Månedsarkiv: marts 2006

Overlevelse i Norge

Overlevelse i Norge.

‘Nogle kender ikke deres mål før de er noget halv vejs’ det var det min lære fortalte mig inden vi forlod bussen i norge.

Vores mål var, at udforske så mange fjorde med ´minimal oppakning, på 7 dage skulle dette gøres….

Vi blev sat af midt ud på en øde vej, ingen mennesker i miles omkreds. Det var helt roligt, behageligt og stille.

Vi havde minimal udstyr med fordi det nu var min ‘eksamen’, det eneste vi havde som vi kun måtte bruge til nødstilfælde var. Nødrakketer, sendere og en satelit telefon. Men kun hvis det var nødvendig, og vi brugte ingen af delene.

vi udforskede den ene vidunderlige natur til den anden, vi så de bedste udsigter nogen sinde. Vi drog op og ned af bjergrygge, udforskeder de grotter vi kunne finde og svømmede i de søer vi så. Det var bare om at prøve så meget som mulig. Men jeg kunne jo ikke slippe for den grund til at vi var her, jeg skulle udføre nogle mindre opgaver om dyr, planter og personlig sikkerhed. Samt tage huske prøver og lave et knob og en type bål om dagen. Men hey, det var det værd. Det har lært mig rigtig meget om mig selv og naturen. Det var min første ‘rigtige’ overlevelses tur. Og det var det værd.

Da vi blev samlet op igen af bussen, sad vi og snakkede om at lave flere ture og om jeg måske selv ville være instruktør men jeg takkede nej til det med instruktør pladsen da jeg lige selv vil køre mit eget tempo indtil jeg syntes jeg var klar til sådan noget.

Men det forhindrede da os ikke i at planlægge en ny tur til Island….

Starten til en fremtid i vildmarken

Starten til en fremtid i vildmarken.

Del. 2

Hvad skal jeg bruge?

Dette er et af de vigtige punkter som i skal være opmærksomme på, for det gælder ikke om bare at tage ting med sig. Det gælder også om at tage de rigtige ting med sig, og om ikke at tro på hvad man ser i film. Nu om dage ser vi mennersker film hvor de kan overleve på en flaske vand, tre tændstikker og en kniv men det er slet ikke muligt for os mennesker mere. Vores kroppe er blevet lidt kvabsede end vores forfædres var. Vi er blevet spoleret af ting som TV, chips og dovenskab over at vi ikke selv har skullet fange føden. Og jeg ved det, det er sket for mig, og nu dyrker jeg overlevelse så jeg kan se hvordan det har været og holde mig i form.

 

Det vigtigste du skal bruge, er din krop og din hjerne.

Tag eventuelt nogle huske prøver så du ikke glemme hvad dine ting kan bruges til, eller dine evner for den sags skyld. Dyrk også motion så du ved hvad din krop kan udholde og gøre bedre. Dyrk også motion for at du kan klare fysiske modstand samt psykiske.

 

Det værktøj du altid skal havde tæt på dig.

Der er visse ting som du bare skal havde på dig, ikke noget med at havde det i tasken eller bæltetøjet men i en lynet lomme, eller bundet fast til dig.

 

Hvad du skal havde på dig:

  • Kniven, Kniven er et vigtigt stykke værktøj. Det er dit våben til jagt, redskab til at bygge læ og til at lave ild. Når du kigger på dette område, så er det en idé at vælge en robust og stærk kniv. Nok kan den være dyr, men den holder længe og der er for det meste garanri på nogle af dem.
  • Tændstål, og ikke en lighter eller tændstikker. Dti tændstål vil altid kunne bruges, selvom det er blevet våd. Det er ikke tungt at havde med eller for den sags skyld, dyrt. Det er dit værktøj til ild, det eneste der skal gøre er, at køre en kniv hen over ledet. Og så giver det nok gnister til at tænde mindre kviste, blade og plante.
  • Kompasset og Kortet, medbring altid et kompas og et kort over det område du befinder dig i (Det er bedst hvis kortet kan opbevares vandtæt.
  • Førstehjælps udstyr, Du behøver ikke det helt store. Du skal blot havde det basale, såsom. forbinding, trykbind, smertestilende midler, infektions bekæmpende midler osv. Der kan købes en pakke hvor alt er i.

 

Marathon des Sables

 

Marathon des Sables

Den 6. april 2006 skal Torben Jensen repræsentere Danmark i et af verdens aller hårdeste ultra marathon løb.

Løbet foregår i Marokko. Alle deltagere skal selv transportere alt deres grej i en rygsæk; indeholdende mad, kogeudstyr, liggeunderlag, sovepose m.m. Vægt ca. 12-15 kg.

Terræn

Terrænet er meget varieret, lige fra sand stier, sten veje, bjerge på op til 1000 m, udtørrede søer, og sandklitter.

Mad og drikke

Deltagerne skal i de 7 døgn som løbet varer leve af frysetørret mad. Der udleveres hver dag ca. 10 liter vand til løberne.

Varme og kulde

I april måned kan temperaturen om natten falde til 0 grader og om dagen kan temperaturen komme op på 50 grader.    

Etaperne

Etaperne er mellem 25 og 90 km. De længste etaper løbes om natten.

 

Starten til en fremtid i vildmarken

Starten til en fremtid i vildmarken.

Del. 1

 

Er jeg klar til det?

Dette er det spørgsmål nogen stiller sig selv inden de går i gang med forberedelser og mere til, og det er et vigtigt spørgsmål at havde kørende inden man står i vildmarken. Alle kan være klar til det uden at vide det, man skal for det meste bare havde lyst til at gøre det så er det nok. Men her skal man dog være lidt sikker vil jeg sige, kort om hvad du bør vide inden du tager af sted.

 

Du bør vide:

 

  • Hvordan man bruger et kompas og aflæser et kort.
  • Hvilke planter du kan bruge.
  • Hvordan man laver ild, uden lighter og / eller tændstikker.
  • At lave ly / shelter hvis dit telt er skadet, væk eller ikke kan bruges der hvor du er.
  • At opbevare mad i en sikker afstand fra der hvor du sover.
  • Hvordan man yder førstehjælp på sig selv og / eller sin makker, både psykisk og fysisk.

 

Det lyder måske voldsomt men det er det ikke, man skal bare havde lysten til at prøve det.

Det du mest tænker på er når du kommer hjem igen, den oplevelse du har fået og du har lært dig selv bedre at kende. Det er en meget dejlig ting at vide hvad man kan efter sådan en tur, så du skal ikke være bange, bare find nogen der har lysten og start småt. Hvis du er ny vil jeg mene at du skal starte i en dansk skov, hvor du laver små regler som f.eks. ingen musik, ingen snakken med udefra kommende og ingen hjælp. Du starter med det du har og slutter med din erfaring og et bedre kendskab til hvad din krop kan og hvad dine ting kan bruges til.

 

Dine første par ture vil være lidt hårde for dig psykisk og fysisk, men når du lære de basale ting uden af, så vil det gå en del bedre for dig.

 

Du vil takke dig selv for at havde prøvet det.

 

Næste artikel : Starten til en fremtid i vildmarken. Del 2

Hvad skal jeg bruge og hvordan bruger jeg og behandler det bedst?

 

Resumé  :

Her vil du få fortalt hvilke ting der er gode at havde med og hvordan du

bruger og behandler dem bedst.

Blokhus fiskepark

Blokhus fiskepark

 

Beliggenhed

 

Areal hele området 17 tønder land
Nærmeste by: Blokhus 5 km fra Blokhus og 1 km Pandrup ved Jetsmark Kirke
Område Naturskønt område, omkranset af træer og buske.
Parkering Gode parkeringsforhold
Handicappede

Handicap venlige stier og veje i en del af fiskeparken, handicappede toilet.

 

 

Søen

 

Antal søer

4-5 store og 1 børnevenlig

Størrelse 25.000 m2 fiskevand
Dybde Varierende vanddybde optil ca. 5 meter
Fangst Regnbueørred, bækørred, karper, aborre samt ål
Udsætning 1 gang i døgnet i højsæson ellers 3-4 gange pr. uge. Der udsættes fisk efter antallet af solgte kort.

 

 

Sevice

  

Køb Automat med slik, drikkevarer samt fiskegrej
Bord og bænke Der er borde, bænke i stalden

Muligheder for læ i den gamle stald

Renseplads Renseplads med rendende vand
Toilet

Toilet faciliteter

 

 

Andet

 

www.tranumklit.dk/lokalt/lok_blokhusfisk.htm