Den sjællandske nordkyst

Storørred fra dette efterår

Normalt begynder fiskeriet på den sjællandske nordkyst at ebbe ud i begyndelsen af november. De lave temperaturer gør at størstedelen af havørrederne søger mod fjordene eller længere sydpå hvor saltindholdet er lavere. I år har det været anderledes og nordkysten har fisket godt hele november. 

Grunden til det gode fiskeri kan søges mange steder, men jeg er ret sikker på at en af de væsentlige årsager er, at november har været varmere end normalt. Således har november i år været varmere end oktober og antallet af frostnætter har været minimalt. Der er ingen grund til at fiskeriet ikke skal kunne fortsætte december ud, bare temperaturerne holder sig milde.

En anden ting der har kendetegnet november måned er at fiskene har foretrukket det lave vand. På en tur sidst i november fik jeg fem havørreder til at tage fluen mens jeg selv stod inde på land. Det var iøvrigt efter at jeg havde gennemfisket to “sikre” rev uden held… Efterfølgende har jeg haft fine ture med mange fisk og bemærket at fødeudbudet har været større end normalt. Fugle og marsvin har jaget tæt på land og det har i det hele taget virket lidt som om tingene er forskudt end smule i forhold til årstiden. 

Tre fede nordkystørreder der faldt for en lyserød glimmerreje

Fluevalget på nordkysten er ret nemt og fiskene er meget sjældent kræsne. Sikre topscorer er lyserøde glimmerrejer og forskellige rejeimitationer – gerne i store størrelser. Gennem de seneste år har hvide hacklefluer været godt fangne og lyse fluer har altid været et hit året igennem. Jeg ved ikke helt hvorfor hvide fluer er så effektive på nordkysten, men det hænger måske sammen med at der tit fiskes over sandbund. Således vælger erfarne fluefiskere der fisker under lidt sydligere himmelstrøg ofte fluefarve efter den bund de fisker over. Noget som helt sikkert kan bruges som guideline for fluevalget i det hjemlige kystfiskeri.