Månedsarkiv: december 2004

Yangshuo, et unikt karstlandskab

Landskabstypen

Landskabet omkring den mindre kinesiske landsby Yangshuo er fortryllende og eventyrligt. Her findes vel nok det smukkeste karstlandskab i verden. Overalt rejser der sig høje kalkstensklipper op af rismarkerne. Et karstlandskab er et landskab bestående af eroderet kalksten. Erosionen af landskabet har ikke været jævn, nogle steder har været mere modstandsdygtige mod det nedbrydende vand end andre områder, og det er i disse mere resistente klipper der nu står tilbage som mægtige kalkstensklipper. Kalksten eroderes relativt nemt, og det er derfor også i disse landskaber man finder drypstenshuler, som der også er mange af i Yangshuo området.

  Foto : Li Jiang floden mellem Yangshuo og Guilin

  Hvor ligger Yangshuo?
 
Yangshuo ligger i den kinesiske provins Guangxi Zhuang, en provins i det sydvestlige Kina lige nord for Vietnam. Provinshovedstaden er Nanning.
  Guangxi provinsen
Hvordan kommer man til Yangshuo?
 
Ikke langt nord for Yangshuo ligger den store by Guilin. Hertil kan man flyve fra de større byer i Kina eller man kan ankomme med tog. Fra Guilin er der busser sydpå til Yangshuo, en køretur på omtrent en time. Alternativt kan man komme med bus fra Provinshovedstaden Nanning, hvortil man kan komme med fly eller tog. Nanning ligger dog ret langt syd for Yangshuo. Der er også busforbindelser til Guangzhou og Hong Kong, der efter kinesisk målestok ikke er så langt væk, dog adskillige timer med bus.
 
Info om Yangshuo
 
Yangshuo er en af de mest populære backpacker byer i Kina. Det er en mindre landsby klemt inde mellem adskillige imponerende kalkstens-klipper og lige ud til Li Jiang floden. Det er et chill out sted, hvor man kan slappe af og nyde livet et par dage. Mange backpackere bliver her i lang tid, da der er så smukt og så meget at opleve. De fleste overnatnings-steder ligger ved en enkelt gade i midtbyen, turistgaden. Her er der masser af stemning, hoteller, restauranter, barer, turbureauer, forretniger mm. Det er billigt at overnatte, og der er hård konkurrence, så det er nemt at få en seng for 2$ . Også mad er billigt. I mange restauranter er der mulighed for at se fede film eller bytte rejsebøger. Om aftenen stiller restauranterne borde og stole ud på gaderne, og det er ekstremt hyggeligt.
 
Aktiviteter
 
1) Flodtur
 
En sejlads på Li jiang floden mellem Guilin og Yangshuo er et must. Disse officielle sejlture mellem de to byer er meget dyre. I stedet tilbydes der mindre mere uofficielle ture fra byen Xingping mellem Guilin og Yang-shuo. Disse ture kan organiseres i Yangshuo med bustransport til og fra Xingping, og er billige. Der sejles i noget af de fineste kartslandskab, floden er omgivet af imponerende klipper. Et af de steder man sejler er udødeliggjort på de nuværende 20 Yuan sedler. Det er sjovt at se hver-dagslivet folde sig ud langs og i floden. Man ser bl.a. vandbøfler og fiskeri med skarv. Fiskerne bruger skarv-fuglen til at fange fisk med. Den dykker simpelthen ned i vandet og fanger fiskene. Der er bundet et snor omkring skarvens næb, så den ikke sluger de større fisk. Meget pussigt.
 
2) Klatring
 
Kalkstensklipperne omkring Yangshuo er et paradis for klatrere. Der er en del klatreinstruktører i byen, og tilmed er et par af de lokale barer forsynet med indendørs klatrevægge.
 
3) Mountain Biking
 
Det er yderst populært at leje mountainbikes i Yangshuo og det er billigt. Det er fortryllende at cykle rundt i dette underskønne landskab og opleve det oprindelige Kina med rismarker, vandbøfler, stråhatte mm. Endvidere er mountainbikes nyttige til at komme rundt til områdets seværdigheder, såsom huler, klatring mm. Kina er i en rivende udvikling, så det er med at opleve Yangshuo før charmen går af byen. Man kan tage på en guidet tur med en lokalkendt, og man indtager så typisk en frokost på dennes landsted, meget hyggeligt.
 
 
4) Caving
 
I nærheden af byen findes mange drypstenshuler. Man kan enten selv cykle ud til dem, nogle koster penge at besøge, eller man kan deltage i en arrangeret tur.
 
5) Bamboo rafting
 
På “Dragon River” kan man tage en bamboo rafting tur. Det er stille rafting uden white water, men man passerer enkelte små vandfald. Landskabet er her måske endnu mere idyllisk, fredeligt og smukt end landskabet omkring den større Li Jiang flod.
 
6) Longsheng risterasser
 
3 timer fra Yangshuo i nordlig retning finder man de fantastiske risterrasser ved Longsheng. Jeg henviser til en anden artikel på adventureguiden.
 
7) Vandring
 
Det er muligt at bestige mange af klipperne omkring Yangshuo. Det er hårdt, men udsigten er formidabel. Lidt udenfor byen findes den populære “Moon Hill”, et bjerg med et hul i. Der er trapper det meste af vejen, men skal man helt til tops skal man ud på en mindre sti. Hver opmærksom på ivrige gamle damer, der vil score en skilling på turisterne.
 
8) Guilin
 
Landskabet er i Guilin næsten så smukt som i Yangshuo, men ikke helt. Guilin er vokset ukontrolleret, så der er ikke så meget charme. Det er en stor by. Men det er områdets trafikknudepunkt, og der er da nogle gode parker samt templer at besøge.
 
Læs mere om yangshuo her:
  
 

 
The End
 
 

Fotoskole med Fotocentrum

AdventureGuide vil i den kommende tid bringe en række artikler omkring digital fotografering. Fotoskolen bringes i samarbejde med Fotocentrum og Canon.
 
Artiklerne vil give dig den viden og de færdigheder du skal bruge for tage de bedst mulige billeder.
 
Artiklerne vil gennemgå det basale omkring: Billedoptagelse, billedbehandling og billedoutput.
 
I mere end 150 år har fotografi været baseret på kemiske processer. Fotografisk film består af en fleksibel base, som er coatet med en lysfølsom sølvhalidemulsion. Når filmen er eksponeret, bliver den dyppet i en fremkalder, der gør det latente billede synligt.
 
Digital imaging fører fotografering ind i den elektroniske verden. Billederne optages med arrays eller gitre, som består af lysfølsomme elektroniske sensorer, og de behandles med computere.
 
Men det virkeligt spændende ved digital billedbehandling eller imaging er de muligheder, der ligger i integrationen med andre elektroniske systemer. Man kan sende billeder over almindelige telefonlinier, og man kan fremvise dem på Internettet. Man kan lægge billeder over i sin computer og anvende dem direkte i programmer til illustration af nyhedsbreve, brochurer eller lykønskningskort.
 

Og det er endda blot de første antydninger af alt det, der er i vente. Fremtiden vil bringe mange flere anvendelsesmuligheder for de billeder, du tager med dit digitalkamera.
 
Held og lykke med fotoskolen, og så håber vi at se nogle gode billeder på billedgalleriet.
 
 
Med venlig hilsen
 
Fotocentrum, Canon og AdventureGuide.