Månedsarkiv: juli 2004

DM i MTB

Vejret var ikke med arrangørerne, men det forhindrede ikke Hørsholm MTB klub i at afvikle dette års udgave af DM i MTB på fortrindelig vis.

Løbet blev for første gang afviklet med elektronisk tidstagning. Dette er en klar forbedring, tilskuerne kunne dermed hele tiden få opdaterede meldinger om placeringer og omgangstider.

Ruten snoede sig omkring det fælles start- og målområde ved foden af skihopbakken i Geelskov hvorved det var nemt at danne sig et overblik over de forskellige placeringer.


Fælles start- og målområde


Et af de få flade stræk.


Der blev arbejdet hårdt på ruten


Skihopbakken i Geelskov


Peter Riis Andersen med 2 omgange igen.

Peter Riis Andersen vandt i Herre Elite Rækken.

Se alle resultateterne på:
http://results.championchip.dk/live1a/front/index.php?e=93&t=www&l=dk

Hørsholm MTBklub: http://www.hmtbk.dk

Farligt dyk ved Kronborg

2 dykkere var tæt på at komme galt afsted under et dyk ved Kronborg havn. Strømmen havde ført dem ind i havneløbet i Helsingør.
Adskellige skibsførere slog alarm da dykkerene svømmende rundt i den trafikerede havn, hvor færgerne til Sverige sejler.
Ifølge det lokale politi vil dykkerne blive sigtet efter straffelovens paragraf om forstyrrelse af de offentlige samfærdselsmidler.

Nordkinn

For at være ærlig, så var det jo også Nordkapp jeg og mine to kammerater havde i kikkerten, da vi midt i juni 2004 satte kursen mod Barents havet. Men i sidste instans valgte vi det overrendte og dyre Nordkapp fra, og tog i stedet til Nordkinn, der er en halvø øst for Magerøya, og som faktisk besidder det nordligste punkt på det europæiske fastland. Vi have lånt en bil i to uger, så vi vidste på forhånd, at det ville blive en noget presset tur at køre helt op på toppen af Europa og hjem igen, men afsted gik det. Ruten gik via det sydlige Sverige til Stockholm, hvorfra vi tog en færge til Turku i Finland. Op gennem Finland, og så hjem gennem Norge.

Med kun to uger til dette projekt, så krævede det en stor prioritering at vælge seværdigheder til og fra. Vi ville helst have mest tid til Norge, da vi anså det som det flotteste land. Derfor valgte vi kun at bruge ca.1 dag i Sverige og 4 dage i Finland. Resten af tiden blev brugt på den meget lange hjemtur gennem Norge. Desuden ønskede vi, at det skulle blive en rimelig billig tur, hvilket selvfølgelig er meget svært i det dyre Skandinavien. Men budgettet skulle gerne holdes under 5000 Dkr. per næse, hvilket lykkedes. Vi benyttede os af allemansretten i vore nordlige nabolande, hvor man lovligt og uden at betale kan slå telt op i skov eller på mark, hvis det er over 150 meter fra privat bebyggelse. De fleste af vore overnatninger foregik på den måde, men man skal jo ha et bad af og til, så enkelte gange måtte vi betale lidt mere og overnatte eksempelvis på etablerede campingpladser eller vandrehjem. Danmarks EM kampe i fodbold styrede helt naturligt, når det var tid til at være tæt på civilisationen. Med eget stormkøkken kunne vi også spare en del på madudgifterne, og med medbragt øl fra Danmark, meget vigtigt, så kunne udgifterne holdes nede.

Byerne: På de to uger nåede vi at være i alle hovedstæderne i de implicerede lande. Fra København over Stockholm og Helsinki til rosinen i pølseenden, Oslo.Naturen havde vores største prioritering, men vi ville nu ikke lige snyde os selv for de nordiske hovedstæder. København kender vi alle, men Stockholm og Helsinki var nyt for mig. Specielt Stockholm var smuk. Mange flotte bygninger især omkring Gamle Staden gør nok Sveriges hovedstad til den flotteste i Norden. Vi brugte en halv dag der, og var bl.a. på det meget anbefalings-værdige Vasa museum. Her kan man se det gamle krigsskib Vasa, der på jomfruturen sank nær Stockholm. Helsinki var ikke helt så flot, men bestemt et besøg værd. Bl.a. er der en del flotte kirker i byen, en enkelt af disse er sprængt ind i grundfjeldet. Oslo er dyrest og mest kedelig. Men byen tager prisen for bedste udsigt, fra toppen af Holmenkollen skihoptårnet. Iøvrigt er Vigelandsparken et besøg værd, da der her er utallige flotte og mærkværdige skulpturer, hovedsageligt af nøgne menneskekroppe. En flottere by i Norge er Trondheim. Den centrale del af byen er omringet af vand og er hyggelig, og så er der Nidaros Domkirken, den største middelalderbygning i Norden.

Finland: Med kun 4 dage i Finland er det svært at komme med en egentlig beskrivelse af det land. Der er mange søer, ikke særligt overraskende, og kørsel i det sydlige Finland gennem skove og søer blev i længden ganske kedeligt. Men nord for polarcirklen i samernes land, Lappland, blev det noget mere spændende. Her blev der tyndet ud i skovene og det blev mere kuperet. I byen Rovaniemi besøgte vi et meget spændende museum, Arktikum, hvor man kan blive klogere på  samerne og det arktiske landskab. Vi stoppede også lidt nord for Rovaniemi, hvor vi passerede polarcirklen. Dette var der gjort et stort turistnummer ud af, specielt da også julemanden bor og har sit værksted her. Men i Danmark er vi klogere, vi ved jo han er fra Grønland, ikke sandt? Jeg skal dog komme med en advarsel her: Der er mange rensdyr på vejene nord for polarcirklen, så kør forsigtigt!! Vi var tæt på at få rensdyr kød til aftensmad, men med hård opbremsning blev dåsemaden sikret.

Polarcirklen

Vi fortsatte gennem det nordlige Finland forbi den store sø Inari, og ved den nordligste by i Finland (Nuorgam) kørte vi ind i Norge.

Nordkinn: Turen ud på halvøen Nordkinn var meget spektakulær og arktisk. Det var et goldt landskab med megen sne, som en stor stenørken. Koldt og afskrækkende på en flot måde. På den nordlige del af halvøen kom vi til byen Mehamn, der må være den nordligste by af betydning på det europæiske fastland. Vi drejede her fra til den lidt mindre by, Gamvik, der ligger en anelse nordligere end Mehamn. Her finder man også Slettnes fyr, der på breddegrad 71 “5”33″, er verdens nordligste fyr på fastland. Vi slog vores telt op på Slettness, næsten ud til Barentshavet, og dermed næsten så nordligt som man kan placere et telt på Europas fastland. Vi var ok heldige med vejret, noget køligt, men sigten var ganske god. Et par gange så vi hurtigruten sejle forbi, og midnatssolen var på sit højeste her en dag eller to før Sankt Hans. Noget af det bedste var de få turister, vi havde Slettness for os selv, eller i hvert fald var der ikke andre, der kunne tænke sig at sove i telt så tæt på det kolde hav.

Vi slog telt op helt nær Barents havet.

Norge: Skandinaviens perle. Så meget at se, at det ikke er til at gabe over, da slet ikke, når man kun har 10 dage til rådighed, og samtidig skal køre op mod 3500 kilometre for at komme tilbage til København. Der skulle prioriteres, og altid hårdt at vælge fra. Bl.a. måtte vi vælge Lofoten og hvalsafari fra for i det hele taget bare at kunne få omtrent 3 dage i området omkring Jotunheimen. Med det kuperede terræn og mange sving, er gennemsnitsfarten ikke meget over 50 kilometer i timen i Norge, og så er der altså langt hjem fra Nordkinn og til KBH skulle jeg hilse at sige. I Norge er der meget nordligste dit og nordligste dat. Så vi så bl.a. verdens nordligste birkeskov og verdens nordligste nåleskov. Den førstnævnte var mere nordlig end sidstnævnte, kan du følge med? Nær Alta på ca. 70 grader nord så vi Øksfjordjøkelen, der skulle være eneste gletscher i det kontinentale Europa, der kælver direkte i havet. Desværre havde den ikke lyst, mens vi i motorbåden lå og kiggede, men smukt var det. For at gøre det lidt forvirrende, så kælver Øksfjordjøkelen i Jøkelfjorden og ikke i Øksfjorden.

Det smukke Norge, fjord og fjeld

Ellers kan man ikke blive andet end overvældet over alle de vandfald der vælter ned over de mange fjelde. Meget betagende. Nær Jotunheimen så vi Vettisfossen, der med sine 297 meter skulle være Norges højeste. Det undrer mig, hvordan man definerer et vandfald, skal vandet være helt fri af klippen?. Jeg tror det. I mange bøger mm. anføres det dog, at Norge har mange vandfald omkring de 700-800 meter, men mon det er frit fald uden kontakt med klippen? Nok ikke. Derfor er Vettisfossen sandsynligvis det højeste “rigtige” vandfald i Norge.

Vettisfossen

Så er der fjorderne, Norge i en nøddeskal. Vi så mange, bl.a. Geirangerfjorden, der regnes for en af de smukkeste.

Geirangerfjorden set fra ørnevejen

Sognefjorden, den længste og mest kendte i Norge, krydsede vi med færge. Der var mange højdepunkter i Norge. Vi så også flotte stavkirker, og en aften, præcist kl. 00.00 så vi to elge. Vi så helleristninger og var nede i en marmorhule. Vejret var vi også heldige med. Mens det var dårligt vejr i Danmark, havde vi langt mod nord flere dage med 20 grader, og en enkelt dag sad vi i shorts og grillede efter kl. 22. Norge for krop og sjæl.

Midnatssol og bål

Udgifter: Vi kørte ialt lidt over 6200 kilometre. Meget kortere kan det ikke gøres, hvis man skal til det nordligste Norge og hjem igen. Vores bil kørte ca. 600-700 km. på en tank, så det blev til omkring 10 tankfulde og et beløb på omkring 3500 kroner. Dette var vi så tre til at deles om. Færgen fra Stockholm til Turku kostede ca. 500 kr. per person i den billigste kahyt lige over maskinrummet. Turen med færge til Helsinki er lidt dyrere. Skal man bo på camping, så er det ikke så dyrt. Måske ca. 150 Dkr for et telt med 3 personer. Hytter på campingpladser kan typisk lejes for 300 Dkr. Øl var relativt billige i Finland, ikke meget dyrere end i Danmark, men i Norge er de meget dyre. Men det kan altså lade sig gøre at leve relativt billigt, og at leve primitivt i telt og med egen brænder er nu det smukkeste i det vilde nord.


The End