – fisketeknik 2

 

Dybdetrolling med down-rigger efter laks og torsk

 

Dybdetrolling foregår på dybere eller meget dybere vand end ved overfladetrolling.

 

Båden sejler i et langsomt fremadrettet i trollingfart på 1-4 knob. Først fires agnen bagud, indtil den ønskede linelængde er nået. Herefter sættes linen i klemme, som er monteret i blylodet. Stangen sættes i holderen. Spolen på fiskehjulet skal være frikoblet, nu kan blyloddet fires ned i den valgte fiskedybde med downriggeren. På downriggeren kan der være monteret en lille dybdetæller, så det er hurtigt og let kan fires loddet ned på den ønskede dybde. Så strammes linen mellem klemme og fiskestang op, så stangen står opspændt i en bue. Stackeren sættes på wiren, når fiskeren har firet loddet et stykke ned i vandet. Den næste line monteres i klemmer på stackeren, og loddet fires så det resterende stykke ned i dybet.

 

Afhængig af fiskedybden vil der være mellem klemme og brink en afstand på 4 til 20 meter. Kort line til dybt vand, og lang line til lavt vand.

 

Når fisken hugger agnen og river linen ud af klemmen og det er nu op til fiskeren selv at han hun fighter fisken uden den tunge belastning fra blyloddet.

 

Trolling efter laks og torsk kræver lidt mere af trollingfiskeren. Det er nødvendigt at anvende dowriggere. Downriggerens kugle og stålwire vil sammen med lineklemmerne sørge for at de valgte agn kan placeres i den rigtige dybde. Se hugdybde nedenfor for laks.

 

Hugdybde i fod ( 1 fod = 0,3138 meter)

 

Måned          

højeste         

dybeste

Januar           90 160
Februar         120 200
Marts             80 200
April               20 150
Maj                 overfladen 120
Juni
Juli
August    
September   60 100 
Oktober  overfladen 130
November  70 110
December  overfladen 140

   

I hvilken dybde agnen vil komme til at befinde sig i, afhænger af agnens vægt, dens størrelse, form, linelængden fiskeren har ude og hastigheden.

 

Uanset hvor professionel fiskeudstyret er, så er det laksen der bestemmer om den vil bide på eller ikke.

 

Hastigheden for trolling efter laks bør ligge på ca. 2 til 2,5 knob, afhængig af agntype.

 

Vinter og forår træffes laksen ligesom havørreden tættere på land, men kommer dog ikke så langt ind under land som havørreden. Resten af året opholder laksen ligesom havørrederne tæt på silde og brislingestimerne.

 

Det er bedst at fange laks når vandet bliver koldt, for da er de mere villig til at hugge. Det vil sige i tidsperioden fra november til maj.

 

Torsk fangers på en dybde på den nederste tredjedel af vandsøjlen.

 

Langer, sej og lubbe kan fanges på 3-4meters dybde og helt ned til bunden.

 

Når fiskeren skal anskaffe sig en downrigger er det vigtigt at det er en robust 75- 125 cm lang udrigger, et hjul med stor spolediameter og en fastspændingsanordning, som gør det muligt at spænde hele systemet fast i agterstavnen eller på rælingen af det fartøj der skal fiskes fra. Selve udriggeren er af 10- 15 mm rund massiv glasfiber, respektive rustfast stålrør. Den er udstyret med et kraftigt rulleopøje og en robust hjulholder, der må kunne holde et stort centerpinhjul med stor diameter eller et hjul af lignende type men urokkeligt fast. Hjulets knarre eller friktionsbremse må være i fuld funktionsdygtig stand. Hjulet skal kunne rumme mindst 100 meter Dacron-line eller anden type spunden kunstfiberline. Den skal have en våd-brudstyrke på min. 15 kg. Er der flere muligheder er det bedst med så lille en diameter som muligt med hensyn til vandmodstanden.

 

Downriggeren kan fastmonteres på rælingen, og er let at af- og påmonteres. Mellem downriggeren og loddet har trollingfiskeren en rustfri stålwire, som er tynd men stærk. Du skal være opmærksom på at selv om at loddet måske vejer 3- 4 kg, vil det altid hænge en smule skråt bagud, når der trolles. Klemmen bruges til at fastholde fiskelinen. Til dybdetrolling hører også nogle såkaldte stacker, som gør det muligt at fiske med flere fiskestænger på samme downrigger. Rulleopøjet og hjulholderen monteres på samme side af udriggeren, hjulholderen placeres ca. 10 til 15 cm inde. Øje og holderen skal sidde nødagtigt på linje. Udriggerlinens yderste 25 meter mærkes med en stopknude for hver meter. Udriggerlinens hovedfunktion er at kunne bære et lod, der er tungt nok til at holde den i lodret stilling under sejladsen. Loddet fastgøres til linen med en kraftigt snaplås-svirvel. Slipmekanismen fastgøres på udriggerlinen ca. 1 meter fra snaplås-svirvlen. Lodder til dypdetrolling er kugle-, topedo- eller cylinderformede. De kan være forsynet med en styrefinne.

 

Mange trollingfiskere har 2 downrigger montere på båden – en på hver side. Trolling med down-rigger kræver 2 mand i båden. Den ene skal sejle både, og passe selve down-riggeren og assistere ved landing af fangsten. Den anden skal kun koncentrere om troll-stangen og udtrætningen af den krogede fisk.

 

Jeg vil igen lige nævne at der i Danmark er visse områder som har begrænsninger på antal stænger pr. båd.

 

Blyloddet bør veje mellem 2,5 og 4 kg.

 

Trolling i dybden kan sagtens lade sig gøre uden ekkolod, men det er bedst med. Uden ekkolod kan fiskeren risikere at downriggerns lodderne går på bunden.   

 

Da bly i fiskeredskaber og tilbehør ikke er tilladt er jeg ved at undersøge de nye alternative legeringer som er anvendelige.

 

 

Dybdetrolling foregår på dybere eller meget dybere vand end ved overfladetrolling.

 

Båden sejler i et langsomt fremadrettet i trollingfart på 1-4 knob. Først fires agnen bagud, indtil den ønskede linelængde er nået. Herefter sættes linen i klemme, som er monteret i blylodet. Stangen sættes i holderen. Spolen på fiskehjulet skal være frikoblet, nu kan blyloddet fires ned i den valgte fiskedybde med downriggeren. På downriggeren kan der være monteret en lille dybdetæller, så det er hurtigt og let kan fires loddet ned på den ønskede dybde. Så strammes linen mellem klemme og fiskestang op, så stangen står opspændt i en bue. Stackeren sættes på wiren, når fiskeren har firet loddet et stykke ned i vandet. Den næste line monteres i klemmer på stackeren, og loddet fires så det resterende stykke ned i dybet.

 

Afhængig af fiskedybden vil der være mellem klemme og brink en afstand på 4 til 20 meter. Kort line til dybt vand, og lang line til lavt vand.

 

Når fisken hugger agnen og river linen ud af klemmen og det er nu op til fiskeren selv at han hun fighter fisken uden den tunge belastning fra blyloddet.

 

Trolling efter laks og torsk kræver lidt mere af trollingfiskeren. Det er nødvendigt at anvende dowriggere. Downriggerens kugle og stålwire vil sammen med lineklemmerne sørge for at de valgte agn kan placeres i den rigtige dybde. Se hugdybde nedenfor for laks.

 

Hugdybde i fod ( 1 fod = 0,3138 meter)

 

Måned          

højeste         

dybeste

Januar           90 160
Februar         120 200
Marts             80 200
April               20 150
Maj                 overfladen 120
Juni
Juli
August    
September   60 100 
Oktober  overfladen 130
November  70 110
December  overfladen 140

   

I hvilken dybde agnen vil komme til at befinde sig i, afhænger af agnens vægt, dens størrelse, form, linelængden fiskeren har ude og hastigheden.

 

Uanset hvor professionel fiskeudstyret er, så er det laksen der bestemmer om den vil bide på eller ikke.

 

Hastigheden for trolling efter laks bør ligge på ca. 2 til 2,5 knob, afhængig af agntype.

 

Vinter og forår træffes laksen ligesom havørreden tættere på land, men kommer dog ikke så langt ind under land som havørreden. Resten af året opholder laksen ligesom havørrederne tæt på silde og brislingestimerne.

 

Det er bedst at fange laks når vandet bliver koldt, for da er de mere villig til at hugge. Det vil sige i tidsperioden fra november til maj.

 

Torsk fangers på en dybde på den nederste tredjedel af vandsøjlen.

 

Langer, sej og lubbe kan fanges på 3-4meters dybde og helt ned til bunden.

 

Når fiskeren skal anskaffe sig en downrigger er det vigtigt at det er en robust 75- 125 cm lang udrigger, et hjul med stor spolediameter og en fastspændingsanordning, som gør det muligt at spænde hele systemet fast i agterstavnen eller på rælingen af det fartøj der skal fiskes fra. Selve udriggeren er af 10- 15 mm rund massiv glasfiber, respektive rustfast stålrør. Den er udstyret med et kraftigt rulleopøje og en robust hjulholder, der må kunne holde et stort centerpinhjul med stor diameter eller et hjul af lignende type men urokkeligt fast. Hjulets knarre eller friktionsbremse må være i fuld funktionsdygtig stand. Hjulet skal kunne rumme mindst 100 meter Dacron-line eller anden type spunden kunstfiberline. Den skal have en våd-brudstyrke på min. 15 kg. Er der flere muligheder er det bedst med så lille en diameter som muligt med hensyn til vandmodstanden.

 

Downriggeren kan fastmonteres på rælingen, og er let at af- og påmonteres. Mellem downriggeren og loddet har trollingfiskeren en rustfri stålwire, som er tynd men stærk. Du skal være opmærksom på at selv om at loddet måske vejer 3- 4 kg, vil det altid hænge en smule skråt bagud, når der trolles. Klemmen bruges til at fastholde fiskelinen. Til dybdetrolling hører også nogle såkaldte stacker, som gør det muligt at fiske med flere fiskestænger på samme downrigger. Rulleopøjet og hjulholderen monteres på samme side af udriggeren, hjulholderen placeres ca. 10 til 15 cm inde. Øje og holderen skal sidde nødagtigt på linje. Udriggerlinens yderste 25 meter mærkes med en stopknude for hver meter. Udriggerlinens hovedfunktion er at kunne bære et lod, der er tungt nok til at holde den i lodret stilling under sejladsen. Loddet fastgøres til linen med en kraftigt snaplås-svirvel. Slipmekanismen fastgøres på udriggerlinen ca. 1 meter fra snaplås-svirvlen. Lodder til dypdetrolling er kugle-, topedo- eller cylinderformede. De kan være forsynet med en styrefinne.

 

Mange trollingfiskere har 2 downrigger montere på båden – en på hver side. Trolling med down-rigger kræver 2 mand i båden. Den ene skal sejle både, og passe selve down-riggeren og assistere ved landing af fangsten. Den anden skal kun koncentrere om troll-stangen og udtrætningen af den krogede fisk.

 

Jeg vil igen lige nævne at der i Danmark er visse områder som har begrænsninger på antal stænger pr. båd.

 

Blyloddet bør veje mellem 2,5 og 4 kg.

 

Trolling i dybden kan sagtens lade sig gøre uden ekkolod, men det er bedst med. Uden ekkolod kan fiskeren risikere at downriggerns lodderne går på bunden.   

 

Da bly i fiskeredskaber og tilbehør ikke er tilladt er jeg ved at undersøge de nye alternative legeringer som er anvendelige.

 

 

 

Dybdetrolling foregår på dybere eller meget dybere vand end ved overfladetrolling.

 

Båden sejler i et langsomt fremadrettet i trollingfart på 1-4 knob. Først fires agnen bagud, indtil den ønskede linelængde er nået. Herefter sættes linen i klemme, som er monteret i blylodet. Stangen sættes i holderen. Spolen på fiskehjulet skal være frikoblet, nu kan blyloddet fires ned i den valgte fiskedybde med downriggeren. På downriggeren kan der være monteret en lille dybdetæller, så det er hurtigt og let kan fires loddet ned på den ønskede dybde. Så strammes linen mellem klemme og fiskestang op, så stangen står opspændt i en bue. Stackeren sættes på wiren, når fiskeren har firet loddet et stykke ned i vandet. Den næste line monteres i klemmer på stackeren, og loddet fires så det resterende stykke ned i dybet.

 

Afhængig af fiskedybden vil der være mellem klemme og brink en afstand på 4 til 20 meter. Kort line til dybt vand, og lang line til lavt vand.

 

Når fisken hugger agnen og river linen ud af klemmen og det er nu op til fiskeren selv at han hun fighter fisken uden den tunge belastning fra blyloddet.

 

Trolling efter laks og torsk kræver lidt mere af trollingfiskeren. Det er nødvendigt at anvende dowriggere. Downriggerens kugle og stålwire vil sammen med lineklemmerne sørge for at de valgte agn kan placeres i den rigtige dybde. Se hugdybde nedenfor for laks.

 

Hugdybde i fod ( 1 fod = 0,3138 meter)

 

Måned          

højeste         

dybeste

Januar           90 160
Februar         120 200
Marts             80 200
April               20 150
Maj                 overfladen 120
Juni
Juli
August    
September   60 100 
Oktober  overfladen 130
November  70 110
December  overfladen 140

   

I hvilken dybde agnen vil komme til at befinde sig i, afhænger af agnens vægt, dens størrelse, form, linelængden fiskeren har ude og hastigheden.

 

Uanset hvor professionel fiskeudstyret er, så er det laksen der bestemmer om den vil bide på eller ikke.

 

Hastigheden for trolling efter laks bør ligge på ca. 2 til 2,5 knob, afhængig af agntype.

 

Vinter og forår træffes laksen ligesom havørreden tættere på land, men kommer dog ikke så langt ind under land som havørreden. Resten af året opholder laksen ligesom havørrederne tæt på silde og brislingestimerne.

 

Det er bedst at fange laks når vandet bliver koldt, for da er de mere villig til at hugge. Det vil sige i tidsperioden fra november til maj.

 

Torsk fangers på en dybde på den nederste tredjedel af vandsøjlen.

 

Langer, sej og lubbe kan fanges på 3-4meters dybde og helt ned til bunden.

 

Når fiskeren skal anskaffe sig en downrigger er det vigtigt at det er en robust 75- 125 cm lang udrigger, et hjul med stor spolediameter og en fastspændingsanordning, som gør det muligt at spænde hele systemet fast i agterstavnen eller på rælingen af det fartøj der skal fiskes fra. Selve udriggeren er af 10- 15 mm rund massiv glasfiber, respektive rustfast stålrør. Den er udstyret med et kraftigt rulleopøje og en robust hjulholder, der må kunne holde et stort centerpinhjul med stor diameter eller et hjul af lignende type men urokkeligt fast. Hjulets knarre eller friktionsbremse må være i fuld funktionsdygtig stand. Hjulet skal kunne rumme mindst 100 meter Dacron-line eller anden type spunden kunstfiberline. Den skal have en våd-brudstyrke på min. 15 kg. Er der flere muligheder er det bedst med så lille en diameter som muligt med hensyn til vandmodstanden.

 

Downriggeren kan fastmonteres på rælingen, og er let at af- og påmonteres. Mellem downriggeren og loddet har trollingfiskeren en rustfri stålwire, som er tynd men stærk. Du skal være opmærksom på at selv om at loddet måske vejer 3- 4 kg, vil det altid hænge en smule skråt bagud, når der trolles. Klemmen bruges til at fastholde fiskelinen. Til dybdetrolling hører også nogle såkaldte stacker, som gør det muligt at fiske med flere fiskestænger på samme downrigger. Rulleopøjet og hjulholderen monteres på samme side af udriggeren, hjulholderen placeres ca. 10 til 15 cm inde. Øje og holderen skal sidde nødagtigt på linje. Udriggerlinens yderste 25 meter mærkes med en stopknude for hver meter. Udriggerlinens hovedfunktion er at kunne bære et lod, der er tungt nok til at holde den i lodret stilling under sejladsen. Loddet fastgøres til linen med en kraftigt snaplås-svirvel. Slipmekanismen fastgøres på udriggerlinen ca. 1 meter fra snaplås-svirvlen. Lodder til dypdetrolling er kugle-, topedo- eller cylinderformede. De kan være forsynet med en styrefinne.

 

Mange trollingfiskere har 2 downrigger montere på båden – en på hver side. Trolling med down-rigger kræver 2 mand i båden. Den ene skal sejle både, og passe selve down-riggeren og assistere ved landing af fangsten. Den anden skal kun koncentrere om troll-stangen og udtrætningen af den krogede fisk.

 

Jeg vil igen lige nævne at der i Danmark er visse områder som har begrænsninger på antal stænger pr. båd.

 

Blyloddet bør veje mellem 2,5 og 4 kg.

 

Trolling i dybden kan sagtens lade sig gøre uden ekkolod, men det er bedst med. Uden ekkolod kan fiskeren risikere at downriggerns lodderne går på bunden.   

 

Da bly i fiskeredskaber og tilbehør ikke er tilladt er jeg ved at undersøge de nye alternative legeringer som er anvendelige.