Havkajak, Halong Bay, Vietnam

Havkajak – Halong Bay – Vietnam.

I juli 2005 rejste min kæreste og jeg rundt i Vietnam i tre uger. Undervejs besluttede vi os for at tage på en tredages havkajaktur i Halong Bay.
Vi bookede turen gennem rejsebureauet Handspan Adventure Travel som har hovedkontor i Hanoi. Vi havde hørt at Handspan  havde nogle rigtig gode ture hvor guiderne talte godt engelsk (hvilket er en sjældenhed i Vietnam) og hvor havkajakkerne var “rigtige” havkajakker.
Turen kostede $150 USD per person hvilket var lidt dyrere end andre ture, men hvor standarden efter sigende skulle være bedre. Udover tredagesturen har de også todages ture.

Dag 1 startede med at vi mødte op ved Handspans kontor klokken 0530. Her mødte vi guiden og resten af gruppen. Gruppen bestod udover min kæreste og jeg af fire andre altså i alt seks personer hvilket er det maksimale antal gæster Handspan tager med på deres havkajakture.
Efter en kort præsentation og briefing kørte vi cirka to timer til Hai Phong som er en af Vietnams største og vigtigste havnebyer. Her fik vi en typisk vietnamesisk morgenmad, “Pho”, som nudelsuppe med kylling eller oksekød. Da vi havde spist kørte vi derefter ned til havnen og gik ombord i en gammel russisk flyvebåd som på halvanden time sejlede os til Cat Ba Island. Herfra kørte vi 10 minutter over til båden som sejlede os videre ud til den private ø som de næste tre dage skulle være vores base camp og hvor vi ankom cirka 1200. Base camp er bygget på et lille stykke strand på en lille ø midt i Halong Bay som består af cirka 3000 kalkstens småøer som stikker ud af vandet i op til 100 meters højde. Et helt fantastisk syn som kan minde lidt (men også kun lidt) om Krabi i Thailand eller Guilin i Kina. Halong Bay er efter manges opfattelse Vietnams flotteste naturoplevelse og blev da også erklæret for World Heritage Site i 1994. Navnte Halong kan oversættes til “hvor dragen dykker ned i havet”..
Vi blev indkvarteret i små tomands hytter, bygget af træ og tørrede palmeblade, med madrasser, tæpper, myggenet og en fan. Herudover var der et halvtag som fungerede som fællesområde og spisestue, et par hytter til kokken og hans medhjælpere samt en bruser og et toilet (vestligt) og en meget venlig lejrhund.
Efter en overdådig frokost bestående af 5-10 små vietnamesiske retter fik vi en kajaksikkerhedsinstruks og en briefing om de næste dages program af vores guide, Son.
Om eftermiddagen tog vi på en tretimers tur rundt i området hvor vi vænnede os til vores nye transportmiddel og fik et lille indtryk af det helt unikke område. Undervejs sejlede vi blandt andet ind i en grotte hvor vi så flagermus og drypsten hænge ned fra loftet. Nogle af øerne havde små strande hvor vi kunne komme i land og holde pause og tage en kølende dukkert. Vandets temperatur på cirka 30 grader gjorde dog at det var så om så med den kølende effekt.
Da vi returnerede til base camp godt trætte efter turen var der lige tid til et kort bad før middagen, igen bestående af 5-10 lækre retter, var klar. Om aftenen nød vi den absolutte stilhed og stjernespækkede himmel. Forholdene for at kigge stjerner var optimale idet der kun er meget lidt lys i lejren og derfor kulsort bare fem meter væk fra hytterne. Elektriciteten til lys og faner kommer fra en lille generator som kun kører om aftnen og som (næsten) ikke kan høres.

Dag 2 startede med pandekager, frugt og grøntsagssalat til morgenmad hvorefter vi sejlede et par timer og ind og ud imellem øerne og så mange falke, ørne, ugler og andre fugle. Ved middagstid mødtes vi med en lille båd hvor vi fik serveret frokost. Mens båden sejlede os videre til et nyt område slappede vi af og nød solen og den flotte natur. Om eftermiddagen blev vi søsat igen og sejlede tre timer hjem til base camp. På eftermiddagens padlletur besøgte vi en lille flydende by hvor der boede 600 mennesker. Hver familie havde bygget en stor “tømmerflåde” hvor de boede i et lille hus. Da tyve fra fastlandet åbenbart ofte var på “besøg” havde hver familie minimum 2 bidske hunde der kunne varsko hvis der kom fremmede, herunder kajakturister. Den flydende by havde sin egen lille skole som var bygget af en fransk humanitær organisation. 
Om aftnen blev vi igen trakteret med en lækker middag med efterfølgende hygge og noget velfortjent søvn.

Dag 3 sejlede vi en tur på knap tre timer hvor vi besøgte endnu en flydende by med cirka 2-300 mennesker og padlede på den yderste side af alle småøerne hvilket var en lidt speciel følelse idet vi på den ene side havde alle småøerne og på den anden side det Sydkinesiske Hav så langt øjet rakte. Efter denne sidste padletur fik vi frokost og et par timers afslapning før at turen gik hjemad mod Hanoi hvor vi ankom til Handspan kontoret klokken cirka 1900.
Alt i alt en super tur hvor service, guide, materiel, natur, omgivelser og mad var helt i top! Vi kan kun anbefale på det kraftigste at benytte Handspan idet servicen og guiden var langt over den standard vi oplevede på andre ture og langt bedre udstyr end de andre turgrupper vi så og derfor den lidt dyrere pris værd.
Der er ingen krav om at have sejlet havkajak før og alle aldersgrupper kan deltage. Vi havde et australsk par på 50-60 år med og de klarede sig fint.
Temperaturen i juli måned er cirka 30-40 grader hvilket er varmt, men absolut til at holde ud. Selv om at der er regntid i juli havde vi ikke en eneste dag med regn eller med skyer og guiden fortalte at selv når det regner, er det kun en halv times tid om eftermiddagen.

Handspan Adventure Travels hjemmeside er: www.handspan.com

På turen skal man medbringe:
– Pas, penge til drikkevarer (sodavand, øl, vin og snacks)
– Myggespray og solcreme (solen er stærk, meget stærk…)
– Evt. en indersovepose hvis ikke man vil bruge de udleverede tæpper
– Kamera og batterier (der er MANGE gode fotomuligheder)
– Sandaler, solbriller, badetøj, bredskygget hat og langærmet trøje,
– Toiletartikler
– Lygte (man sejler ind i flere mørke grotter)

Handspan udstyrer gæsterne med:
– Alt havkajakudstyr: dobbeltkajak, paddel, spraydeck/skirt, redningsvest og vandtætte poser til kameraer m.m.
– Mad, kaffe/te og drikkevand på hele turen
– Pengeskab til værdigenstande findes i base camp
– Sovetæpper og håndklæder
– Opbevaring af overskudsbagage på kontoret i Hanoi
– Guiden medbringer på alle turene førstehjælpsudstyr, lænsepumpe og lygte