Hanoi, Vietnam

Jeg har nu vaeret i det nordlige Vietnam omkring Hanoi i omtrent 10 dage. Her er meget at se, og meget at tage sig til, saa dage bliver hurtigt til en uge. Hanoi er en meget charmerende by, og ogsaa varieret. I den gamle bydel er gaderne smalle og travle, men ikke langt derfra finder man store boulevarder og groenne omraader. Hoan Kiem soeen er Hanois hjerte, men spredt udover hele byen findes mange andre dejlige soeer. Det foerste indtryk man faar af byen kan dog godt vaere lidt afskraekkende. Trafikken er noget af det vaerste, jeg har oplevet. Gaderne er overfyldte med knallerter og motorcykler, saa det er en udfordring at vaere fodgaenger. Det er ogsaa en stor oplevelse at leje en cykel eller knallert og koere rundt paa opdagelse i byen. Man skal dog holde tungen lige i munden og kigge sig godt for. Men man vender sig til det, og efterhaanden bliver det hverdag og egentlig meget afslappet. Det er en stor by, men der hviler alligevel en provinsiel stemning over Hanoi, og snart bliver trafikken en sevaerdighed i sig selv.

Knallert kaos i Hanoi’ s gader. Foto: LN, oktober 2003

Af andre sevaerdigheder i byen kan naevnes templer og museer. Hanoi har isaer mange gode museer, der skildrer ” Den Amerikanske Krig” i Vietnam. Der findes baaede et army museum, et air force museum og et faengsels museum, samt flere andre.

MIG 21 ved Air Force Museet. Foto: LN, oktober 2003

Hanoi er ogsaa byen, hvor “Uncle Ho” (Ho Chi Minh) boede og regerede. Han er en overordentlig populaer mand her i Vietnam, og man kan baaede besoege hans museum og hans Mausoleum. En god sevaerdighed er Ho Chi Minh’s stilt house, der ligger taet paa det gamle praesident palads og naer ved mausoleet. Her levede Uncle Ho i perioden 1958 til 1969 i et ydmygt traehus.

Ho Chi Minh’ s Mausoleum i Hanoi. Foto: LN, oktober 2003

Der er snesevis af udflugter man kan tage paa fra Hanoi. De 2 populaereste er Sapa og Halong Bay. Sapa er en landsby i det nordvestlige Vietnam naer graensen til Kina. Her kan man opleve minoritets befolkninger i smukke bjergrige omgivelser med mange rismarker. Her er ogsaa mange gode treks, bl.a. til toppen af bjerget Fansipan, Vietnams hoejeste (3143 meter).

Halong Bay er nok den stoerste turistattraktion i hele Vietnam. Stedet er optaget som et Unesco World Heritage Site, og er et smukt naturomraade. I bugten findes ca. 3000 kalkstensoeer, der rejser sig stejlt op fra det groenne havvand. Paa mange af oeerne findes endvidere mange store og flotte drypstenshuler. Det er en fornoejelse at sejle rundt mellem de mange oeer, ogsaa kajak og svoemning er populaert. Cat Ba Island er den stoerste oe i bugten, og mange af de organiserede ture inkluderer en eller flere overnatninger her. Det er en meget kuperet oe, hvor der er gode treks og et par ok strande. Overnatning paa baad tilbydes ogsaa, og dette kan jeg staerkt anbefale. Jeg sov paa daekket under fuldmaanens skaer og omgivet af kalstensbjerge.

Kalkstensoeer i Halong Bay. Foto: LN, oktober 2003. Desvaerre skidt vejr.

Sydvest for Hanoi findes et lignende kartslandskab ala Halong bay. Her rejser klipperne sig dog ikke op af havet, men op fra rismarkerne. Her kan man sejle i robaaede eller bambus baaede i det flotte landskab, og man kan paa taet hold se, hvordan landbefolningen lever. Ogsaa her er der mange huler, og i en enkelt af disse findes Perfume Pagoda, et af de helligste steder i Vietnam

Rotur i karst landskab 70 km. vest for Hanoi. Foto: LN, oktober 2003

Organisering: Der er masser at turselskaber i Hanoi, og turerne er meget billige. Jeg betalte eksempelvis kun 23 dollar for en tredages tur til Halong Bay, prisen inkluderede al transport, mad, entreer og guideservice. Drikkevarer skal man selv koebe. Kim Cafe Travel er maaske det billigste selskab. Ogsaa jysk rejsebureau har et kontor i Hanoi, paa Hang Bac street nummer 88. Her kan man snakke med en dansk rejsekonsulent, der kan hjaelpe med at arrangere ture og komme med gode raad.


 

The End