Batad Risterrasser

“Ifugao Risterrasserne omkring byerne Banaue, Bontoc og Batad (Filipinerne) er blevet doebt verdens “8. vidunder”. Disse risterrasser er 2000 til 3000 aar gamle, og nogle steder er de 1500 meter hoeje.”

De flotteste terrasser findes nok omkring den lille bjergby Batad, ca. 20 km. fra den stoerre by Banaue. Begge disse byer ligger i bjergkaeden Cordillera central paa den store oe Luzon, hvor ogsaa hovedstaden Manila er placeret. I de samme bjergomraaeder kan man ogsaa stadig stoede paa stamme folk, der stadig lever efter aeldgamle traditioner. Det er ikke mange aar siden nogle af stammerne har lagt deres hovedjagt paa hylden.

Transport til Banaue

Fra Manila tager det ca. 8-10 timer i bus at naa Banaue, men det vilde terraen kan goere tiden meget varieret fra dag til dag. I regntiden fra omkring juni til oktober vil det normalt tage laengst tid, og jordskred kan da blokere vejen. En anden laengere men smukkere vej gaar via Baguio og Bontoc til Banaue. Busturen fra Manila til Baguio tager omtrent 6 timer. Vejen fra Baguio til Bontoc er en af de smukkeste i bjergene, men den tager tid. Ca. 7 timer tager det at koere denne straekning gennem bjergene. Fra Bontoc tager det igen 2-3 timer i bus/jeepney til Banaue.

Jeepneyen er en institution i Filipinerne. De foerste jeepneyer blev bygget ud fra de militaere jeeps, som amerikanerne efterlod efter Anden Verdenskrig. Jeepneyen bygges nu i Filipinerne, og er en forlaenget udgave af den amerikanske jeep. Man sidder bagi jeepneyen sidelaens til koerselsretningen og under et overdaekket lad, der kan huse lige saa mange mennesker, som chaffoeren foeler han kan presse ind. Normalt er det ca. 12-14 personer, men ofte er der langt flere passagerer. Jeepneyen er desuden meget udsmykket, og oftest spaekfyldt med amerikanske slogans eller kristne budskaber.

Baaede busser og jeepneys er billige transport midler i Filipinerne. Men man sidder en del bedre i en air con bus end i en jeepney, hvor stoev og roeg kan traenge ind. Der er meget luftforurening i de stoerre byer.

Traditionelle huse ved Bontoc Museum

Banaue Risterrasser
Dette er maaske de mest kendte af risterraserne, men jeg var nu ikke saa imponeret. Dette skyldes nok, at byen er saa grim og relativ stor. Nogle risterrasser er blevet oedelagt ved byens ekspansion. Fra et viewpont oven for byen er de mange hoejdemeter med risterrasser dog meget imponerende, men udsigten nede fra selve byen er ikke saa god. Langt bedre er risterraserne ved Batad. Noget af det mest imponerende, jeg har set laenge.

Batad og risterrasserne

Batad Risterrasser

Fra Banaue kan man enten tage en jeepney eller en tricycle 12 km. af en hullet bjergvej til man kommer til den sti, der gaar til Batad. Vandreturen til Batad er paa 9 km., og foerst gaar det opad til en bjergkam, og dernaest ned i den dal, hvor den charmerende lille by ligger. Det hele virker meget mere eventyrligt, naar man skal vandre for at komme dertil. Man skal vandre naesten 8 km. foer man naar en mindre bjergkam, hvor der er en utrolig udsigt over risterrasserne. Det er muligt at overnatte i byen, og udsigten fra ens hotel er blandt de bedste i verden.


De haengende kister ved Sagada

En anden sevaerdighed ude i de bjergegne er de haengende kister ved Sagada. Denne bjergby ligger naer den stoerre by bontoc. Tidligere blev beboerne i denne by begravet i kister, der blev haengt op paa stejle klippevaege eller gemt i huler. Det er et bizart syn at se disse kister paa klipperne. Der er bus fra Baguio eller jeepney fra Bontoc til Sagada.

Haengende kister ved Sagada


The End