Athen en moderne storby

Athen en moderne storby

 

Dagens Athen er en moderne storby, der ligger perfekt placeret på den slette der naturligt ligger klemt inde imellem Parnitha, Penteli og Hymettosbjergene, og bredder sig adskillelige kvadratkilometer, langs med sydvestsiden af Attika. Athen er stedet hvor fortid og nutid mødes på en respektfuld måde, og hvor du aldrig bliver træt af at gå rundt i de mange smalle gader og kikke på butikker.

 

De fleste førstegangsbesøgende i Athen er tit splittet mellem den gamle og den nye verden, mellem gaderne og butikkerne i Plakaen, mellem den gamle kunst og de overgroede terrasser, mens fleregangsbesøgende nyder det bedste af begge verdener.

 

På forunderligste vis er det lykkedes for Athen at følge udviklingen i det 21 århundrede, og samtidig formå at bevarer de værdier fra fortiden, der op igennem tiden har sat sine spor i mange andre kulturer, så Athen i dag fremstår med alle de værdier som en moderne metropol skal rumme, og samtidig har formået at fastholde den gamle atmosfærde, som tydeligt reflekteres i Atheneserne og deres måde at leve på.

 

Athen før og nu

Hvis man kikke på det Athen som vi kan opleve i dag, kan det være svært at forestille sig, at byen kun fremstod som en lille landsby, da den i 1834 blev udnævnt til at være Grækenlands hovedstad. I årene som efterfulgte, voksede byen støt, og det tog rigtigt fart efter anden verdenskrig, hvor især økonomisk hjælp fra Amerika, var medvirkende til at byen ekspanderede kraftigt og man samtidig fik opbygget et industrialieringsprogram.  

Desværre havde den kraftig vækst i efterkrigsårene også nogle bivirkninger på byen. Dels bidrog den mangelfulde byplanlægning til at byen kom til at ligne et kaos, af betonhuse og veje, men også den ikke mindst den høje middelhavstemperatur, spillede en afgørende faktor i at byen stille og roligt blev indhyllet i smog, et image byen igennem mange år har måtte døje med.

Men sådan er det ikke længere i Athen. Takket været en øget indsats ikke mindst i forbindelse med værtskabet for De Olympiske Leget i 2004, er det lykkedes at nedbringe luftforureningen væssentligt, dels ved at bygge nye omfartsveje, der leder store dele af trafikken uden om Athen. Men også på mange andre punkter er der sket forandringer med Athen.

Athen, en mere ren by
Store dele af den indre by, er i dag lavet om til bilfrie gader, hvor man uforstyret kan færdes rundt, eller sidde ved en af de mange Taverner og nyde en kop kaffe, men folk færdes forbi. Derudeover har Athens bystyre fortsat en lang række af de projekter som blev igangsat inden og under OL, så som facaderenoveringen af hele bydele, renholdning af gader og stræder, samt handicappets tilgangen til de forskellige arkæologiske udstillinger, og udgravninger. I dag er det f.eks. muligt for rullestolsbrugere at komme op og se Parthenon på toppen af Akropolis.

Nattelivet i Athen
Hvis du er til fest og musik, vil du finde at Athen er på niveau med mange andre storbyer i Europa. Faktisk har Athen et af de mest spændende natteliv i det sydlige europa, med store natklubber hvor mange af de store internationale DJ’s opstræder side om side med de nationale popstars.

Det er sådan at kun få andre byer kan tilbyde så mange muligheder for aften/nat arrangementer som Athen kan. Her er mulighederne mange, og de spænder lige fra gamle græske dramaer, over koncerter med Beethoven, til Jazz af den mere moderne karakter.

Athen rummer mange muligheder når det angår natte-elskere og fun-seekers. Uanset hvad du søger, vil du hurtigt finde ud af at nattelivet i Athen ikke kun er varieret og unikt, men også prissat i en grad, så du kan nyde alt hvad byen kan tilbyde. 

Det er ikke ualmindeligt at man starter en aften i byen, med at gå på en af de utallige restautanter eller Taverner som findes i byen.
Her vil man typisk blive præsenteret for den græske atmosfærde – der er uformel og venligt. Herefter vil man efter temperament kunne fortsætte videre ud i byen, måske søge hen til en af de mange græske bouzouki barer. Det siges at en nat “sta bouzoukia” (på en bouzoukibar) er en nat du aldrig glemmer, og det kan kun anbefales at frekventerer sådan en bar, mindst en gang på din rejse til Athen.
Man kan også vælge at forsætte aftenen på en af de mange barer byen rummer, og hvor man efter temperament kan tilfredstille trangen til at lytte til alt fra rock’n roll til Jazz, fra græsk til internationalt pop.
Disse steder er ofte fyldt med unge mennesker, og skal findes i områderne omkring Syntagma, Theseio og Kolonaki. Men også områder som Kiffisia, Faliro, Glyfada og Voula er yndet steder at besøge. 
 

Athen er ikke længere den store larmene, røgfyldte storby, som man kun kortvarigt tog ophold i længe nok til at man pligtskyldigt kunne besøge de mest gængse udgravninger og museer. Athen er i dag en metropol på højde med Paris, London, og fortjener at man tager sig den tid der skal til for at finde rytmen, stilen og atmosfærden.