10 citater og 10 gode råd

Det er efterhånden en del år siden Izaak Walton i 1635 skrev den første egentlige bog om lystfiskeri: Den fuldkomne fisker. Siden da har mange dygtige forfattere (og fiskere) nedfældet deres visdomsord om vores lidenskab, ja for at kalde det en hobby ville være syndt. De fleste ivrige lystfiskere, inklusiv mig selv, har også en god samling fiskelitteratur derhjemme. Her har jeg tilladt mig at håndplukke ti gode citater som jeg mener er værd at samle på. De er så sammensat med ti snusfornuftige råd som jeg mener er værd at huske på.

“Jeg har aldrig mistet en lille fisk. Det kan jeg ærligt sige. Det var altid den største fisk jeg fangede der slap væk.”

Eugene Field (1850-1895)

Surt er det, når den store slipper væk. En ting du nemt kan gøre for virkelig at forbedre dine chancer, er at bruge skarpe kroge. Det tager ikke lang tid at skærpe krogene inden de ryger derudaf, og er der bare en stor kleppert der ellers ville have sluppet væk der bliver hængende, var det alt besværet værd.

“At blære sig bringer nok ikke lykke, men ingen som lige har fanget en stor fisk, vælger at gå hjem ad en mørk bagvej”

Anonym

Husk altid kameraet når du tager på fisketur. Ikke kun for at have beviser på den store fisk, men også for at minde dig selv om dine gode fiskeoplevelser. Billederne skal tages når fisken er frisk og på lokaliteten, ikke hjemme i baghaven.

“Jeg gør det til en regel aldrig at veje eller måle en fisk jeg har fanget, men skønner dens mål så nøjagtig som muligt og øger med en femtedel eller omkring tyve procent. Dette gør jeg mest fordi folk tror at alle lystfiskere overdriver med mindst tyve procent, og på denne måde tager jeg forbehold for den mistro folk tillæger mine fortællinger.”

Ed Zern 1977

Hvis du ikke altid kan huske at have målebånd eller tommelstok med på turen, så tegn nogle mærker eller sæt tape på stangen for at markere 30, 35, 40 og andre relevante mindstemål. Så kan du nemt tjekke en fisk og hurtigt genudsætte eventuelle undermålere. Om du så vil lægge 20% til når du fortæller om din fangst, det må være din egen sag.

“Gode fisk er for værdifulde til at blive fanget bare en gang”

Lee Wulf 1939

Det er værd at overveje om ikke man burde sætte de største og flotteste fisk ud igen og i stedet tage de mindre med hjem til stegepanden. Den personlige glæde ved at genudsætte en rigtig flot fisk er stor, og biologisk set er det de store sunde eksemplarer vi helst vil have til at bidrage til de fremtidige bestande.

“Der er ingen grund til at gå fem mil for at fiske, når man kan regne med at have lige så lidt succes tæt på hjemmet.”

Mark Twain (1835-1910)

Glem ikke de hjemlige vande. Man kan drømme om eksotiske storfisk fra troperne, men glæden ved at fange en lille fisk i en mose tæt på hjemmet kan være lige så stor. Desuden er der store fordele ved at fiske det samme vand ofte, så man lærer det at kende, og finder ud af hvilke forhold der er mest produktive.

“Fluebinding er det næstbedste efter fiskeri; det er den slags slikken om læberne der mindsker tørsten hos en mand i ørkenen.”

Arthur Ransome (1929)

Lad vær med at tabe modet hvis det ikke lige er den bedste tid på året til at fiske. Brug vinteren på at gøre grej klar til næste sæson, og nyd tiden ved fluestikket eller foran pejsen med en god fiskebog.

“Denne vinter er jeg fast besluttet på at fiske fornuftigt for en gangs skyld. Og med det mener jeg behageligt.”

Tom Sutcliffe (1990)

Vi kan bruge flere uger på at klargøre grejet til en fisketur, men nemt glemme de lange underbukser. En god tur til kysten bliver hurtigt ødelagt hvis man fryser og maven er tom. Dette er nemt at forhindre, blot man sørger for at få den rigtige påklædning med og en ordentlig madpakke med evt. kaffe og chokolade til at give ekstra energi. Er man lidt mere ambitiøs, kan et primus og en gang varm mad virkelig gøre underværker på en kold vinterdag.

“Godt fiskeri stopper aldrig. Der er bare nogle gange, der er bedre end andre.”

George Fichter

En fisker er nødt til at have masser af tålmodighed. Nogle fisk skal først fortjenes, og fanges først efter mange timers fiskeri uden hug.

“Mange mænd har fisket hele livet, uden at vide det ikke var fiskene de var efter.”

Henry David Thoreau (1854)

Glem ikke at nyde naturen, kammeraterne og alle de andre grunde til at du kan lide at tage på fisketur – ud over fiskene.

Det skal dog lige siges at jeg kender hårdnakkede flittige fiskere der griner af dette citat, som ikke anser det for visdomsord, men for en dårlig undskyldning…….

“Hvis du vil være lykkelig i en time, drik dig fuld.

Hvis du vil være lykkelig i tre dage, bliv gift.

Hvis du vil være lykkelig i otte dage, dræb en gris og spis den.

Hvis du vil være lykkelig resten af dit liv, lær at fiske.”

Kinesisk ordsprog

Husk hvor heldig du er, og hvor synd det er for alle de andre, der ikke forstår os.

Knæk og Bræk!