Tur til Japan

Forord

Med fjern østen som daglig arbejdsplads, har vi begge en stor fascination af østen og er altid på udkig efter nye og spændende destinationer. Vi havde begge været i Japan tidligere, Michel for 10 år siden og jeg for ca. 3 år siden, men fælles for os begge var, at disse oplevelser stadig stod som noget helt specielt. På den ene side fremstår Japan som et højteknologisk land, hvis varer i overflod præger det europæiske marked, på den anden siden har Japan en velbevaret kultur, hvis rødder kan spores tusinde af år tilbage, de gamle skikke, japanske haver, templer og æresbegreber som stadig sidder dybt forankret i dagens japaner. Det er disse kontraster, der gjorde, at vi endnu engang fyldte rygsækken med tøj, litteratur og forventningens glæde, for at gense den op ad gående sols rige – Japan!

 

Formål

At sætte begreber på Japan som turistdestination, og hente ny inspiration til fremtidige produkter. Der ud over tage billeder til brochureproduktion og foredrag, samt undersøge hotelstandarden, beskrive denne og evt. lave hotelaftaler. Rapporten vil ikke være en slavisk dag-for-dag beskrivelse, men en beskrivelse i hovedtræk, med vægt på iagttagelser der kan være til nytte for denne individuelle rejsende.

 

Rejsen

Vi fløj med Thai Airways via Bangkok til Narita (Tokyo). En god forbindelse med min ventetid i Bangkok både ud og hjem, og med mulighed for stop i Bangkok.

 

Ankomst

Immigrationen fungerer optimalt i Japan, hurtig og venlig betjening, og man fornemmer straks at japanerne har tænkt på alt. Der kræves ikke visum ved indrejse til Japan.

TIPS: Vi anbefaler altid at booke de første nætter i Tokyo, det kan være meget svært at få hotel ved ankomst, (modsat eksempelvis Thailand) specielt hvis man ankommer sent til Tokyo, kan det at skaffe logi være næsten umuligt!

 

Transport til byen

Der kører tog til Tokyo centrum og turen varer 1 time og 15 min og koster 1.350 yen. Det kan som førstegangs besøgende være svært at overskue undergrundssystemet i Tokyo, da instruktionen for udenlandske gæster ikke er den bedste, men efter 1-2 dage i Tokyo bruger man systemet som en vaskeægte “japser”. TIPS: er man i tvivl om prisen på en ønsket station i Tokyo, så køb den billigste billet, man kan ved udgangen på alle stationer putte sin billet i en automat, som fortæller hvor meget ekstra man skal betale.

 

Transport i byerne

Undergrund, hurtig og billigt. Til fods – langsomt og gratis! Japanske byer er nemme at finde rundt i, mange af byerne er delt op efter amerikansk opskrift, hvor gaderne ligger parallelt. Taxi: Dyr transport, men en sjov oplevelse. Alle sæderne er betrukket med fint hæklet nakkestøtter, chaufførerne er pænt klædt på, og så åbner dørene automatisk, når man skal ind i taxaen – japanerne elsker små teknologiske opfindelser, der kan udføre menneskelige funktioner!!

 

 

Transport mellem byerne

Det bedste og billigste måde at opleve Japan på er med tog. Det er vigtig at bestille et Rail pass hjemmefra, da denne skal bestilles uden for Japan. Prisen er små dkk 3.000,- for 1 uge, men er hurtigt tjent ind i forhold til, hvis man køber sin transport lokalt. Passet kan bestilles hos Net-Service, som har specialiseret sig i Japan. Jernbanenettet er meget udbredt i Japan, og der er hyppige afgange mellem alle byer. Shinkansen det berømte japanske hastighedstog tilbagelægger lange strækninger på kort tid. Modsat andre lande i østen, kan du stille dit ur efter den japanske togdrift, vi oplevede ikke en gang, at togene ikke kørte på det minut tal der var angivet i fartplanen. Bus: lokalt kommer man ikke uden om bustransport, der ligesom alt andet i Japan fungerer optimalt. Modsat Danmark betaler man først, når man står af bussen. På et display, kan man se hvilke zoner man kører i, og når man skal af, kigger man på antal kørte zoner og lægger det rigtige antal penge i chaufførens betalingsautomat.

 

Indkvartering

Indkvartering er dyr i Japan, selv for budget/business hoteller ligger over- natningsprisen på ca. dkk 1.000,- i døgnet. For denne pris får man et værelse der er rent, pænt og med eget bad og toilet. Der må ikke forventes den store charme og atmosfære på disse hoteller.

Vil du have en autentisk japansk oplevelse, anbefaler vi, at du overnatter på såkaldte Ryokan´s der er japans svar på et engelsk Bed & Breakfast. Standarden på Ryokans er enkelt og prisen kan alt efter beliggenhed sagtens snige sig op på ca. dkk 600-1000 for et dobbeltværelse. I modsætning til hotellerne, får du på Roykan´s den ægte autentiske og japanske oplevelse. På værelserne er gulvene sivmåtter, du sover på en rullemadras og på alle værelser er det et tv og et lille te-bord, hvor du i bedste samuraistil kan drikke den grønne te som følger med i prisen…..eller sin Gin og Tonic fra flyveren, hvis man ikke vil risikere kulturchok. En anden lille gimmick ved disse Ryokans er, at du kan iklæde dig en såkaldt Yakata (Japansk pyjamas), trisse rundt på sit logi og sige konnichiwa imens man respektfuld laver et buk og hilser på værten. Hvis man er til tv-serie Shogun, så er man nu Shogun, og lighedstrækkene med Richard Chamberland er slående når man kigger sig selv i spejlet, iført sin Yakata.

 

Byerne på Culture Adventure´s research tour

Tokyo: Er Japans hovedstad og med over 11 mio. indb. en imponerende by i alle henseender. Byen kan deles ind i flere distrikter, hvoraf Asakusa, Ginza og Akihabara er de mest interessante for blege danskere iført “I LOVE TOKYO” t-shirt og et Kodak kamera om halsen. Asakusa – er det gamle kvarter med det store Kannon tempe.l Ginsa – er det eksklusive forretningskvarter, hvor alle de store modebutikker og varehuse ligger. Her valfarter de købestærke japanske forbruger til, for at bruge de surt optjente sparepenge på mærke som Gucci, Armani, Issey Miyake m.fl. Som udefrakommende virker det som om, at en japaners succes måles i materielle goder og titler, i hvert fald går de ens klædt, alle i jakkesæt og små spadseredragter, og kun ganske få trodser billedet af hvordan en succesfuld person bør se ud, vel og mærke i japanernes øjne. Akihabara – Er elektronikkens mekka, her findes de sidste nye dimse-dutter, kameraer og andet elektronisk udstyr, som er mere eller mindre brugeligt. Der er et inferno af larm, lys og mennesker der søger det sidste nye udstyr at imponere vennerne med.

Hakone: Ligger et par timer med tog fra Tokyo, og gemmer på en af japans varetegn, nemlig Mount Fuji som er Japans højeste bjerg eller vulkan som det egentlig er. Hakone Nationalpark byder på smuk natur, og for de aktive, en vandretur op ad Mount Fuji (Obs. er kun tilgængelig fra juli til august). Selv om vi var uden for sæsonen, og skiltene frarådede os opstigning, valgte vi dog at trodse de gode råd (Vi var da for faen ikke rejst om på den anden side af kloden, for at lade os stoppe af et skilt!!) Vi nåede et pænt stykke op ad Mt. Fuji i sne til knæerne, men belønningen var det hele værd, skøn bjergluft og en smuk udsigt.

Kyoto: Et must for en hver japan rejsende. Byen er gammel hovedstad og byder på over 1000 templer og japanske haver. Byen står i skarp kontrast til Tokyo, med sine smalle gader, gamle huse og atmosfære fra en svunden tid. Her er kultur når det er bedst, her står tiden stille og ikke uden grund er utallige af byens seværdigheder beskyttet som UNESCO World Heritage Sites. Kyoto kan med fordel besøges medio april, her blomstre de japanske kirsebærtræer. Har man ikke fået styret sin lyst til templer, kan man besøge nabobyen Nara, der som Kyoto har fungeret som hovedstad og byder på et utal af templer.

Nagasaki: En overset perle. Byen var hovedsæde for hollænderne under kolonitiden, og flere bygninger og havnefronten bærer stadig præg af hollændernes visit. Byen har charme og sporvogne! men er også vidne om hvilken katastrofal ødelæggelse A-bomben kan påføre menneskeheden. A-bomb museet er et spændende og skæmmende museum, der giver stof til eftertanke.

Beppu: Vores guidebog sagde Japans Las Vegas, et yndet forlystelsessted for japanere. Vi måtte se dette sted med egne øjne……det gjorde vi, og kommer aldrig tilbage! Stedet har ikke meget at byde på, specielt efter Kyoto og Nagasaki.

 

Bonus tips:

En rejse i Japan kræver en del planlægning. Japanerne er meget pligtopfyldende og følger reglerne, hvilket ikke overlader meget til spontaniteten, heller ikke for turister. Det er vigtigt at man undersøger helligedage i Japan og planlægger derefter. Japanerne rejser meget i deres eget land, og det kan være umuligt at få indkvartering under helligdage. Vi måtte f.eks. køre videre fra byen Aso, vi kunne ganske enkelt ikke finde et sted at sove.

 

God skik – Æresbegreberne sidder dybt forankret i japanerne. Alle viser stor respekt for hinanden, og man bør som turist sætte sig ind i de mest almindelige regler, så man ikke optræder som en hund i et spil kegler. Man tager altid skoene af, inden man entréer en japaners hjem. Man hilser og bukker, når man møder en japaner. Man bør optræde velsoigneret, japanerne er meget renlige og går stilfuld klædt. Apropos velsoigneret – man bør prøve et japansk bad eller onse, der er et kursted, hvor man efter endt behandling føler sig som født på ny.

 

Økonomi – Den store tegnedreng skal medbringes til Japan, alt er dyr, alt er dyr uden undtagelse!!! McDonalds er nok den eneste “restaurant”, hvor priserne kan sammenlignes med de danske. Sørg altid for at have rigelig med kontanter på lommen, det kan til tider være mere end vanskelig at hæve penge på kreditkort i Japan. De fleste automater tager kun japanske kort og hævning i banker kan være en mere end langsommelig process.

 

Mad – Europæisk mad har vundet indtog i Japan, så fortvivl ikke, du kan få pasta, pizza og Big Mac. Vil du være lidt mere original, så besøg en Sushibar, hvor maden kører rundt på transportbånd eller hvad med [okonomiyaki] hvor man selv tilbereder maden på en kogeplade ved bordet.

 

Sprog – Kan du japansk, så er lykken gjort! japanerne taler meget dårligt engelsk, på trods af verdens hårdeste skolesystem, min teori er, at de ikke tør udtale ordene af frygt for at tabe ansigt. Dog er det nemt at rejse rundt som turist, det meste er godt skiltet, også med vores skrifttegn!

 

Evaluering – Efter at have tilbagelagt over 1.000 km fra Tokyo på hovedøen Honshu til Nagasaki på den sydlige ø Kyushu, har vi fået en bred indsigt i den japanske kultur. Japan kan på ingen måder sammenlignes med andre lande i østen, dets økonomi hører stadig til i sværvægtsklassen, selv om den har været hårdt presset de seneste år. Japanerne har om nogen taget den vestlige kultur til sig, og det er den kontrast, som gør Japan spændende. Japan er en fusion, og japanerne er fantastiske til at udnytte potentialet fra andre kulturer, samtidig med at de bevarer deres egen identitet.

Japanerne er altid hjælpsomme, uden at man dog kommer tæt på befolkningen, lykkedes det, har man derimod venner for livet. Landet er som rejseland noget af det sikreste, og man føler sig aldrig utryg eller chikaneret.

På trods af en kulturel perle, er vores konklusion dog, at Japan aldrig bliver en magnet for turisme, hvilket alene skyldes det høje prisniveau, men for den der ønsker at betale det, det koster, venter der en oplevelse udover det sædvanlige!