Tårnhøj turisme

Kampen om verdens højeste bygning  (opdateret den 29/1-09)

I slutningen af 1800 tallet var Eiffel tårnet (bygget 1889) i Paris med sine 300 meter verdens højeste bygningsværk. I starten af 1900 tallet begyndte skyskraberne at blomstre i New York, og i 1930 overtog New York højderekorden med den 319 meter høje Chrysler Building. Denne rekord holdt dog kun 1 år, før Empire State building et par blokke derfra i 1931 stod færdigt med en højde på imponerende 381 meter. Empire State building blev et ikon, et stort varetegn for New York, og fremstår stadig idag som skyskrabernes moder, essensen af en skyskraber. Empire state building havde verdensrekorden som højeste skyskraber i hele 41 år, før to tvillingeskyskrabere på hver 412 meter stod færdige i 1972 på det sydlige Manhatten. World Trade centers tower 1 og 2 blev nye ikoner for New Yorks skyskraber jungle, og er idag blandt de mest berømte ikke længere eksisterende bygningsværker. ‘Nine-Eleven’, behøver jeg sige mere. Jeg selv havde fornøjelsen af at nyde udsigten over New York båede fra Empire State building og fra World Trade Center i 1997, hvor nedenstående billede blev taget.

WTC 1 og WTC 2 (foto fra 1997)

I 1974 måtte New York afgive verdensrekorden til Chicago, da det 442 meter høje Sears Tower stod færdigt. I denne periode blev der også bygget flere andre skyskrabere i Chicago, der havde taget kampen op med New York om titlen som verdens førende skyskraber by.

USA havde nu haft den højeste skyskraber i verden i over 100 år (i denne sammenhæng ses bort fra tårne og master, mere om dem senere). Men i 1990 erne begyndte et sandt byggeboom i Asien, og i 1996 måtte USA afgive rekorden til Malaysia, da de 2 tårne ‘Petronas Towers’ i Kuala Lumpur stod færdige med en højde af 452 meter.

Petronas towers (foto fra 2003)

I 2003 besøgte jeg Kuala Lumpur og tog bl.a. ovenstående og nedenstående billeder. Bemærk broen der forbinder de to skyskrabere. Skybridge er placeret i ca. 180 meters højde og blev især kendt i filmen ‘Entrapment’ (lokkeduen) med Sean Connery og Catherine Zeta Jones.

Nu begyndte dog den helt store diskussion om, hvordan højden egentlig skulle beregnes. Amerikanerne ville ikke gi sig, og påstod, at Sears Tower stadig var den højeste bygning, idet Petronas kun var højere som følge af et spir på toppen. Skulle spir tælles med eller ikke? Skulle højden regnes fra højeste tag, højeste etage, højeste spir, eller hvad med højeste antenne ?  Sears Tower havde stadig rekorden for højeste tag og højeste etage, og skulle man regne højden fra højeste antenne, ja så nåede en antenne på toppen af Sears Tower op på 527 meter. Men hvis antenner skulle regnes med, ja så var tårnet CN tower i Toronto (bygget 1973) med sine 553 meter højere, og højest af alle ville en tv mast i North Dakota være med en højde på 629 meter. Før dette var en TV mast i Warszawa hele 646 meter, men den kollapsede engang i 90 erne. Idag er masten i North Dakota stadig verdens højeste bygningsværk og CN Tower har rekorden som højeste tårn. Men dette er et sidespring, nu tilbage til kampen om den højeste skyskraber.

Det blev bestemt, at en antenne ikke hører med til højden på en bygning, men det gør et spir. Dermed fik Petronas Towers den officiele verdensrekord for skyskrabere. Og dermed måtte Sears tower nøjes med rekorden for højeste etage og tag. Diskussionen fortsatte dog indtil 2002, hvor bygningen Taipei 101 i Taiwan med en taghøjde på 448 meter og en samlet højde på 508 meter overtog rekorden og satte en endelig stopper for diskussionen. Idag (2007) er Burj Dubai i Dubai verdens højeste bygning, og den vokser stadig, se nedenstående.

Dubai, fremtidens by ?

Oliemilliarderne bliver flittigt brugt i det lille ørkenemirat på den Arabiske halvø. Et sandt byggeboom er igang. Et af de mest imponerende bygningsværker er det fascionable hotel ‘Burj Al Arab’ på 321 meter i højden, se herunder, der er formet som et sejl. http://www.burj-al-arab.com/

 Burj Al Arab (kilde google, bileder)

Imens er man ved at bygge verdens største mall www.thedubaimall.com , der kommer til at rumme over 1000 butikker, og ud for kysten skal bygges 4 kæmpe boligområder på kunstige øer, hvoraf de tre får form som kæmpemæssige palmer www.thepalm.ae , og det sidste område ‘The World’ skal ligne jorden set ovenfra www.theworld.ae .

Burj Dubai, på vej mod verdensrekorden

Men som støste turistmagnet har man nu påbegyndt bygningen af Burj Dubai, der skal blive verdens højeste bygning, når den efter planen står færdig i år 2008 eller 2009. www.burjdubai.com. Man holder kortene tæt til kroppen, så ingen ved præcist hvor høj bygningen bliver, men de fleste skitser siger 700 meter eller sågar 800 meter. Dermed vil det klart blive verdens højeste bygningsværk. En konkurrent til titlen er Freedom Tower, der skal bygges på Ground Zero i New York, hvor World Trade Center før stod. Efter planen skal denne bygning blive 541 meter, eller 1776 fod (1776, da dette er USA’s uafhængighedsår). Men nye rygter siger, at man måske vil ændre på planerne af Freedom Tower, så New York igen kan få verdens højeste bygning, men det bliver særdeles svært at overgå bygningen i Dubai. Men kampen fortsætter ud i fremtiden, og det ser ikke ud til grænsen er nået endnu.

 

Her bygges Burj Dubai, og herunder ses den endelige højde.

UPDATE den 29/1 2009

Burj Dubai har nu nået sin endelige højde, og det er 818 meter. Bygningen er dog først helt færdig ca. september 2009. 

SE NYE BILLEDER OG STATUS PÅ www.burjdubai.com

Læs mere på:

www.skyscraperpage.com, www.skyscraper.org eller www.tallestbuildingsintheworld.com

Til sidst kan nævnes, at Danmarks højeste bygning er Amtssygehuset i Herlev, der når en højde af 120 meter. Der er dog planer om at bygge et højhus på havnen i Esbjerg, der skal blive 125 meter. Storebæltsbroen er 254 meter høj.

 

The END