Banff Mountain Film Festival

Nu da jeg var så heldig at vinde fribilletter til Banff Mountain Film Festival på Base Camp, vil jeg da lige komme med et lille referat af aftenens begivenheder.

Foredrag af Klaus Becker-Larsen

Dette er manden, der som første dansker forsøgte at bestige Mt. Everest i 1951. Idag er Klaus 75 år gammel, men det var første gang han gav et offentligt foredrag om den i mange år hemmeligholdte ekspedition. Klaus er en mand med stort mod, der ikke tvivler på at kunne udføre, hvad der bliver lagt ham for hånden. I den første del af foredraget fortalte Klaus, hvordan han har fået disse evner. Det stammede fra dengang han var sabotør under Anden Verdenskrig, og derfor måtte udføre risikable aktioner og udvise stort mod.

Endvidere havde han under et besøg i Afrika, sat sig det mål, at fange den første slange han så. Han havde været lidt angst for slanger, men nu havde han sat sig for at komme over dette, og sådan gik det, hvilket er Klaus i en nøddeskal. Dette er svaret til alle de interessede, som har undret sig over hvorfor Klaus turde give sig i kast med et så vanskeligt bjerg som Everest uden at have den rigtige bjergmæssige baggrund for det.

I starten af 50’erne gik normalruten mod Everest’ top fra Tibet siden, men i denne periode var Tibet også besat af Kina og lukket for turister. Så ikke nok med at Klaus skulle give sig i kast med verdens højeste bjerg, han skulle også undgå at blive opdaget af de kinesiske besættelsestyrker. Fra Indien gik hans tur gennem Nepal og over et pas til Tibet. Undervejs gennem Nepal måtte han blandt andet udgive sig for at være korrespondent for at skjule sine hensigter. Men til Tibet nåede han, og med sine bærere nåede han op i 6800 meters højde på Everest. Vejret var blevet dårlig, og bærerne ville ikke videre. Klaus besluttede sig for selv at fortsætte, men i løbet af natten blev han syg og måtte opgive den videre færd mod toppen. Men uden diskussion en flot og frygtløs præstation af Klaus Becker-Larsen.

Filmprogrammet

6 af de bedste film fra årets Banff festival i Canada.

Film 1: “Urban Ape” (best short mountain film, 2002)

Lille film med klatreren Timmy O’ Neil, som klatrer på bygninger i sin hjemby; Boulder, Colorado, USA. Hans abelignende teknik er helt i særklasse, og han klatrer de mest utrolige steder, og uden reb. Flotte billeder og fantastisk præstation af Timmy.

Film 2: “Musashi” 2 canadiere har fundet en grotte i de Canadiske Rockies, hvor der er mulighed for blandet klatring både på klippe og is. I starten anså de grotten for nærmest umulig at klatre, men nu er de alligevel gået i krig med den. For det meste ser man de to klatre på undersiden af grottens tag, som fluer hænger de med hovedet nedad. De udviser en utrolig smidighed. De har udviklet deres udstyr, så det passer perfekt til miljøet, blandt andet har de påsat steigeisen under deres klatresko og også isøkserne er i specielt design.

Film 3: Paragliding Lille film med paragliding på højeste niveau. Rigtig god filmning, hvor man ser udøverne lave forskellige rotationstricks.

Film 4: “The Second Step” (Grand Price winner, vinderfilm i Banff 2002)

Man fristes til at citere Thomas Mygind: “Intet er umuligt for den som bærer viljen i hjertet”. Dette må være essensen af denne film. Australieren Warren Macdonald har efter en friluftsulykke fået amputeret begge sine ben. Alligevel vil han udrette det umulige. Han tager på vildmarkstur på Tasmanien iført benproteser og krykker med det mål, at bestige bjerget Federation Peak. Vi følger Warren og hans team mens de kæmper sig gennem det uvejsomme terræn på Tasmanien. Warren har en ufattelig vilje og tålmodighed, og han vil selv gøre det hele, selv klatring. De små benproteser giver ham flere problemer i det svære terræn, men giver man ham tid nok, så synes han at kunne klare næsten det umulige. Efter godt en månedes strabadser når Warren sit mål, og kan juble over sin fantastiske præstation. Det er en film, der virkelig varmer i hjertet, en livsbekræftende historie.

Film 5: “Eiger B.A.S.E” 2 Schweizere med nogle sjove navne udfører base jumps fra den frygtelige Eiger bjergvæg i Schweiz. Den ene Schweizer har fået syet en speciel dragt, som skulle give ham en bedre flyvning med lavere hastighed. Dragten er konstrueret på en sådan måde, at der er stof mellem hans ben og mellem hans arme, så han får en større overflade og dermed friktion.

Film 6: “The Yenisey River Expedition” En perfekt film at slutte en god aften af med. En utrolig sjov og spændende film om 2 canadiere og en australier, der vil rafte Yenisey floden fra sit udspring i Mongoliet til udløbet i Barents havet, Rusland. Undervejs kæntrer de blandt andet i deres raft, og mister deres film. Den ene af gutterne sætter lynsnart sin lille kajak i floden for at eftersøge den vandtætte filmsæk. De to resterende prøver at redde de andre ting, og det lykedes dem at minimere tabet af materiale. Først hele 12 dage senere støder de igen på deres kammerat mange kilometer nedstrøms. Han har i de 12 dage overlevet uden udstyr, men med hjælp fra den super venlige lokalbefolkning langs floden, og vigtigst af alt, han fandt filmene!!

Senere på turen i Rusland støder en australier mere til teamet, og de udskifter deres gummibåd med en russisk robåd, der med de lokales hjælp bliver sat i stand. En russisk pige er især behjælpelig i arbejdet, og hun inviteres af de 4 gutter med på båden i et par uger. Hun siger ja tak, og får med den lejlighed indsigt i den vidunderlige mandehørm, der altid opstår, når drenge er på eventyr.

Efter flere måneders sejlads når de 4 frem til Yenisey flodens udløb efter en opslidende, men temmelig sjov tur.

——————————————

Dette års vindere i Banff

København var første stop på Banff Mountain Film Festival World Tour.