Trekking Peaks i USA

De 2 højeste bjerge i USA’s 48 sammenhængende stater (lower 48 states) Mt. Whitney (4418 m.), Californien og Mt. Elbert (4399 m.), Colorado kræver ingen bjergbestigningsekspertise, da der er vandrestier til toppen. Mt. Elbert er det højeste bjerg i De Amerikanske Rocky Mountains, men er ironisk nok et af de letteste bjerge af sin kaliber at bestige. Bjerget er så let, at der både har været mountainbikere og også en jeep på toppen! I det hele taget kan Rocky Mountains godt være en skuffelse for første gangs besøgende, da de fleste bjerge er meget afrundede og noget kedelige. Der er endda asfalterede veje op på toppen af et par af de højeste bjerge i Colorado, og det i helt over 4000 meters højde. Højdeforskellene er også moderate, der er typisk maksimalt 1000-1500 meter mellem dal og bjergtoppene. Bjergene virker derfor ikke så store og afskrækkende, omend mange af dem når op over de 4000 højdemeter.

Sierra Nevada bjergkæden i Californien er noget mere skarp og udfordrende. Det er her man finder det højeste bjerg i ‘The Lower 48 States’ (Mt. Whitney) og ikke i The Rockies, som mange nok ville formode. Fra Vest stiger terrænnet stille og roligt op mod de højeste tinder i Sierra Nevada, mens bjergene stiger meget mere abrubt hvis man ankommer fra øst. Fra Owens Valley øst for bjergkæden ef der højdeforskelle på over 3000 meter mellem dal og top.

Mt. Elbert

Mt. Elbert set fra sydøst.

 

 

 

 

 

 

 

Mange andre bjerge i Rocky Mountains er mere kendt, men Mt. Elbert er nu engang det højeste. Bjerget ligger nær byen Leadville, Colorado, der er den højest beliggende større by i USA. Kører man sydpå af vej 24 fra Leadville kan man straks se Elbert på sin højre hånd. For at komme til stien, der tager èn mod toppen af Elbert, skal man tage vej nummer 82 mod skisportsbyen Aspen, den drejer fra vej 24 ca. 20 km. syd for Leadville. Efter nogle få kilomerts kørsel af vej 82 kommer man til den opdæmmede sø ‘Twin Lakes Reservoir’. Her går en mindre vej op i skoven til højre op mod en campingplads, og i dette område starter stien.

Stien: Stien starter omtrent 3300 meter over havet, så der er ikke meget mere end 1000 højdemeter til toppen af Elbert. Overnatter man en dag eller 2 på campen, vil man være godt aklimatiseret til bjerget, der ud over sin højde ikke byder på nogle problemer. Stien går først opad gennem skoven, lidt stejl visse steder. Over trægænsen zig zagger stien sig gennem en blokmark af sten mod toppen. Selve toppen er ikke særlig spektakulær, men udsigten ud over The Rockies er ganske god. Der er ingen store afgrunde eller dropoffs nogen steder på stien. Tidsmæssigt kan opturen gøres på 3-4 timer og nedturen på den halve tid. 

Undertegnede på toppen Oktober 1997
Foto: JT

 

 

 

 

Links:


Mt. Whitney

 

 

 

 

 

 

 

 

Whitney er en langt større udfordring en Elbert og er også et meget mere spektakulært bjerg. Østsiden er bjerget prydes af en omtrent 800 meter høj næsten lodret klippevæg (se billede ovenfor), så fra den vinkel tager bjerget sig godt ud, og det er da også fra denne side man har sin tilgang. For at komme til bjerget skal man tage til byen Lone Pine i Owens valley øst for Sierra Nevada kæden, hvilket omtrent er 300 km. nord for Los Angeles, Californien. Bjerget er populært at bestige, hvilket har resulteret i, at man nu om dage skal ansøge om permit (tilladelse) til at bestige. I højsæsonnen hen over sommeren skal man søge i god tid, men man kan også være heldig at møde op i Lone Pine, og få et permit på dagen, hvis der har været nogle afbud.

Mt. Whitney set fra Lone Pine (bjerget er i baggrunden) Foto: LN

 

 

 

 

 

Stien: Fra Lone Pine går der en asfaltvej op til El Portal i 2500 meters højde, hvor stien mod toppen starter. Det er langt hårdere at nå toppen af Whitney end tilfældet var med Elbert. Der er langt flere højdemeter at klare, og der er også meget mere stejlt. Desuden kan akklimatisering være et problem, da Lone Pine kun ligger i godt 1000 meter, så derfra er der næsten 3500 højdemeter til toppen. En dag eller to i telt ved El Portal og en nat på trailcamp i 3600 meters højde må anbefales. Bjerget kan bestiges fra El Portal på en enkelt dag, men dette er ekstremt hårdt og krævende og kan ikke anbefales. Det normale er at bruge 2 dage. Den første dag går man op til campen i 3600 meter, og næste dag går man til toppen og ned til El Portal, dette er i sig selv også en lang dag.

Mt. Whitney (th) set fra stien lidt over trailcamp. Foto: LN

 

 

 

 

 

 

Lige over trailcampen (billede herover) går stien med det ene hårnålesving efter det andet stejlt op mod bjergkammen (the crest) i ca. 4000 meters højde. Her møder Whitney-stien en sti fra vest (John Muir Trail), der kommer inde fra Sequoia National Parken. Man følger så John Muir trail langs bjergryggen op til toppen af whitney, og der er fantastiske udsigter undervejs, og der er gode chancer for at se dette dyr.

Murmeldyr (marmot)  Foto: Ray

 

 

 

 

 

 

Stien til toppen er den højest beliggende i USA. Foto: LN

 

 

 

 

 

Links: