Danmark dejligst

 

Naturlejrpladser i Danmark

Har man et par dage eller en weekend til rådighed, og kan man lide at sove primitivt i telt eller shelter i naturen, så byder Danmark faktisk på rigtigt mange gode muligheder.

Med bogen ‘Overnatning i det fri’ ved hånden, så er det hele smertefrit. Denne bog er en oversigt over primitive naturlejrpladser i Danmark, og der er mange, over 700. De fleste er gratis, mens nogle enkelte koster max 15 kroner. På de fleste pladser må man medbringe sit eget telt, men der findes også en del pladser, hvor man kan sove i shelter. Nogle pladser er helt primitive uden vand og toilet, mens man på andre pladser kan finde disse fasciliteter. Der er noget for enhver smag. I bogen er pladserne aftegnet på kort, og der en kort beskrivelse af de enkelte pladser, og hvordan man kommer dertil.

INFO

www.teltpladser.dk

   Stevns Natur Center

En rigtig dejlig plads finder man ved Stevns Natur Center ved Mandehoved. Mandehoved er et lille udhak i Stevns klint, hvorfra der er en fantastisk udsigt fra et mindre udsigtstårn. Mod syd kan man se Stevns kridtbrud, Stevns klint, og i horizonten også Møns klint. Mod nord kan man se helt til København.

 

Shelter ved Stevns Natur Center

Pladsen ligger fredeligt på et tidligere militært område ved rastepladsen Flagbanken. Der er meget grønt med masser af græs, der er bålpladser og der er bænke med borde.

Ydermere er der toilet, og i samme bygning er der en udstilling om fossiler fundet i Stevns Klint. Fra et udsigtstårn er der storslået udsigter mod nord og syd. På pladsen står også DMI´s vejrradar, og inde i vejrradarbygningen er der også en udstilling blandt andet om klinten og områdets flora og fauna.

Mandehoved er desuden et af de højeste punkter på klinten, der her omtrent er 40 meter høj.

Langs hele klinten kan man endvidere følge en trampesti.

Udsigt mod syd, Stevns klint med fyr og Møns klint.

Sådan kommer man til lejrpladsen

Fra København tager man S-toget til Køge. Herfra tager man det lokale tog mod Fakse ladeplads/Rødvig. I byen Hårlev deler dette tog sig, de bagerste vognsæt kører mod Rødvig, mens de forreste kører mod Fakse. Toget mod Rødvig er det du skal tage,ergo skal du være i de bagerste vogne fra Køge.  I Store Heddinge står man af toget. Herfra er der ca. 6 kilometers vandring til pladsen ved Mandehoved. Fra Store Heddinge vandrer man mod byen Sigerslev, hvor man drejer mod øst af Møllegårdsvej. Efter en god kilometer, når man Stevns kridbrud ( se herunder), og her drejes til venstre ad Hærvejen. Efter endnu en kilomter drejes til højre mod Mandehoved, og pladsen ligger for enden af vejen. Vejrradar og udsigtstårn kan ses på lang afstand.

NB: Det tager ca. 90 minutter med offentlig transport fra København til Store Heddinge, og derfra er der ca. to timer på gåben.

 

Stevns Kridtbrud, Til venstre anes Mandehoved.

INFO

Stevns Turistbureau www.stevnsinfo.dk

Stevns Natur Center   www.stevns.dk/snc

Stevns Klints Geologi

Stevns klint er ca. 20 kilomter lang, og er 41 meter høj på sit højeste sted (ved Stevns fyr). Klinten er kendt af geologer verden over, da det er det eneste sted i verden, hvor man tydeligt kan se overgangen mellem Kridt og tertiær tiden, den såkaldte kridt/tertiær grænse, 65. mio. år siden. Grænsen mellem de to geologiske perioder ses tydeligt ved et lag af fiskeler, der blev aflejret for 65. mio. år siden. Kridt/tertiær grænsen er spændende, da klimaet her blev betydeligt koldere, og man mener, at dinosaurerne uddøde på dette tidspunkt.

Klintens lag ses tydeligt, og nederst ses en aflejring af skrivekridt, der er dannet af meget små kalkskaller (coccolither). Over dette lag ses et tyndt lag fiskeler, der markerer grænsen til tertiær tiden. Over fiskeleret finder man en anden kalk aflejring bestående af kalk fra dyregruppen bryozoer. Dette kalklag er mere groft end skrivekridten og er aflejret i en koldere periode.

 

  Stevns klint ved Mandehoved.

Holtug Kridtbrud

Ved Holtug Kridbrud et par kilometer nord for Mandehoved kan man komme helt ned til stranden. Man skal følge en S-formet sti på sydsiden af det inaktive brud for at komme ned på stranden. Vandet er super lækkert her, meget klart, og der er også en del sandbund.

Badning ved Holtug Kridtbrud.

The End …….