Trolling, dørgning eller blinkning – udstyr

 

   

 

 

Trolling, dørgning eller blinkning – udstyr

 

Fiskestænger. Til fiskeri med downrigger kan man få nogle specielle downriggerstænger, der er lavet så de kan holde til at blive spændt hårdt op i timevis. Sådanne stænger er forsynet med 12 – 14 øjer, for at fordele presset fra linen ud over hele klingen. Man kan også købe downriggerstænger, hvor linen løber inden i selve klingen. De er hurtige og behagelig at anvende og med de få ulemper med øget fiktion og frostvejr er de helt klart at foretrække frem for de traditionelle stænger.

 

De fleste downriggerstænger er et sted mellem 7,5 og 8,5 fod lange. Den nederste del af håndtaget fra bunddup til hjulholder bør være ca. 30 cm. Det forreste greb bør være 20- 25 cm langt. Det giver mulighed for at skifte greb i forbindelse med en længere tids fight. Håndtag af neopren er at foretrække, da de er mere modstandsdygtige end korkhåndtag. Sørg da også for at have en god solid hjulholder.

 

Specielle fiskestænger til overfladetrolling eller trolling med småparavaner dertil høre “Dipsy Diver” stænger. De er lidt kraftigere end downriggerstængerne og så er de 9- 10 fod lange. Dermed får man lidt mere spredning på linerne. Håndtaget bør ikke være længere end 30 cm fra bunddup til hjulholder, da de ellers vil rage for langt ind i båden.

 

Bundduppen skal være forsynet med et kryds, der er tilpasset de stangholdere, som sidder på de fleste downriggere og låser stangen fast i holderen.

 

Opstår der en paniksituation vil det være en fordel at kunne rulle linen ind med en hånd. Det kan kun lade sig gøre, hvis stangen sidder solidt i stangholderen.

 

Liner bør have en linetykkelse på 0,35 – 0,40 med en brudstyrke på 12 – 15 kg. Alternativt kan stærke flettede liner bruges. Ulempen ved disse liner er at de ikke er elastiske nok. Resultatet på manglende elastik vil ofte være dårligt krogede fisk. Nylonliner er de bedste for de kan give sig helt op til 10 – 15 procent.

 

Stærkt farvede eller direkte selvlysende liner giver fiskeren et godt overblik over linerne, men desværre også færre hug. Hvorimod lyse eller gennemsigtige liner er gennemsigtige liner som tilsyneladende sværere at se for fiskene og det resultere i helt enkelt flere hug.

 

Lineklemme fastgør linen til wiren på downriggeren. Normalt er den fastgjort lige over loddet, men den kan også fastgøres læggere oppe ad wiren. Det bevirker at man har mulighed for at fiske med flere agn på samme downrigger.

 

Klemmen holder på linen så den trækkes med ned i vandet, når downriggeren bliver aktiveret. Får man bid sørger modstanden i klemmen for at fisken kroges og trækker linen fri af klemmen.

 

Stangholdere kan være lavet af plastik, rustfrit stål eller aluminium. Hvad stangholdere er lavet af er uvæsentligt. Det er derimod vigtigt at de sidder godt fast og kan holde til presset fra en stang med fisk på uden at brække midt over eller ryge udenbords.

 

Stangholdere hvor stanghåndtaget stikker ind i båden er ikke anbefalende, men brug i stedet holdere, som kan monteres på siden af båden eller på rælingen. Det giver mere plads i båden og risikoen for at du kan komme til enten at slå eller støde en fiskestang i havet er begrænset.

 

Der findes specielle stangholdere, der kan monteres direkte på downriggeren.

 

Båden bør være forsynet med et antal stangholdere, hvis opgave er at holde stængerne fast under transport til og fra fiskepladsen, hvor det ofte går så hurtigt at båden måske tager sig en flyvetur i ny og næ. Forsøg at montere stangholderne på den mest hensigtsmæssige måde.

 

Gode billige stangholdere kan laves af plasticrør af den type, som benyttes til køkkenvaske.

 

Lod som fastgøres til wiren vejer normalt 1- 5 kg.

 

Temperaturmåler er god og have specielt til fiskeri om sommeren. En temperaturmåler som kan sænkes ned med en downrigger er ok, men da downrigger ikke altid er tilladt i de danske farvande er det måske en god ide (som også er langt det bedste) med en temperaturmåler som kan sende trådløst temperaturaflæsningerne i forskellige dybder.

 

Fangstnet hører til blandt udstyret. Nettet bør minimum have en diameter på 1 meter og en netpose, der er c. 1½ m dyb. Det skal kunne rumme større fisk, det vil da være erveligt at miste fisk på grund af et for lille fangstnet.

Det vil være godt at investere i et fangstnet som kan flyde, hvis uheldet er ude – at man taber det i vandet, så samler man det bare op igen.

 

Blink er ofte lavet i tynd metalplade, da vægten ikke har den store betydning i lange kast.

 

Er man uerfaren burde man vælge nogle 5-6 forskellige typer og størrelser samt farvekombinationer og så afprøve dem for selv at finde ud af deres fordele og ulemper. Af gode blink er Northern King Mag, Pirat, Flutter Chucks og Toby Salmo. Disse skulle der efter signe være fanget en del fisk på. Anskaf blinkene i størrelser mellem 9 – 13 cm.

 

Vedrørende farvekombinationer vil blink med ægte sølvbelægning være bedst. Guld som grundfarve evt. sammen med forskellige former for tape.

 

Det er meget nemt at udskifte tapen på et blink som kan med fordel gøres ude på vandet. Husk blot at sørge for at blinket er tørt inden det nye tape klistres på. Kanterne skal skæres rene med en skarp fiskekniv.

 

Der er forskel på bådens hastighed i forhold til blinket form. Brede blink skal fiskes langsommere end smalle blink.

De fleste blink fisker godt mellem 1,5 – 2,5 knob. Sejler man over 2,5 knob begynder de brede blink at snurre rundt.

 

Der findes nogle specielle “high speed” blink som kan bruges ved højere hastighed end 2,5.

 

Jo højere hastighed des flere fisk får teoretisk mulighed for at se agnen. Det er en fordel at fiske så hurtigt som muligt efter årstid og vandtemperatur.

 

Nogle blink er fra forretningen forsynet med springring i forreste hul, den skal erstattes af en hægte monteret direkte i det forreste hul. Det er vigtigt for blinkets balance, så den bevæger vandret gennem vandet.  

 

Wobler kan også bruges, men ikke alle typer. Der er nogle som er specielt velegnet, som ligner småfisk.

Det er en stor fordel at benytte sig af de flydende typer, De synker ikke når båden stanser i forbindelse med bid på en af fiskestængerne.

 

Hvor dybt en wobler stikker er afhængig af form og størrelse på skeen. En wobler med en stor bred ske stikker dybere end en lang og smal med en lille ske foran.

 

Der kan også være forskel på woblernes bevægelser i vandet. Nogle har en kort   og huggende gang, mens andre ruller roligt fra side til side.

 

Årstiden og vandets temperatur skal tages i betragtning ved valg af type. I varmt vand skal   du vælge wobler med en hurtig gang og tilsvarende wobler med en rolig gang i det kolde vand.

 

I forbindelse med downriggeren er det en fordel at anvende wobler med en lille ske.

 

Bomber, Rebel og Rapala er sikre trollingagn, størrelse 9 – 16 cm.

 

Specialagn her kan jeg f.eks. nævne Apex som hverken er et blink eller en wobler. De har en meget uregelmæssig gang i vandet og bruges efter downriggeren, dipsy divers eller små blyparavaner. Fra fabrikken er de ofte forsynet med en enkeltkrog, som i den kolde tid kan med fordel udskiftes med en 3-krog, det er med til at dæmpe de ellers livlige bevægelser lidt.

 

Gummiblæksprutter er ligeledes gode trollingsagn, der fiskes efter en dodger eller flasher. De går alene som en streg i vandet, men med et lokkebrink foran overføres bevægelser til dem, så de bliver mere forførende for fiskene.

 

Gennemløbsagn som Jack Rapid er supereffektiv trollingagn. Det blev oprindelig lavet til kystfiskeri. Jack Rapid er formet som en lille fisk og med en vægtfylde, der ligner dens naturlige forbillede. Den anvendes bedst efter en dodger i en afstand som er 2½-3 gange længden af dodgeren.

 

Det er også muligt for fluebinderen at lave store velfangende trollingfluer, som bør fiskes efter en dodger eller flasher.

 

Dodgers og flashers er såkaldte lokkeblink. De monteres foran agnen. De kan være op til 40 cm lange og 5- 8 cm brede og være lavet af metal eller plastic. Deres primære opgave er at lokke fisk til over en længere afstand, end et lille blink eller anden agn ville være i stand til at gøre på grund af de kraftige trykbølger og blink, som både dodgers og flashers udsender. Derudover overfører den også bevægelser til den efterfølgende agn, hvorpå agnen bliver mere tillokkende.

 

Forskellen på dodgers og flashers er at dodgers er designet til at vugge fra side til side og hvorimod flashers kan roterer omkring sin egen akse.

 

De kan godt udsætte det øvrige grej for et voldsomt pres og bør kun benyttes med en kuglesvivel af god kvalitet monteret mellem line og lokkeblinket.

 

Afstanden mellem agn og lokkeblinken skal som hovedregel have en afstand på 2½ – 3 gange længden af lokkeblinket. Vælg en 0,60 mm line i en neutral farve, som er stærkere end hovedlinen mellem agn og lokkeblink.

 

Dodgers arbejder bedst i hastigheder op til ca. 2 knob, mens flashers kan tåle en fart på op til 3 knob.

 

Naturlig agn monteres på et krogsæt og trolles efter båden på hel samme metode som hvis det var blink.