Dykkermuligheder for de uafhængige

Hvor mange gange har du stået i en eller flere af de følgende situationer.

Du har sat tiden og pengene af til noget godt vragdykning men…

  1. Dine klubkammerater er alle begyndt at lide af vandskræk når dykningen skal til at være realiteter og ikke bare hyggeligt snak om hvor aktive de var engang.
  2. Du er ikke medlem af en traditionel dykkerklub af ovenstående årsager
  3. Du vil gerne dykke på mere varierede steder end bare hvad kan nås med en lille gummibåd
  4. Du er en hårdtarbejdende millionær der ikke har tid til det ekstra arbejde, som det at have sin egen båd medfører. Alternativt kunne du være en dykkerbums, der har nok at gøre med at holde styr på sit eget dykkerskema…

Hvad gør man så ? Ja man kunne jo selvfølgeligt tage af sted til de varme lande hvor dykningen er god året rundt. Bådene er store og henvender sig specifikt til turister, så det med manglende makker og intet klubmedlemskab er ikke noget problem. De tilbyder som regel også et varieret program. For at det ikke skal være løgn, så har de også rutine i at hjælpe folk med småproblemer.

Ja det er faktisk ikke svært at se hvorfor at så mange vælger at rejse hen hvor palmerne gror, når de gerne vil have nogle oplevelser udover det sædvanlige strand repertoire.

Men hvad gør den glade koldtvands dykker, hvis han ikke vil ende med at sidde som en indtørret rosin og tørste efter dykkervand. Hvis vi ser nærmere på de muligheder der eksisterer så begynder det at se lovende ud for den uafhængige dykker.

Dykkercentre, hvad kan de tilbyde ?

Man kan gå til mange af dykkercentrerne, de tilbyder jo gerne turer for uddannede dykkere. Udvalget i turer er for det meste koncentreret om hvad de relativt nye dykkere er komfortable med. Det er ganske naturligt, da størstedelen af deres kunder er dem, de selv har uddannet og nu er ved at være tændt på lidt mere end bare kursusdykning. Hvis man selv er relativt nyuddannet, så er denne introduktion glimrende. Skandinavisk vragdykning bør nydes under kontrollerede forhold, så får man den bedste oplevelse og interessen bevares. Af de mange udfordringer der ligger i koldtvandsdykningen, er der nok intet der får folk til at miste interessen som en rodet oplevelse med tilfældig briefing, et klap på skulderen fra en af “de gamle” og så vælter man i vandet.

Men hvis man er ude over det stadie, man har været ude og samlet sig tilstrækkeligt erfaring, så vil kun en mindre del af dykkerbutikkernes tur udvalg være interessant. Heldigvis er der nogle butikker der har fået øjnene op for at de erfarne stadig gerne vil dykke og derfor laver lidt mere udfordrende turer.

Ud fra et økonomisk synspunkt, er det også dumt at sende den kundegruppe ud af butikken. Bevares man kan knapt nok tjene symbolske penge på at køre ture, men det at have et aktivt dykkermiljø tilknyttet sit center, gør det til et mere attraktivt sted at være kunde.

Herfra kan vi kun opfordre til at kigge med friske øjne på sit dykkerturs program.

Man skal gøre noget for at der er gevinst.

Men netop det med det aktive dykkermiljø er noget som man også selv har ansvaret for. Alt andet lige, hvis man selv afslår dykkermuligheder gang på gang, så vil ens telefonnummer blive overflyttet til listen for “ring, hvis der ikke er andre muligheder”

Men det er naturligvis ikke dig der lige blev beskrevet… vel ?

Så derfor læser du videre og tænker “Smartass… men jeg har jo f.eks. ikke nogen båd eller skib der kan håndtere opgaven”

Lige på det punkt er den danske dykker verden heldigvis blevet noget mere tilgængeligt. Hvor man førhen skulle kende én der gik i skole med Kurt, hvis onkel var fisker med egen båd, og var relativt modtagelig overfor ideen om at have en flok tossede dykkere ombord. Så er det nu muligt at springe uden om alle disse besværligheder (hvor er Kurt i dag og var der ikke noget med at din kammerat stjal hans kæreste på et tidspunkt ?)

Dykkerbåde og mulighederne der åbnes.

Charterbåde efter samme princip som i de varme lande, tillader den uafhængige dykker at få noget dykning i god kvalitet. Selvfølgeligt er bådene tilpassede skandinaviske forhold m.h.t. størrelse og hastighed men det holder prisen på et niveau hvor alle kan være med.

Da jeg er baseret i Nordsjælland har jeg naturligvis mest kendskab til hvordan situationen ser ud der, men jeg har også været så heldig at sejle med Jyllands bedste liveaboard.

Grenå

I Grenå er dykkerskibet Havgus det klare valg når der skal være noget kvalitetsdykning. Det var oprindeligt et brandslukningsfartøj fra Kastrup lufthavn, men blev købt af en fremsynet dykker.

Tom Poulsen var manden der ville have adgang til de bedste vrag i Kattegat. For at man skal gøre det på et regelmæssigt basis, skal man have et skib der er indrettet specifikt til dykning. Efter en større ombygning af skibet, blev der plads til 10 overnattende dykkere.

Han sejler selvfølgelig i sit hjemlige farvand, Kattegat. Men da han er entusiastisk dykker tager han også gerne på langfart. Sidste år var jeg med på en ugestur i Østersøen og selv om at jeg havde flere dyk på de vrag vi besøgte var det alligevel den bedste tur hidtil.

Det er de små detaljer på en dykkerbåd og hos mandskabet der gør forskellen mellem en god båd og en rigtig god dykkerbåd. Vores udstyr er tungt og dyrt, hvis man kan slippe for at slæbe det rundt på hele båden er det et stort plus i mine øjne. Da vi først var anbragt, var der absolut minimalt slæbning af grej, selv under blandingen af nitrox. Der er installeret lange slanger på kompressorerne, 2 x 100L, og ekstrafilter som standart.

Selv om vi var 10 ombord kunne de der trængte til lidt fred, sagtens finde plads hvor de kunne slappe af.

Som skipper er Tom yderst servicevenlig. Om aftenen snakkede vi om hvornår man gerne ville være på vraget og så stod Tom op kl. alt-for-tidligt og sejlede mens vi andre stadigt sov i køjerne.

Selve dykningen er en fornøjelse når man får lov til at gøre det man er bedst til. Der er frihed under ansvar og det fungerede perfekt.

Jeg havde længe ønsket at nogen turde lave en god langturs båd til Skandinavisk dykning. Denne her er den bedste jeg har set indtil nu. For første halvår af 2003 har jeg foreløbigt booket 2 x ugestur og en gruppearrangeret weekend. Flere bookninger følger helt sikkert.

For bookning af pladser ring på 86 32 51 91

For mere information om Havgus tryk her.

Sjælland har en bådsdækning som andre godt kan blive misundelige på. Nordsjælland er et meget aktivt udgangspunkt for dykning, i særdeleshed Rungsted, Snekkersten, Helsingør og Gilleleje området er godt dækket ind. Det er Øresund og det sydlige Kattegat der dykkes ivrigt der.

Snekkersten

I Snekkersten ligger båden Hydrobia, et 10 meter langt fartøj der skal i gang med sin første sæson som dykkercharterbåd. Jeg kom i kontakt med Tonny Hansen der driver skibet, ved lidt af en tilfældighed. Han søgte noget fotohjælp og det kunne jeg klare for ham.

I øjeblikket er det jo som bekendt hvinene koldt at sejle i åben båd ud til dykkerstedet. Så vi samlede hurtigt en flok på 8 seriøse, men kuldskære dykkere og bookede en tur til S/S Robert. Der er fint plads til at alle mand kan sidde indendørs, proppe sig med morgenbrød og kaffe / sodavand inden- og efter dykningen. Agterdækket er stort og der er påklædningsmuligheder via bænk, så det går smertefrit selv med stort udstyr.

Sejlhastigheden er stille og roligt da det er en større og relativt bred båd.

Den første sejltur som jeg var med på, resulterede i mange bookninger af båden, folk var tilfredse, så man skal være hurtigt ude hvis man ønsker at sikre sig båden på en bestemt dag.

De er i øjeblikket ved at udarbejde turplan for Øresund, så web-stedet vil snart blive opdateret.

Planen er også for nogle weekendture i Kattegat og Østersøen.

For bookning af pladser ring på 23 32 35 49

For mere information om Hydrobia tryk her.

Helsingør

Helsingør har været udgangspunktet for alverdens både i de sidste mange år. Derfor er der naturligvis også en charterbåd til rådighed der. Båden Froggy der drives af Nissens Dive Team er en 7,5m glasfiber båd der er lavet til effektiv dykning. Med 6 dykkere cruiser den med ca. 20 knob. Bådens helt store fordel er dens behagelige måde som den skærer sig gennem bølgerne på. Ingen hårde stød gennem båden, noget jeg som fotograf sætter stor pris på. Rib båds sejlads, med dens karakteristiske skarpe slag i båden har kostet mig 8000,- i ødelagt kameraudstyr over 3 omgange.

Dit dykker- og andet følsomt grej opbevares i agterenden, selv ved meget store bølger står det trygt og godt der.

De forskellige bådførere på Froggy, har hver især stor erfaring med sikker dykning på Øresunds vragene. Ejer og primær bådfører er Jan Nissen, en underholdende mand der er i stand til at give en briefing med både arme og ben.

For 2003 sæsonen har Jan ønsket at tage belastningen lidt af Froggy, og få bedre tid til lidt personligt dykning. Derfor er der nu samarbejde med en lokal båd der skal servicere de ture, der har udgangspunkt fra Gilleleje.

For bookning af pladser ring på 22 25 88 01

For mere information om Nissens Dive Team tryk her.

Gilleleje

Gilleleje plejede at blive serviceret af Froggy fra Nissens Dive Team. Men da Jan Nissen gerne vil have mere tid til personlig dykning har han valgt Gilleleje turene fra.

Da Jan Kenneth Petersen var ved at være færdig med at bygge sin ultimative dykkerbåd blev en tur aftale lavet imellem de to. Hver båd kommer nu kun til at have udgangspunkt fra deres respektive hjemhavne.

Det betyder at der sejles med en Sea Bear 24 på turene fra Gilleleje. Da Gilleleje ligger mere udsat for vind og vejr end længere nede i sundet, er båden blevet bygget op med specifikationer der er en større båd værdig. Sea Bear’en er 7,5m aluminiumsbåd med 270hk indenbords turbodiesel og vandjet drev. Oprindeligt var den konstrueret til redningsbåds tjeneste i Nordsøen, noget der tydeligt ses på dimensionerne af båden. Da den også er udstyret med komplet udstyr til off-shore sejlads så som radar og vhf er planen at også kunne tilbyde længere ture til f.eks. Ostmark og Kronprinz Wilhelm.

Bookning af pladser sker gennem Gilleleje Dykkercenter på tlf. 48 35 56 51

Alternativt kan man ringe direkte til bådens ejer, Jan Kenneth Petersen på 20 44 91 10, men Gilleleje Dykkercenter er stedet man skal forsøge først.

Nu er det din tur

Nu er der givet nogle muligheder op for dykning, resten er op til dig. Lad være med at læne dig tilbage og tro at andre nok arrangerer en komplet tur for dig. Tag initiativ og kontakt nogle af disse udbydere (eller andre som du kender til) og gør det der kendetegner en dykker…dyk !!!