Dykning på Sipadan

Pulau (øen) Sipadan er en lille sandø, ikke større end, at man kan gå den rundt på 25 min. Øen ligger kun 5 grader nord for ækvator på den malaysiske del af Borneo. Man sejler til øen fra kystbyen Semporna, turen tager ca. 1 time.

Øen blev til ved at koraller voksede ovenpå en udslukt vulkan og rejste sig næsten 700 meter lodret fra undergrunden. Dette giver mulighed for nogle helt fantastiske “walldives”. Øen er ingen steder mere end 2 meter over vandets overflade og er dækket af urørt regnsko. Her kan man som det eneste sted i Malaysia finde “the coconut crab”.


Landgang Sipadan

Stranden på Sipadan

Sipadan har noget af verdens rigeste marineliv. 3000 arter af fisk lever her samt 100 typer af koraller.
En af årsagerne til det dette rige marineliv er, at regionen har været tropisk de sidste 100 milioner år. Endvidere ligger øen så langt fra fastlandet at de lokale fiskere ikke tager derud.

Sipadan er kendt for sit store antal af Grønne- og Hawksbill skildpader. Det er ikke ualmindligt, at man ser op til 20 skildpadder på et dyk. En limestone grotte “Turtle tomb” er blev gravsted for mange skildpadder som farer vild i et utal af tuneller og grotter. Efter et stykke tid drukner de vildfarne skildpadder og skelleterne ligger tilbage.

Hver aften kommer der skildpadder op på stranden for at lægge æg. Disse æg indsamles som et led i bevarelsen af skildpaddebestanden. Æggene nedgraves i øens “turtlefarm” hvor de beskyttes mod rovdyr. Efter 3 måneder udklægges æggene og babyskildpadderne udsættes. Til trods for denne hjælp, overlever kun 2-3 ud af 1000.


Coconut crab

Skildpadde lægger æg

Barracudastime

Sipadan består af 10 navngivne dykkersteder, som alle ligger langs koralrevets kant.

Omkring Sipadan er det muligt at se; manta rays, eagel rays, scalloped hammerhead sharks og sågar whale sharks. Såfremt der ikke den store strøm er det endvidere muligt at se stimer af barracudas på op til 1000 stk. der svømmer i cirkler.

For at beskytte dette unikke økosystem er tilgangen til øen begrænset til 80 boende gæster pr. dag.


Turtle farm

Lionfish

Baby skildpadder

Fuldvoksen “green turtle”