Backpacking In South East Asia

Tiderne skifter, men i Kina gaar det maaske staerkere end noget andet steds. I storbyerne i oest er der stor oekonomisk fremgang og et byggeboom, der er helt ufatteligt. Jeg har sjaeldent set saa mange kraner i gang paa samme tid som i Beijing. Byen skal afholde sommer OL i 2008, saa der bygges masser af nye hoteller, storcentre og veje. Byerne i Oest er meget amerikaniserede med hoeje glasbygninger, shopping malls, og en MC Donalds restaurant paa hvert andet gadehjoerne. Shanghai er endnu vildere end Beijing og laengere fremme i udviklingen end soesteren i nord. For 10 aar siden var Pudong omraadet af byen naermest kun marker, men nu er det skyskrabere der praeger dette nye areal af byen. Jin Mao tower paa 420 meter er nu Kinas hoejeste bygning, og verdens 3. hoejeste. Lige ved siden af er de foerste spadestik til Shanghai World Financial Center taget, denne bygning skal blive 490 meter, saa man maa sige at Asien er ved at give USA baghjul inden for nye vilde bygningsvaerker. Er der nogle skyscraberfreaks derude (jeg er jo nok selv en af dem), saa tjek siden www.skyscraperpage.com

Men, det oprindelige Kina er lige om det naeste gadehjoerne. Gaar man ind i de snaevre gader i de saakaldte hutonger, de gamle bykvarterer, saa er man pludseligt i en ny verden. Her er nye lugte, markeder, og nogle gange saa stille, at man skulle tro man var i en lille landsby, og ikke i en by med over 10 mio. indbyggere. Dette oplevede jeg baaede i Shanghai, men ogsaa i Beijing. I Beijing er Den Himmelske Fredsplads fuld af turister og gadesaelgere, men gaar man et par meter vaek fra denne plads, befinder man sig i en labyrint af smaa gader, hvor folk maaske aldrig har set en turist foer. Dette er en meget speciel kontrast at opleve.

Den originale Pagode                    Fremtidens Pagode?

Ogsaa ude paa landet er der enorme forskelle. I landsbyerne har mange mobiltelefoner og motorcykler, men tager man sin cykel og koerer ud til landbrugsarealerne, saa oplever man primitivt landbrug, hvor markerne ploves ved hjaelp af vandboefler, der luges ved haandkraft mm. Dette er et smukt syn, et droemmebillede af Kina, man skuer ud over marken og ser kvinder med straahatte og maende der gaar tur med boeflen, men paa asfaltvejen lige bagved luer fremtiden og udviklingen, personificeret af audier or ringende mobiltelefoner.

At rejse i Kina

Kina er foerst rigtigt begyndt at blive et godt backpackerland, for mange siden var det vanskeligt at rejse rundt i dette maegtige rige. Stadig idag kan der forekomme problemer for den individuelt rejsende. Kineserne er stadig ikke saa gode til engelsk, men der er en stigende interesse for det. I de stoerre turistbyer er der ikke saa mange problemer, og saelgerne kan lige de ord, der kan give dem penge, “hello water, hello hotel, look alooka, postcard? etc. meget sjovt. Man maa tage hatten af for de gamle damer og maend, der hver dag loeber efter turister over flere kilometer paa den kinesiske mur eller andre smaabjerge for maaske at saelge en enkelt vand eller cola, de proever ihaerdigt med deres ” hello water. long way, 3 hours”

Hvad oplever man ellers paa sin rejse igennem Kina? Kineserne har absolut ingen koekultur. De presser sig snildt foran uden respekt for medmennesker, og de myldrer ind i metrotoget, foer vi andre er kommet ud!, temlig irriterende. Kineserne spiser naesten alt, og de sviner utroligt meget under middagen, nogle gange havner halvdelen af maden paa gulvet, sammen med en del spytklatter, meget appetitligt. Det er ogsaa svaert i trafikken, trafiklys overholdes ikke, saa det er isaer svaert at vaere fodgaenger, men det er en spaendende udfordring selv at komme ud at cykle i dette inferno. Hvad ellers? Jo, kineserne snorker rigtig meget, isaer naar man koerer i tog og gerne vil sove! Endvidere kan de godt li at gaa baglaends, giver det en bedre kondi? Som turist opfattes man som en atm maskine, der er penge at hente, men da Kina endnu ikke er den stoerste turistnation, er det sikkert mere slemt i andre lande i Sydoestasien. Der er dog isaer mange piger der kommer op til os fyre, de vil gerne snakke lidt engelsk med os, laere lidt, men er det mon det hele? Som foelge af den begraensede turisme bliver man ogsaa stirret paa ustandseligt.

Der er ogsaa masser af gode oplevelser, men dem maa du selv komme ud at se naermere paa! By the way, SARS is over, so no problem.

Lidt guf: Rismarker, risterrasser, flot natur, anderledes kultur, kinesiske mur, etc.


 

The End

Jin Mao Tower, Shanghai, Kina straeber opad.