Guide til trekking i Peru

I Peru findes en masse gode treks, bl.a. inka stien til den berømte inka ruin “Machu Pichu”, det mest besøgte trek i Syd Amerika. Herudover er der gode treks på og omkring vulkaner, i regnskoven og højalpint i Andesbjergene. De største trekking områder findes i omegnen af Cusco i det sydlige Peru og især nær byen Huaraz et par hundreder kilometer nord for Perus hovedstad Lima.

Trekking Peaks: Mange bjerge i Peru kan bestiges ved ren vandring, det gælder mest de bjerge, der ligger på de tørre højplateauer i syd. Vulkanen El Misti (5822 meter), der ligger lige uden for millionbyen Arequipa, er et af de nemmeste bjerge i verden af sin højde at bestige. Bjerget er oftest helt snefri, men som altid kræves der et hårdt stykke arbejde for at kæmpe sig op ad de stejle askeskråninger. Højdesyge kan også være et problem, idet Arequipa “kun” ligger i 2325 meter over havet, så der er mange højdemeter til toppen af El Misti. Bestigningen kan gøres på 2 dage. I nærheden af Arequipa findes også en del bjerge og vulkaner over 6000 meter bl.a. Chachani (6075m), Hualca Hualca (6025m) Ampato (6288m) og Sabancaya (5976m), hvoraf nogle kræver lidt teknisk ekspertise.

Vulkanen El Misti set fra millionbyen Arequipa

Inka trail: Ikke et besøg i Peru uden et besøg til Cusco og de omkringliggende inka ruiner. Idag er Cusco en af de største turistbyer i hele Syd Amerika, men har stadig en god charme. I selve Cusco kan man se mange flotte inkamure og i nærheden er mange flotte ruiner. Den mest kendte inkaruin er dog selvfølgelig Machu Pichu, der ligger på en bjergkam i regnskoven nogle hundreder kilometer nord for Cusco. Fra Cusco kan man tage toget til Aguas Calientes, der er nærmeste by til Machu Pichu, men mange vælger at stå af toget ved kilometersten 88, hvorfra inkastien kan påbegyndes. Herfra tager vandreturen til Machu Pichu 4 dage, og det højeste pas man kommer over er på 4200 meter. Langs stien findes en del mindre ruiner og storslåede udsigter over junglen og snebjerge. Man kan også vælge at stå af jernbanen ved kilometersten 104, herfra tager det kun 1-2 dage at komme til Machu Pichu. Klik her for kort over inkastien og Machu Pichu.

Vigtigt: Turen er ikke lovlig på egen hånd, det kræves at man medtager mindst en guide, og de fleste vælger pakkeløsninger, der inkluderer bærere, mad, telte mm. En tur på inkastien løber derfor ofte op i 800-1000 kroner per person.

Machu Pichu

Foto: LN

Selvom inkariget faldt til spanierne i 1500 tallet, og spanierne erobrede og plyndrede inkarigets hovedstad Cusco, så blev Machu Pichu først opdaget i 1911. På det tidspunkt var ruinerne totalt indhyllet i junglen, og med en placering på en bjergkam med stejle skrænter til begge sider, så er det måske ikke så mærkeligt, at “the lost city” blev fundet så sent. Junglen omkring ruinerne blev ryddet, og efter en lang dvale periode for Cusco, er byen nu igen opblomstret til en stor turistby, som er svær at komme uden om på en tur i Peru.

Bag selve ruinen står det stejle bjerg Huayna Picchu (se billede ovenfor). Det tager omtrent 1 time at nå toppen af dette bjerg via stier og trapper, det er en anstrengende og meget stejl tur, men udsigten fra toppen mod Machu Pichu og bjergene omkring er formidabel, og det kan stærkt anbefales at lave denne ekstra lille tur.

Llanganuco-Santa cruz trek: Byen Huaraz et par hundreder kilometer nord for Lima, er det største center i Peru for trekking og bjergbestigning. Byen ligger i ca. 3000 meters højde for foden af bjergkæden Cordillera Blanca (den hvide bjergkæde), hvor Perus højeste bjerg Huascaran (6768m) er at finde. Det er en meget flot bjergkæde, bjergene er meget stejle, og der er flotte gletschersøer og gletschere.

Det måske mest berømte trek i det område er trekket fra søen Llanganuco til Santa cruz. Et trek, hvor man passererer 2 pas i næsten 5000 meters højde, og med udsigt til mange flotte søer og bjerge. Over det ene pas går nu også en asfaltvej, så det er muligt at afkorte trekket til 4 dage, og tage med bus noget af vejen. Man skal betale omtrent 20 dollars for at vandre i Park Nacional Huascaran, men eller kan man foretage trekket på egen hånd. De etablerede campingområder langs stien skal dog benyttes, og her er der også toiletter. Udover at se Perus højeste bjerg, vil man også kunne se bjerget Alpamayo på dette trek, et bjerg der er mange antages til at være verdens flotteste.

Lagunas Llanganucos

Foto: LN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fra Huaraz an man tage bus til trekkets startpunkter, trekket er en rundtur, og det kan startes i begge ender. Klik her for trailmap.

Litteratur:

Lonely Planet Peru  Info om Peru

Jysk rejsebureau  Info om Peru

 

The End…………