Kiteskiing

KITESKIING

 

Af Jesper Thomsen

 

Fornemmelsen af at blive trukket over en vidde med ski på benene i let puddersne er noget af det mest fantastiske man kan opleve, hvis man er til fart og spænding i kombination  med naturoplevelser! Og hvem er ikke det ?

 

 

I modsætning til et skisejl kan en kite føre dig både med  og mod vinden, så frihedsfølelsen bliver nærmest ubeskrivelig på en vindfyldt dag. Kiting er ikke risikofrit, men når man først behersker kiten er det rigtig sjovt. De fleste begynder med at kite frem og tilbage uden helt at vide, hvad de har gang i, men efter færdighedsniveauet øges, begynder det virkelig at blive en sjov oplevelse. Nu er det tid til at lære at hoppe og lave tricks, for dem som føler sig komfortabel med dette. Her er der utallige muligheder og kun fantasien (og modet) sætter grænser. Du kan både hoppe og lave tricks fra et skihop, men kiten har også kraft nok til at hoppe fra fladt terræn. Hvert år arrangeres der Norske Mesterskaber i snowkiting i disciplinerne Freestyle og Race.

 

Andre kiter på fjeldtur fra hytte til hytte med fuld pakket pulk på telemark- eller randonnéski. Her giver kiten mulighed for at tilbagelægge enormt store afstande på en dag.

    

Hvor?

Norge har nogle af de bedste områder i verden for kiteskiing. Store flade arealer er ideelle for kiteskiing, og det enorme højfjeldsplateau på Hardangervidda er blandt de bedste områder. Her  kan du parkere bilen lige ved ‘legepladsen’ eller tage toget til Finse. Her er der næsten alltid vind og den er stabil, hvilket er en forudsætning for kiting. Frossent vand er at foretrække,da de er frie for sten og andre uregelmæssigheder som ikke er populære af glade kitere.

 

Historik

At tage sig frem ved hjælp af vinden er ikke nyt. Allerede tilbage i slutningen af 1800-tallet brugte Fridtjof Nansen på sine ekspeditioner teltet som sejldug på slæden. De tidligste europæiske beretninger om brug af drager(kites)  er dateret til 1589. Foilkiten som bruges idag blev opfundet i USA i 1960’erne. Før kitens virkelige gennembrud sidst i 1990’erne, har skisejl været brugt sammen med ski og gør det stadigt. Det som er godt med kiten er, at du kan krydse mod vinden, som en sejlbåd. Kiten kan flyve i meget lidt vind, da den er meget højere oppe end skisejlet.

 

 

 

Udstyr

En ny sport kræver selvsagt nyt udstyr, og for en middel-udstyrsfreak kan det hurtigt blive dyrt at teste nye ting… Der findes to hovedtyper kites: foilkites og tubekites. Hver type har sine fordele og ulemper. Tubekites er op-blæsbare kites som i udgangspunktet er designet for brug på vandet. Foilkites er en 2-lags dug med luftkanaler og er beregnet for brug på land.

Kites er som regel mellem 20 og 30 meter oppe i luften og genererer derfor meget kraft. Linerne på store kites er derfor lavet til at kunne tåle mere end 300 kg. pr. line. Der findes 2-liners kite, men de fleste bruger 4-liners kite. Kiten styres med stave (sticks) eller med bom (control bar). I tillæg bruges en trapez (magebælte/sele) som kiten fæstes i  for at aflaste armene og ryggen, når man kiter langt.

 

Sådan kommer du i gang

De aller mest udsatte er de som prøver uden at tage et kursus, fordi de tænker ..”hvor svært kan det være at styre en kite med ski på benene..?” mens de ser, hvor legende let det ser ud for de, som kan det.

 

Jeg var selv en af dem. En kammerat og jeg lånte utstyr og tog af sted- dette skulle vi nok klare. Heldigvis var der næsten ingen vind, så kiten kunne knapt holde sig i luften, og vi kom ingen steder. Det gik heldigvis godt, men i andre tilfælde har man set både dødsfald og andre alvorlige ulykker for folk, som har prøvet sig frem.

 

At lære at styre en kite er ganske let, fandt jeg ud af, efter jeg tog et kursus. Der gik ikke længe før jeg fik ski under kiten og strøg frem og tilbake på vidderne. Jeg var ‘fanget’ med det samme! Ugen efter måtte jeg investere – dette var det mest farlige ved at tage et kursus!

 

Et lille råd til dig som køber ny kite: Pak den ud hjemme før du tager den med ud i vinden, for synet som møder dig kan tage modet fra de fleste: Et tilsyneladende kaos af liner i forskellige farver nærmest vælter mod dig, når du ruller kiten ud. Og da er det håbløst, hvis ikke det er vindstille – og det er det ikke! Det er med andre ord en fordel at have klargjort kiten hjemme før du forsøger at pakke den ud i stiv kuling og snefygning..

 

Kurser

Som det antydes er det en stor fordel at tage et weekendkursus i kiteskiing. Her lærer du at pakke kiten ind og ud, starte, flyve og lande kiten, krydse mod vinden og alt det sikkerhedsmæssige omkring kitingen. Det kan anbefales på det stærkeste, og måske møder du nogle fremtidige kite-kammerater.

 

4ELEMENTS arrangerer kurser hver anden weekend vinteren 2006 samt hele vinterferien og påskeferien. Mere info på www.kitecamp.net

 

 

 

 __________________________________________________________________________

 

THE END