Vinterfiskeri

En still, grå og kold dag hvor havørrederne var alt andet end nemme..

Meget af vinterens fluefiskeri foregår med store farvestrålende fluer. Mickey Finn, Pinky Pain, Juletræet og Flammen er alle velkendte og ikke mindst velfangende mønstre i den kolde tid. Der er dog dag hvor fiskene ikke er så samarbejdsvillige og kræver mere af fluefiskeren end blot det at sætte et lyserødt “uhyre” for enden af linen…  

Disse dage må man ofte ty til mere imiterende fluer. Fluer der efterligner fiskenes fødeemner og ikke mindst kan fiskes på en naturtro måde. Ofte er det fluer i små størrelser omkring str. 8 – 10 i afdæmpede farver som grå, brun eller oliven. Tit skal fluerne præsenteres forsigtigt og fiskes langsomt på et langt forfang og flydeline.

Min egen favorit er en lille Red Tag Palmer i str. 10. Jeg har modificeret den en smule i forhold til det oprindelig mønstre og bundet den på en karpekrog fra Kamasan og den traditionelle krop af påfugleherl har jeg erstattet med oliven dubbing. Det giver en flue der kroger suverænt og som samtidig holder godt. Husk endelig at give kropshacklet en rib af bindetråden. 

Det udødelige mønster, Red Tag Palmer

Det er sjældent fiskene er kræsne på den åbne kyst, men i fjordene er fænomenet udbredt. Specielt på stille dage opleves svære havørreder. Fiskene viser sig tit med meget små ringe, hvor blot en finne skærer vandet, da er det om at finde de små fluer og det lette grej frem.

Taktikken kan  være at gå nogle lange ture langs kysten, hvor der så spejdes efter fisk. Det er dog vigtigt at gå langsomt og holde meget godt øje med hver en ring. Tit har jeg oplevet hvordan fiskene har fourageret blot få meter fra kystlinen og her gælder det om at komme ned i knæ og kaste fluen forsigtigt!