Guide til trekking i New Zealand

Introduktion: New Zealand er et vidunderligt land med mange variationer. Det er et perfekt backpackerland, og de fleste, som er på jordom-rejse i den del af verden, vælger at aflægge landet et besøg. Landet er rig på natur, kultur, adrenalinsport og venlige folk, og dette er en perfekt cocktail for rygsæksrejsende. Det er dog nok mest den indbydende natur, som landet er kendt for. New Zealand har et areal på ca. 270.000 kvadratkilometer, men beboes kun af ca. 3,8 mio. mennesker, så der er meget plads til natur og vildmark. Jeg besøgte selv New Zealand henover årsskiftet 1997/98, og brugte det meste af tiden på at trekke og kaste mig ud i vilde events såsom bungy-jumping og faldskærms-udspring. Formidling af disse friluftsaktiviteter er ideen bag denne artikel og en tidligere artikel (guide til adrenalinsport i New Zealand). Artiklen her beskæftiger sig med trekking i New Zealand.

Natur: Det er som om, det nærmest er muligt at se hele verdens forskellige landskabstyper inden for landets grænser. Landet rummer vilde bjerge, store gletschere, aktive vulkaner, varme kilder, geysere, tempereret regnskov, subtropiske strande, huler – ja jeg kunne blive ved. Ikke mange andre steder i verden har man et så varieret udbud af natur indenfor et relativt begrænset landområde.

 

 

 

 

 

Milford Sound                                             Pancake Rocks

Dyreliv: Der findes ingen farlige rovdyr på New Zealand, så en tur i regnskoven kan foregå i ro og mag. Der findes et rigt fugleliv, og den mest kendte fugl er Kiwien, der også er landets nationalfugl. Kiwien kan ikke flyve og ses meget sjældent. Vandet omkring New Zealand bugner af dyreliv såsom hvaler, delfiner og sæler. Et dyr man helt sikkert vil se, er fåret, da der findes over 50 mio. af dem i landet.

Kultur/historie: Landets oprindelige befolkning er Maorierne, der stadig udgør ca. 15% af befolkningen mod 70% Europæere. Maoriernes forfædre er Polynesere, der kom til landet for ca. 1000 år siden. Maorierne er meget farverige og ses især i området omkring Rotorua på Nordøen. I 1642 kom den Hollandske søfarer Abel van Tasman forbi øerne, og navngav landet New Zeeland, efter den nederlanske provins Zeeland. Næste Europæer på banen var briten James Cook i 1769, og i 1814 gik de første missionærer i land.

 

Trekking i New Zealand: Jeg har valgt at give en kort introduktion til 3 vidt forskellige treks i New Zealand, der viser den variation af natur, hvorunder man kan trekke. Det første trek, The Routeburn Track, finder man på sydøen, og dets varemærke er vandring i regnskov og også alpint blandt flotte snebjerge. The Abel Tasman National Park byder på treks langs flotte subtropiske strande, og til sidst men ikke mindst har vi Tongariro National Park, hvor man vandrer i vulkanske landskaber med flotte søer, og med mulighed for at bestige den flotte kegleformede vulkan Ngauruhoe på 2291 meter.

 

1) The Routeburn Track

Kan startes fra det nordvestlige hjørne af den store sø Lake Wakatipu i nærheden af QueenstownSydøen , eller fra hovedvej 94 mellem Te Anau og Milford Sound. Populært trek på 3-4 dage i regnskov og også subalpint. Man kan overnatte i hytter langs stien eller campere, hvilket ikke er gratis. Booking af overnatninger er nødvendigt henover den New Zealandske sommer. Ligemeget i hvilken retning man starter trekket, vil man først vandre i regnskov.

 

 

 

 

 

Billeder fra The Routeburn Track

Har det regnet fornyligt, kan stien godt være meget fugtig, og flere steder krydser større vandløb stien. Omtrent midvejs på stien når man passet Harris Saddle (1277m). Her kan man lave en lille afstikker til Conical Hill (1527m), hvor udsigten skulle være fabelagtig. Trekket kan være en god måde at komme fra Queenstown og mod det flotte Milford Sound. Vælger man denne retning stiger man så bare på en bus fra hovedvej 94 og kører til Milford Sound. MERE INFO

 

2) Abel Tasman Coastal Track

Dette trek foregår ikke uventet i Abel Tasman National Park, der ligger ud til Tasman Bay på det aller nordligste af Sydøen nær den større by Nelson. 3-4 dages trek gennem flot skov og langs stranden ud til det lysblå vand i Tasman Bay. Er også et populært trek, og med rette. Skoven er helt anderledes og mere subtropisk end på det sydlige af Sydøen, og man vandrer langs mange idylliske havbugter.

 

 

 

 

 

 

Billeder fra Abel Tasman Coastal Track

 Man kan overnatte i hytter undervejs eller i eget telt. På visse strækninger af stien skal man passere små bugter, der er under indflydelse af tidevand. Det er derfor vigtigt at have fået information om tider for lavvande. Det er også muligt at sejle i havkajak langs den flotte kyststrækning, hvilket mange benytter sig af. MERE INFO

 

3) Tongariro National Park, Northern Circuit Track

Denne park ligger på den centrale del af Nordøen og indeholder 3 vulkaner, hvoraf Ruapehu (2797m) ofte er aktiv. Parken er New Zealands første, og byder på et aktivt vulkansk landskab og den flotte kegleformede vulkan Ngauruhoe (2291m).

              

                    Vulkanen Ngauruhoe (2291m)

Northern Circuit Track er et trek på ca. 4 dage, der går gennem ældre kratre og forbi farvefulde søer og vulkanske formationer. Det er ydermere muligt og meget anbefalelsesværdigt at lave en lille afstikker og bestige Mt. Ngauruhoe. Vulkanen er stejl og fuldstændig symmetrisk. Højdeforskellen fra stien og til toppen er ikke meget mere end 500 meter, så turen kan gøres på et par timer. Nedturen er enddog meget hurtig, hvis man glider i asken.

 

 

 

 

Det

Billeder fra Tongariro National Park

Det må bemærkes at landskabet er meget eksponeret og det kan være meget blæsende. Der er hytter på ruten, der ligefrem har madrasser og kogegrej til rådighed. MERE INFO

 

Praktiske oplysninger:

Målgruppe: Jeg vil da vurdere, at alle med lyst til naturen kan være med. På ruterne er der en del hytter at vælge imellem, så man selv kan bestemme, hvor langt man ønsker at gå. Abel Tasman trekket vil være det mindst hårde, da der her ikke er nogen stigninger af betydning og der er mange hytter.

Litteratur: Prøv følgende hjemmesider, hvor der også kan hentes information om andre treks.

Backpacker New Zealand

Lonely Planet New Zealand

New Zealand Visitor Bureau

Entertainment New Zealand

Sæson: Den bedste årstid for trekking må være den New Zealandske sommer fra december til februar. Nordøen har et varmere klima end Sydøen og især Routeburn Track på Sydøen kan drukne i sne om vinteren.

Transport: Jeg har aldrig oplevet noget land, hvor det er nemmere at tomle end i New Zealand, så dette er da en mulighed hvis man er på et lavt budget og har modet på at møde de lokale på tæt hold.

Læs om transportmuligheder her

En god og sjov mulighed er Kiwi Experience, et busselskab der lever af at transportere backpackere rundt i New Zealand. En god mulighed for at møde andre rejsende, og blive del af en gruppe, der måske følges ad og afholder fester på diverse hostels.

Overnatning: Det er perfekt at campe i den dejlige natur, og der et godt udbud af campingpladser. Hostels (vandrehjem) skyder op som paddehatte, da New Zealand er så populært blandt rygsæksrejsende.