Ni gode fjeldregler for Backpacking i Norge

 

 

Ni gode fjeldregler for Backpacking i Norge

 

Jeg har været på højskole i Norge. Et kursusforløb på 9 måneder. I den tid var vi af og til på fjeldet og gå med rygsæk. Disse meget gode retningsliner som jeg ved en tilfældighed har fundet på det norske Internet har jeg oversat til dansk. Der til har jeg tilføjet mine egne erfaringer.

  1. Tag ikke på langtur uden træning. For at have glæde af en lang tur på fjeldet, må du sørge for god træning før turen. Træn helst med rygsæk udenfor løjperne, gennemfør træningsturen selv om vejret og føres er dårligt. Måske er det netop der du får erfaringen som du behøver til turen på fjeldet. Turens længde bør tilpasses efter din fysisk og psykiske form, din erfaring og det udstyr du har med. Chokolade er godt at have med – det giver energi. Nordmændene har gerne romtoddy med på tur – det er varmt og godt.
  2. Fortæl hvor du går hen. Mange turisthytter, hoteller og pensionater har specielle kasser til at lægge skriftlige beskeder om hvor du går hen. Det kan være til hjælp for evt. redningsmandskaber. Det vigtigste er at du planlægger turen så du ikke behøver at blive reddet af andre.
  3. Vis respekt for vejret og vejrmeldingerne. En gammel regel siger at man ALTID skal respektere en dårlig vejrmelding, men ikke ubetinget stole på en god. Uanset vejrmeldingen bør du altid være rustet mod dårlig vejr. Husk at en frisk brise kombineret med slud eller kulde kan give forfrysninger. Vejrmeldinger giver ingen detaljeret varslinger om alle de lokale vejrsituationer i vore fjeldområder. Selve varslet er ofte rigtigt. Problemet er at forudsige nøjagtigt tidspunkt for vejrændringer. Tag derfor hensyn til vejrvarslingerne også i de tilgrænsende områder og følg selv med i vejrets udvikling.
  4. Vær rustet mod uvejr og kulde selv på korte turer. Tag altid med i rygsækken og det udstyr fjeldet kræver. Når du ser uvejret komme, eller det bliver koldere, bør du straks tage godt med tøj på, yderst en stor anorak, lange vindbukser, vindvanter og varmt hovedbeklædning. Det er vigtigt at du gør det i tide! Frosne fingre og vind har mange gange gjort det umuligt at få tøj på. Stå med rygge mod vinden og hjælp også de andre med at få tøjet på.  
  5. Lyt til erfarne fjeldfolk. Erfarne fjeldfolk kan ofte give dig oplysninger om skredfarlige steder, om vind- og sneforhold og om hvilken rute du bør vælge.
  6. Brug kort og kompas. Hav altid kort og kompas med og lær at bruge det. Studere kortet før turen og tegn ruten du skal gå ind på kortet, dermed har du lag et grundlag for en sikker gennemførelse af turen. Vurder hvor lang tid turen vil tage. Følg godt med på kortet også når det er klart vejr og god sigtbarhed, så ved du til enhver tid hvor du er. Kik på klokken når du går og følg ligeledes med i hvor lang tid du har gået og sammenligne det med kortet. Når vejret først trækker til, kan det være overraskende vanskelig at fastslå nøjagtigt hvor du står. Læs kortet fremover, og bemærk punkter som du kan genkende. Holder du et våget øje med den tid du har gået kan du også have en ide om det er klogt at forsætte eller det er tid for at vende om. Tilføj evt. egne bemærkningsværdige punkter på kortet (tak ikke kortet ud medmindre det er vindstille). Tegn eller skriv hellere uden på plastlommen.. Et løst kort kan let blive taget af vinden. Stol på kompasset. Brug kortlomme som kan hænge rundt halsen og omkring livet. Tag gerne retning mod terrændetaljer som kan lede dig mod målet. Men pas på at du ikke mister kursen du har taget ud fra et kendt punkt. Sørg for at du enten hele tiden kan se punktet eller at punktet ikke er for langt væk. Men pas på for pludselig kan det være sumpet eller der kan være små vandløb så det kan være en fordel at følge kortet. Det er også en fordel at kigge sig tilbage og se ruten fra den anden side specielt hvis du skal tilbage igen samme vej.    
  7. Gå ikke ud alene. Går du ud alene, kan ingen give dig øjeblikkelig hjælp eller få varslet redningsmandskaber hvis du er kommet i vanskeligheder. Det betyder ikke at du uden videre kan følge dig tryg om du er med et selskab. Du bør undgå store selskab, særlig hvor der er deltager med forskellige forudsætninger. Et selskab er aldrig stærkere end det svageste led.  
  8. Vend om i tide, det er ingen skam at vende om. Hvis du er usikker på om du vil nå målet pga. dårlig vejr eller føre, så vend og gå tilbage. Forsøg ikke at trosse vejret. Andre kan sætte livet på spil under forsøg på at redde dit liv. Beslutter du at lave ændringer på turen, så husk at give besked til den hytte som venter på dig. Går du ud på en tur i frisk og usikker vejr, så gå helst mod vinden. Så det er lettere at gå tilbage.
  9. Spar på kræfterne og grav dig ned i sneen om nødvendig eller søg ly for vinden ved klippevægge. Stærk vind gør tøjet større. Afpas farten efter den svageste i selskabet, og undgå at blive våd. Hvis I går bag ved hinanden på række bør du vende dig om for at se om de andre kan følge med – i uvejr er det vanskeligt at høre om nogen råber. Husk at spise og drikke tit. Ved anstrengelser trænger kroppen mere drikke end du føler behov for. For lidt dikke og mad går dig svag og du kan miste modet. Vent ikke med at grave dig ned i sneen til du er udslidt, nogle timer i en snehule kan du godt klare. Prøv at grave dig ned en gang hvor du har overskud til det, så du har opnået lidt erfaring med det i tilfælde det er nødvendigt. En Vindslag kan også være et brugbar.