Verdensmesterskab i Adventure marthon – Grønland

The Polar Circle Marathon 2005, den 8. oktober 2005

 

Verdens første verdensmesterskab i Adventure Marathon

 

The Polar Circle Marathon i Grønland har tidligere være afholdt – det tilbage i 2001 og 2002. Til forskel fra de tidligere år er løbet blevet flyttet fra 1 måned – fra september til oktober og derudover er det blevet flyttet længere ind på Indlandsisen.

 

Til oktober vil der sikkert være koldere, mild frostvejr kan forventes med mulighed for lidt sne fra oven. Der tror derfor at løbet kan gennemføres i normale løbesko, men der kan blive behov for plasticdupper på selve indlandsisen.

 

Starten går tæt så på iskanten at det er muligt. Når løbet skyde i gang vil der meget vel også lyde tordenagtige brag fra isen.

 

De første 8 km vil være det teknisk mest krævende – et fortryllende men barsk islandskab, der på sit højeste når 3 km op over jordoverfladen. Der skal givetvis tages højde for den spejlglatte overflade, for her vil der kun være is så langt øjet rækker, medmindre at isen er dækket af et tyndt lag nysne, løbes der på knust is, der er fremstillet af en pistemaskine.

 

Derefter går turen mellem nogle af Indlandsisens ældste glechere i et stærkt morænelandskab, tundra formet af gletschere og smeltevandstunneller.

 

Sidste del af ruten går gennem den relativt flade arktiske ørken (Sandflugtsdalen), forbi Sugar Loaf (med en kraftig stigning) og langs elven tilbage til Kangerlussauq. Terrænet er forsat kuperet, men i langt mindre grad end den første del.

 

Langs den baske, men smukke natur vil man passere store smeltevandssøer og vandfald. Højst sandsynlig vil man se moskusokser og rensdyr græsse på de sparsomme vækster.

 

Løbet start ligger ca. 300 m. o. h. Ruten vil de første 9 km. Stige til 500 m. o. h., hvorefter den vil falde til ca. 100 m. o. h.. Derudover vil der forekomme en del bakker fordelt over hele ruten.

 

Lige bort set fra de første 8 km vil ruten hovedsagelig være stenet grusvej med et nogenlunde jævnt og stabilt underlag uden alt for mange store sten. Området er kendt for sit meget stabile og forholdsvist behagelig klima, hvor der højt sandsynlig vil være en del sol og temperaturer i nærheden af frysepunktet (formentlig lidt under). Der vil være en risiko for østenvind, hvilken kan sende kulde ned og dermed øge løbets sværhedsgrad.

 

Angående påklædningen anbefales lange ærmer og bukser (tights og windbreakers). Man bør starte med rimelig påklædning ved isen og derefter muligvis efterlade noget ved de udlagte poster. Der vil være poster for hver 5 km med mulighed for at drikke vand, samt energidrik og forplejning på nogle udvalgte poster. Det vil være muligt at deponere skiftetøj ved flere poster. I tilfælde at man ikke er i stand til at løbe alle 42 km uden stop, men man vil fraråde til at holde hvil for længe i vådt tøj pga. kulden.