Tiger Leaping Gorge

Er man en verdens trekker, saa er Tiger Leaping Gorge i Kina et must. Kloeften er blandt de dybeste i verden i konkurrence med et par stykker i Peru og dalen mellem de to 8000 meter bjerge AnnaPurna og Dhaulagiri i Nepal. Sidste aar saa jeg Colca Kloeften i Peru, der ogsaa pastaaes at vaere den dybeste, og nu da jeg med egne oejne ogsaa har set Tiger Leaping Gorge, kan jeg maaske komme med en sammenlig-ning. Jeg synes disse 2 kloefter ligner hinanden en del, de er begge meget snaevre og meget groenne. Hvilken der er den dybeste kan jeg ikke rigtigt afklare, men begge har en hoejdeforskel paa ca. 3900 meter mellem flod og tilgraensende bjerge. Tiger Leaping Gorge er klemt ned mellem 2 hoeje snebjerge, Haba Snow Mountain og Jade Dragon Snow Mountain over en straekning af ca. 35 km. Begge disse bjerge er omkring 5600 meter hoeje, og floden (Yangtse) loeber i en hoejde af omkring 1700-1800 meter. Kloeften er stejlest op mod Jade Dragon bjerget, her rejser der sig en naesten lodret bjergvaeg fra flod og op til toppen af bjerget, ganske imponerende. Paa denne side af floden er der alt for stejlt til veje og bebyggelse, saa selve trekket finder sted paa den anden side af floden, hvor der er mindre stejlt, men dog stadig med store drop offs af og til. Kloeften har faaet sit navn, da en tiger under flugt menes at have sprunget over floden. Kloeften er meget snaever visse steder, maaske helt ned til en 10-15 meter, men om en tiger kan springe saa langt skal vaere usagt.

Yantze floden dybt nede mellem 2 bjerge. Foto: LN, September 2003

Info om trekket

Tilgang: Kloeften ligger i Kinas Yunnan Provins, der ligger lige nord for Burma, Laos og Vietnam. Det er nemmest at tage sit udgangspunkt i Provinsens hovedstad Kunming, endnu en af Kinas millionbyer. Her kan man nemt flyve til. Fra Kunming maa man tage en bus til Byen Lijiang, en bustur paa ca. 8 timer i nordvestlig retning. Lijiang ligger lige sydoest for Jade Dragon bjerget, mens kloeften er paa den anden side af bjerget. Trekket kan startes i begge ender af kloeften, enten i Quitau eller ogsaa i Daju. De fleste vandrer fra Quitau til Daju, da dette af en eller anden grund koster lidt mindre. Pt koster det 30 Yuan (25 dkr.) at trekke i kloeften, men starter man i Daju skal man aabenbart betale lidt mere. Jeg startede derfor i Quitau. Begge byer er ca. 3 timers buskoersel fra Lijiang, der er ikke saerligt langt, men det tager sin tid i disse bjergrige egne.

Vandrebeskrivelse: Det bedste kort over trekket kan erhverves paa hotellet First Bend Inn i Lijiangs charmerende gamle bydel. Det er en haandtegning af vandreruten, tegnet af en skotsk Orientering Mapper.(Neil) Jeg brugte selv det kort, og jeg for ikke vild, saa det var ganske godt og praecist. Hele vandreturen er paa ca. 40 km. Her foelger en kort rutebeskrivelse med udgangspunkt i Quitau:

Dag 1. Byen ligger i 1930 meters hoejde ved en sideflod til Yangtse. Trekket startes fra den nordlige side af denne flod. Gennem kloeften findes baaede en High Trail og en Low Trail. Low trail er en asfalteret vej, der loeber gennem hele kloeften. High Trail er en regulaer sti og er den egentlige vandrerute. Stien er rimelig nem at foelge, da der er masser af malede pile paa sten og traeer at foelge. Sidefloden foelges et par kilometer foer man kommer til selv Yangtse floden. Vandrestien loeber paa den nordvestlige side af Yangtse, altsaa den side hvor Haba Snow Mountain ligger. Dette er perfekt, da man saa har super views mod den anden side, der er den mest imponerende. Langsomt begynder stien at gaa opad, og ved 28 bends gaar det i haarnaalesving for alvor stejlt op. Man naar turens hoejeste punkt (2670 meter) ved toppen af disse sving, og her er der en breathtaking udsigt ned mod floden. Der er smaa landsbyer undervejs og flere Guest Houses, de fleste vandrere overnatter ved Half Way Guest House (2450 meter), ca. 7 timers gang fra Quitau. Naeste dag er det muligt at vandre hele vejen til Daju, men dette er en lang haard tur, hvis man ogsaa lige skal naa en tur helt ned til floden. Ydermere skal man krydse Yangtsefloden med faerge for at komme til Daju, og sidste faerge afgaar sidst paa eftermiddagen.

Dag 2. Her det normalt af vandre til landsbyen Walnut Grove, hvor der er et par steder at overnatte. Denne straekning er ikke saa lang, men tager man en detour helt ned til floden ved Middle Gorge (hvilket de fleste goer) saa bliver det snildt til en god dagstur. Kort foer Walnut Grove gaar High Trail ned til Low Trail (asfaltvejen), der naesten foelges resten af turen. Denne dag kan tage fra ca. 3 til 6 timer afhaengig af om man gaar helt ned til floden, hvilket jeg ikke synes man skal snyde sig selv for.

Dag 3. Fra Walnut Grove foelger man vejen over flere kilometer indtil kilometer sten 30. Herfra gaar man opover en skraent paa en mindre sti, og foelger den gennem 2 landsbyer indtil man kommer til faergelejet. Det er ikke sikkert faergemanden lige er der, saa man maa enten vente lidt eller haabe at faergemanden paa den anden bred har faaet oeje paa ‘en. Paa den anden side af floden er der ca. 45 minutters gang til Daju. Denne dag tager ca. 5 timer. Start tidligt, hvis du vil hjem til Lijiang paa 3. dagen, da sidste bus fra Daju gaar omkring kl. 13 eller 14. Man kan dog overnatte i Daju.

Generelt. Overnatninger koster omkring 10-15 Yuan og der er god og billig mad paa de forskellige Guest Houses. I regntiden Juli-September kan det regne rigtig meget, bedste tid er maaske maj og juni, men hoejsaessonnen er sidst paa sommeren. I aar var der saerligt faa trekkere, nok grundet efterdynninger af SARS. Trekket foregaar i hoejder omkring 1800-2700 meter, saa det er ikke specielt koldt. Jeg brugte ikke lange bukser, men et regnslag er et must. Bus til de to startbyer koster ca. 13 Y (Quitau) og 23 Y (Daju).

Tiger Leaping Gorge, Middle Gorge. Foto: LN    September 2003


 

The End