Hvordan bliver du en bedre dykker ?

Hvordan kan det være at nogle bevæger sig lettere gennem vandet end andre. Eller hvorfor kan de dykke på udfordrende steder med større sikkerhed.

Erfaring, vil nogle måske straks svare. Uddannelse vil være et andet godt svar. Sandheden er nok en kombination af de to, både uddannelse og erfaring i de rette forhold giver de bedste resultater.

Men hvad er den dybere liggende faktor, hvad er årsagen til at søge både uddannelse og erfaring.

Det er en ting jeg kom til at tænke på da jeg snakkede med min faste u/v fotomodel. Han beklagede sig over at sidste gang han var inde hos et ellers professionelt dykkercenter, var han stødt på en grad af uvidenhed han ikke havde forventet. Her spurgte han tilfældigvis om deres synspunkt på nitrox og fik serveret en lang svada omkring gassens ulyksaligheder. I 99% af det der blev sagt var det direkte forkert og den resterende ene procent var det en tilsnigelse af sandheden. Da han er den venlige type der ikke gider diskutere unødig med folk der er superoverbevist om deres eget værd, nøjes han med at smile og nikke.

Hvad gik der galt, hvorfor var ekspedienten så fastlåst i hans opfattelse. En del af svaret kunne vel være at han altid dykkede sammen med andre der i henhold til forretningens politik skulle mene det samme. Der var udstukket klare regler for hvordan det skulle foregå, selv i hans fritid. Når han underviste skulle det foregå på samme måde der understøtter forretningens synspunkter. Alt i alt blev han bombarderet med indtryk der fortalte ham “vi har ret og du skal ikke vove at stille spørgsmålstegn derved”  Manden var simpelthen blevet mæt og selvtilfreds i sin tro på at sådan så verden nu engang ud.

Hvordan hænger det sammen med at blive en bedre dykker, sidder jeg nu bare her og hælder vand ud af ørene ? 

Det som han mangler og som er en yderst vigtig drivkraft for enhver udvikling er nysgerrighed. Evnen til at lægge sit ego på hylden for en stund og søge lidt mere viden, selv om det er mere besværligt end at læne sig tilbage og sige, jeg ved alt. Nysgerrighed er det der skal få dig til at tænke over tingene. Analysering af hvad der måske ikke er helt optimalt og hvordan man kan forbedre det.

Denne grundholdning er nødvendig for at kunne blive bedre. Det er ikke kun noget gas jeg fyrer af for at kunne sælge et kursus. Faktisk er jeg ikke interesseret i at sælge dig et kursus, selv om en del af min indtægt stammer derfra.

Ethvert kursus er en sammendrag af nogle brede erfaringer der er samlet ind gennem tiderne… Det lyder jo meget godt, men har i praksis ikke nogen som helst effekt, hvis man møder op med en ligegyldig holdning. Først når holdningen er tilpas nysgerrig er der nogen effekt ved at tage videreuddannelse. Og så er det at man reelt kan blive en bedre dykker, kombinationen ved at lære “værktøjet” at kende og derefter udføre dykkene efter kursus er det der gør dig bedre.

Så dyk, regelmæssigt, målrettet og frem for alt dyk i den virkelige verden.

Den sidste del lyder måske lidt underligt, men hvis du vil frem i verden så vil du opdage at der kan være en forskel på den reelle aktivitet og hvad der findes på internettet og nyhedsgrupperne. 

Som enhver anden hobby, uanset om det er tennis, skiløb eller mountainbiking så kan det være mere interessant at fortælle om det, end at stå storsvedende på det gyngende dæk, med morgenmaden i halsen og gøre sig klar til at kaste sig i bølgen grå.

Men der er nu ingen vej uden om, for som de siger i det amerikanske lotto “you got to play, to be a winner”