Athen i det 21 århundrede

Den første kontakt man får med det nuværende Athen, er når du lander i den nye Internationale Lufthavn “Elefterios Venizelos” (27 km ude for Athen centrum).

Lufthavnen er et højteknologisk bygningsværk, med en simpel og lineær struktur.  Den karakteriserer egentligt meget godt dagens Athen, en metropol hvor elegancen fra de ældste monumenter og den ustrukturerede planlægning, ligger side om side med strømlinet moderne bygninger. Dette er en by hvor samtidens bygninger, er ordnet efter en praktisk, effektiv og minimalistisk model, krydret med en snært af avantgarde teknologi.

Athen befinder lige midt i at blive udbygget, og den nyder kombinationen af de geometriske former og materialer (tag bare Penteli marmor der er brugt til at opfører Parthenon) der i en skønsom blanding bliver kombineret med de moderne bygninger og deres eksklusive design. Det er en fantastisk by, hvor gamle varehuse og industrielle bygninger, i stort antal bliver genbrugt for at skabe plads for byens store passion, nemlig at skabe og tilbyde rum for det kunstneriske og kulturelle rum. Her finder man de nye stilarter, mode og en infrastruktur der forandre sig hele tiden, materialiserer sig og bliver til værdige symboler for den by som hele tiden er på farten. (Tag f.eks. Metroen, der danner studie for hele verden, med sine moderne udstillinger i gangtunnellerne, for ikke at nævne måden man har taklet akustikken i de lange tunneller på.

Det moderne Athen skaber en ekstraordinær by, med konstante forandringer, der efterlader fortidens synder, som igennem mange år har været med til at give byen et rygte ala “Den grimme ælling” i Europa. Men Athen har endelig forstået at tiden er kommet til at gøre noget ved det, og det er i dag lykkedes at eliminere nogle af de mest markante problemer som den smog der tidligere indesluttede byen, samt at fjerne meget af den støj der kom fra den tunge trafik, og ikke mindst gøre noget ved den visuelle klaustrofobiske atmosfære, som de store reklameskilte udgjorde, og som var en beskæmmende årsag til at mange af byens skønheder, igennem mange år lå ikke kunne nydes i sin helhed. 

Dagens Athen er blevet renere, luftforureningen er ikke længere et stort problem, og støjen og de grimme områder bliver hurtigt til en naturlig del af en stor moderne by. Projekterne med at forskønne byen, er noget man tager alvorligt i Athen, og hele området omkring det historiske center er i dag blevet renoveret og man har anlagt en helt ny gågade. Mange af de største pladser bliver ombygget fra grunden, og de arkæologiske parker og fantastiske monumenter bliver gjort endnu smukkere, for ikke at nævne det gamle og nedslidte industriområde i Psirri, som i dag er blevet Athens nye kulturcentrum, med kunstshows, udstillinger, museer, og ikke mindst pubs, hi-tech restauranter og moderne underholdningssteder.

Dagens, men også fremtidens Athen, er ved at opdage sin sande identitet, ikke mindst på grund af de mange kunstnere, der fra hele verden kommer for at blive inspireret og dermed også bidrager til at gøre byen endnu smukkere og charmerende.

Hvor stor er Athen egentlig? Som en stor grå ørken spreder byen sig ud over Attika’s slette, så langt øjet rækker. Det er en enorm by, og langs med det Agæiske hav, strækker den sig 20km, imens den bredder sig mere end 30 km ind i landet. Indbyggerne i byen, udgøre mere end en tredjedel af den samlet græske befolkning. Byen tilbyder en lang række af valg, ressourcer og muligheder, fra historie til kultur, sport til shows, underholdning til business, storindustri til små enkelmands værksteder. Det er en stor by, som sikkert inden for ikke så længe vil blive centrum for hele området på Balkan.

Her er byen i Tal: 3.761.810 officielle indbyggere ifølge den seneste folketælling (04/2001) (5.000.000 hvis man tager immigranterne med som ikke er registreret). Disse er fordelt på et område på 3.808 kvadratkilometer (hvoraf de 428 kvadratkilometer udgøre den indre bydel). Byen har en 5000 årig historie, 3.130 veje, 861 kirker, 315 hoteller, 237 biografer, 230 pladser, 227 sportsområder, 140 hospitaler, 135 teatre, 130 museer, 100 km ringvej, 82 parker, 75 km af brede avenuer, 42 kirkegårde, 24 arkæologiske områder. Derudover har byen også et utal af marinaer, og veludstyret strande, hundrede af restauranter, der serverer mad fra alle dele af verden, hundredvis af diskoteker og hi-tech Clubs, tusinder af forretninger og markeder, der dækker en hver smag, samt et ultra moderne indkøbscentre og modeforretninger i hundredvis.
 
Athen har en misundelsesværdig beliggenhed, den har havne, strande, bjerge, skovklædte bjerge og et mildt klima, næsten hele året rundt. Byen er både en havn og en kystressort, den har både høje og bjerge. Hvis du kombinerer disse karakteristiks med 5000 års historie, samt de gamle levn fra fortiden, hvoriblandt Parthenon, der ligger placeret på toppen af Akropolis, i byens centrum, får du en eksklusiv by med en unique charme.

Athen er en slående og fascinerende by, selv om den ved første øjekast kan virke forvirrende, fordi mange nok forventer at komme til en lille gammel og stille by, hvilket man nok må sige, Athen på ingen måde er. 

Hvis du besøger nogle af de fantastiske arkæologiske områder, fornemmer du næsten Pericles tilstedeværelse, og det er ikke svært at forestille sig at Sokrates og Platon har gået rundt i gaderne og imellem de mange statuer.

Men du må ikke glemme at du befinder dig i det 21 århundrede og at Athen er en af de største byer i verden! Derfor skal du heller ikke blive overrasket over, at du lige pludselig befinder dig i skyggen af en stor moderne bygning, omgivet af befærdet gader. Du skal nemlig hele tiden huske på at de gamle udgravninger, de elegante neoklassiske bygninger og de maleriske gamle kvarterer, også udgøre den industrielle del af byen, som på en og samme tid er gammel og ny, og som måske lige netop er det der gør den så unique!

Athen skal prises for den helhed den er i dag, hvilket inkluderer både dens tusindårige historie, men også dens hektiske moderne rolle inden for forretning, politik og kunstneriske centrum der er i vor tid.

Når du kommer til byens centrum, ja måske bare til en af de store pladser, vil du hurtigt få fornemmelsen af at befinde dig lige midt i historien, kreativiteten og kulturen i en stolt befolkning, kan virke meget produktiv og rig, både hvad angår kunst og ånd.

Athen er et skillepunkt mellem gammel og moderne tid, et sted hvor man møder den hellenske klasisisme og Athens neoklasisme, blandet med en produktivitet og et længsel for renovering, der har sat sit præg på arkitekturen igennem det seneste århundrede. En arkitektur som specielt er præget af tiden omkring 50’erne og 60’erne, og som ofte har udløst en lammende kritik, fordi den virker rodet og anonym, men alligevel er den vel nok bare mere en refleksion af tiden og den menneskelige revolution. Og tingene har da også siden hen ændret sig, til i dag at kunne tilbyde nye og attraktive alternativer.
Athen er en by man både kan leve i og samtidig gå på opdagelse i. Det er den eneste måde at komme til at sætte pris på byen store charme, som den har haft lige fra begyndelsen.

I dag kan besøgende blive overrasket over byens evne til at se ind i fremtiden, og samtidig have fokus på fortiden. Athen venter os med sine museer, teatre, kulturelle arrangementer, arkæologiske områder, natteliv og meget meget mere….