Trolling, dørgning eller blinkning – Sikkerhed ombord

 

Trolling, dørgning eller blinkning – Sikkerhed ombord

 

Bådens sikkerhed

 

Uanset båden størrelse, skal der være sikkerhedsudstyr ombord.

 

En erfaren begiver sig aldrig til søs uden

 

Bådshage
ekstra brændstof

Værktøjskasse
reservedele til motoren
brandslukker
nødraketter
redningsline
fløjte
øse eller lænsepumpe
stormtændstikker
reservekompas
søkort, oversigtskort, specialkort, deccakort

Lanterner

Reservemotor
ekstra årer
kommunikationsradio øger sikkerheden.  

 

Desuden bør der være

 

Et eller flere ankre i båden

Kæde og karabiner til anker

Kæde

Fortøjningsgrej

Bugseringsgrej

 

Personlig sikkerhed

 

Redningsvest

Kikkert,

Forbindingsartikler

Krogudtrækker

Varm og vandtæt påklædning

Livliner og sikkerhedssele

Mobiltelefon

Skiftesko

Lys eller lygte

Kompas

I tilfælde af søstøvler eller Waders til hjælp under søsætning er det en god ide at tage dem af når alle er ombord og klar til at sejle. Nogle mennesker er druknet pga. at de havde dem på da de fald i vandet. Er de fulde af vand trækker de en ned under vandet. Er de fulde af luft kan man komme til at hænge med hoved nedad i vandet og havde svært ved at komme op.

 

Når båden er søsat kan man så småt begynde at gøre stængerne klar. Dvs. læg agn frem og sæt kroge m.m. på redskaberne. Vent med at montere blink og woblere før du / I har nået frem til fiskepladsen. Sørg for de monterede kroge er udenfor du /I rækkevidde når båden sejler. Det er FARLIGT med flyvende kroge, blink og woblere under sejlads i stor fart.

 

Ude på fiskepladsen er det en god ide, at i tilfælde af mere end en fisker ombord på båden, at fiskerne skiftes til at gøre deres grej klar med mindre der er god plads i båden. Det er bedst at der hele tiden er en som styre båden. Er man derimod alene bør man slukke for motoren mens der gøres klar til fiskeri.

 

Husk også at holde udkig efter andre fartøjer. Man kan ikke 100 % stole på at andre ser båden før det er for sent. Derfor er det klogt at være mere end en på fisketur. Man skal ikke stole på at man er i stand til at lytte efter både der nærmere sig i højt fart.

 

Tænd lygten eller lyset når mørket falder på eller hvis der er eller bliver diset i vejret. Sæt farten ned. Fløjt evt. med jævne mellemrum. Stol ikke på at alle både er lige godt udstyret.  

 

Påvirkninger

 

Vind                                                         Høje bølger. Sørg for at have vindtæt tøj med eller på. Det kan være godt at have smurt sine hænder og ansigtet ind i creme før man tager på fisketur på vandet. Vinden kan skifte retning eller ændre evt. tage til i styrke, eller med vindstød. Skifter vinden pludselig retning er der ikke længere pålandsvind. Hvis motoren så svigter er det først farligt afhængig af vindens styrke og om det er muligt at lave motoren.

Bevægelse i båden                                 Sørg for at have de mest nødvendige ting inden for rækkevidde. Dog med en vis bevægelsesfrihed. I tilfælde af noget uventet skulle ske, skal det være muligt at kunne handle fri uden at falde over sagerne.

Hold afstand til større både                   Søgang. Hold godt udkig efter større både i området.

Regn                                                         Du/I kan blive våde og komme til at fryse – alt efter årstiden.

Varme/kulde                                           Vær forbered på lidt af hvert. Undgå at fryse for meget. Temperaturen kan hurtig ændre sig, fra at være på land til at komme ud på vandet. En sky der går ind forbi solen. Det kan være godt med et håndklæde for evt. at kunne tørre nogle kold våde hænder. Det er godt altid at hænderne er tørre og varme ellers kan du / I miste følelse i hænderne og dermed mulighed for at handle hvis der opstår farer.  

                                                                 Sørg endelig for at smøre dig/Jer godt ind i solcreme og hav evt. solcreme med.

Tåge eller morgendis                              Problemer med at orienterer sig. Behov for lampe eller tågelygte. En fløjte også være et godt alternativ.

Mørke                                                       Behov for lys så man kan se hinandens både.

Båden hastighed                                     Alle ting skal være gjort fast under transporten til og fra fiskepladsen.

Stabilitet                                                   Bådens stabilitet er vigtigt. Sørg for at båden er lastet forsvarligt. Alt efter hvor meget man nu kommer i både af diverse udstyr er det vigtigt at tænke på vægtfordelingen. Kontrollere evt. efter søsætning.