Søerne vågner…

Perfekt gedde på lidt over de 5 kilo fra dette efterår. Fanget på Furesøen en blæstfyldt dag uden meget liv

Geddefiskeriet er ved at komme godt i gang på landets søer. Den første rigtige frost kom for et par dage siden og det plejer at indikere, at det er med at være på plads med store woblere og naturlig agn. Snart “falder” grøden og det er muligt at fiske steder der ellers har været dækket af rankegrøden, vandpest, åkander eller lignende.

Temperaturen falder til et leje hvor gedden jager mere aktivt og den kan nu findes på lavere vand. Springlaget på de større søer er væk og gedden er i topform og jager i næsten alle vandlag. Smældfed af sommerens og sensommerens ædegilde jager de flotte velnærede gedder rundt og der er langt fra en efterårsgedde i topkondition til maj måneds slunkne grovædere.

Et udvalg af gennemprøvede geddeagn: klassiske skeblink, kæmpefluer og glideflåd med tilhørende stålforfang og trekrog.

Chancen for en virkelig trofæfisk er til stede netop nu og topagnen til storgedden er som altid: naturlig agn. Selv fisker jeg som regel på den traditionelle måde med et glideflåd, kuglebly, langt forfang og så en stor trekrog der sidder i ryggen på en levende skalle eller karusse (de holder længere). Det er en stor fornøjelse at fiske efter gedder med levende agn på de større søer og mens flåddene vugger kan man passende prøve at redde sig et par aborrefileter på spinnegrejet.

Gælder det de mindre søer eller moser er det stort set kun fluestangen der er i brug. Det er en fantastisk oplevelse når en gedde hugger på fluegrejet og for mange er det den ultimative fiskeform. Fluefiskeri efter gedder er absolut ikke længere et særsyn og selvom det er svært at konkurrere med de bedste spindefiskere er oplevelse for mig så meget større.

Fluerne er et kapitel for sig. Fællesnævneren er store, fyldige “jern” der flytter noget vand. Polarræv og kanin er fremragende materialer når det gælder bevægelse, men desværre kaster de meget dårligt, da fluer bundet af nævmte materialer suger meget vand. Mellemløsningen er at bruge Fishhair eller nogle af de andre syntetiske materialer der gør at man uden problemer kan kaste selv store fluer på grej helt ned til klasse 6. Det anbefales dog ikke at bruge så let grej. En klasse 8 er standard og helst en hurtig stang der bedre kan slynge fluerne ud med få blindkast. Der findes flere specialliner på markedet, men jeg bruger som regel hjemmelavede skydehoveder i enten flydende eller intermediate. Skydehoveder mellem 9 og 9.5 meter med en kraftig tapering syntes jeg giver problemfrie kast dagen lang og samtidig har de et godt “turn over” med de store fluer.