Guide til adrenalinsport i New Zealand

Introduktion: New Zealand er et vidunderligt land med mange variationer. Det er et perfekt backpackerland, og de fleste, som er på jordom-rejse i den del af verden, væl-ger at aflægge landet et besøg. Landet er rig på natur, kultur, adrenalinsport og venlige folk, og dette er en perfekt cocktail for rygsæks-rejsende. Det er dog nok mest den indbydende natur, som landet er kendt for. New Zealand har et areal på ca. 270.000 kvadratkilometer, men beboes kun af ca. 3,8 mio. mennesker, så der er meget plads til natur og vildmark. Jeg besøgte selv New Zealand henover årsskiftet 1997/98, og brugte det meste af tiden på at trekke og kaste mig ud i vilde events såsom bungy-jumping og faldskærmsudspring. Formidling af disse friluftsaktiviteter er ideen bag denne artikel og en senere artikel. Denne første artikel beskæftiger sig med det store udbud af vilde adrenalinpumpende aktiviteter, mens næste artikel går i dybden med trekking.

Adrenalinaktiviteter: New Zealænderne (eller Kiwierne, som de selv ønsker at blive kaldt) elsker spænding. Derfor kan man kaste sig ud i næsten alt hvad hjertet begærer af vilde aktiviter, som for ens adrenalin i kog. I det følgende gives bl.a. en intro til bungy-jumping, skydiving, jetboating, white water rafting, black water rafting, rapelling, rap-jumping, luge, zorbing, skyjumping og fly-by-wire. Læg mærke til links under de enkelte aktiviteter for mere information.

Bungy Jumping. New Zealand er om nogen det land, der udvikler og finder på nye mærkværdige adrenalinaktiviteter. Mest kendt er nok Bungy Jumping, som blev udviklet af New Zealænderen A.J. Hackett tilbage i midtfirserne. A.J Hackett Bungy er nu en institution, der kan findes flere steder i verden. Udover jumping sites i New Zealand, kan man bl.a. finde A.J Bungy i Australien, Tyskland, Las Vegas og Frankrig. Quenstown på Sydøen er den helt store adrenalinby, hvor der er mange forskellige bungy jumping sites, bl.a. fra helikopter, nightbungy eller 134 meter over en brusende bjergflod fra en udspændt wire. Jeg kan personligt anbefale Skippers Canyon Bridge Bungy (71 meter) nær Queenstown, selv køretøjen ud til stedet var fantastisk. Bungy koster i omegen af 100 NZ$.

Skydiving kan man prøve flere steder i landet. Jeg sprang selv med Taupo Tandem Skydiving på Nordøen, hvor man havde en lækker udsigt over den store Lake Taupo. Det er normalt at springe fra 9000 eller 12000 fods højde. Koster ca. 200NZ$ inklusiv video.

Jet-Boating. Endnu en New Zealandsk opfindelse, og kan bl.a. prøves i Queenstown. Motoren ligger inde i båden, hvilket gør det muligt for båden at sejle over meget lavt vand. Der suges vand ind, hvorefter en jet kaster vandet ud med voldsom kraft, hvormed båden kan skyde en høj fart. Jetten kan drejes i alle retninger, og båden kan lave en hårrejsende 360 grader drejning næsten på stedet, så det er hylesjovt. Koster ca. 25-50NZ$. MERE INFO

White Water Rafting.
Er perfekt i New Zealand, da landet indeholder snesevis af vilde egnede bjergfloder. Igen er det Queenstown på Sydøen, der har det bedste udbud. Pris: ca. 50-75 NZ$. MERE INFO

 

 

Black Water Rafting. Det er nok noget de færeste har hørt om, men det er ikke desto mindre hvad man kan opleve i Waitoma Caves på nordøen. Det foregår på vandløb i underjordiske kalkstenshuler, hvor hver enkelt person flyder på sin egen gummiring. Der er kulmørkt dernede og køligt, så hjelm med lys og en våddragt er nødvendigt. Jeg brød selv lidt af en grænse ved at prøve denne disciplin, da jeg er en elendig svømmer, og har det en smule dårligt med små lukkede rum, og så nede under jorden! Ydermere kom guiden med små overraskelser, der også kunne skræmme livet af en. Men jeg overlevede, og så var det hele jo fedt igen. Pris: ca. 50 NZ$. MERE INFO

Rapelling/Abseiling. Igen en disciplin for personer uden højdeskræk. Man firer sig ned fra et højt objekt med ryggen nedad. En mere kendt udfoldelse også på vore breddegrader, udøves typisk på siloer i Danmark. MERE INFO

 

 

Rap-Jumping. En variation af rapelling og basejumping, deraf navnet. Man firer sig ned af en høj bygning eller klippe, men med hovedet nedad, så man ser frygten i øjnene! Kan blandt andet opleves på et højhus i Auckland til en pris omkring 50 NZ$. MERE INFO

 

 

 

Luge. Kan man eksempelvis afprøve i nærheden af byen Rotorua på nordøen. Det foregår i en slæde på hjul (se billede), men på en bane nedad et bjerg, så man kan køre så hurtigt man tør. For 29 NZ$ kan man prøve 5 ture og gondol liften til toppen er med i prisen. MERE INFO

 

 

 

Zorbing. Er også en kiwi opfindelse, og denne omtumlende oplevelse kan man ligeledes erfare i nærheden af Rotorua ved forlystelsesstedet Agrodome. Jeg har ikke prøvet det, og kunne aldrig tænke mig det. Jeg får brækfornemmelser bare af at se billeder af det. Man kravler ind i en kæmpemæssig gennemsigtig plasticbold, og så kan man bare bede til gud, mens bolden og man selv vælter rundt, mens bolden ruller nedad en bakke med op mod 50 km/t. Centrifulkraften skulle så få personen til at blive presset op mod siden af bolden ligesom salat i et dørslag, men du må hellere selv tjekke det ud her: MERE INFO

 

 

 

 

 

Skyjumping. I Auckland, den folkerigeste by i New Zealand, står et tårn på ca. 300 meter kaldet skytower. Og nu det er der, kan kiwierne jo ikke lade være med at lave et eller andet sindsygt, så nu har man opfundet skyjumping. Fra kuplen 192 meter over jorden kan man nu springe mod jorden i et slags kontrolleret base-jump med op mod 75 km/t. Se her: MERE INFO

 

 

 

Fly-by-wire. Det bliver vildere og vildere. Nu har en New Zealænder opfundet fly-by-wire, hvor man selv kan blive herre over sit eget fly. Det lille aflange fly er spændt fast til et fixpunkt højt over flyet i en kløft. Man kan så selv styre fart og retning af flyet indenfor kløften, og der er opnået hastigheder på helt op til 170 km/t ! Det kan være lidt svært at beskrive, så læs videre her . Koster ca. 150 NZ$

The Swoop. Hvad med at blive løftet op i en højde af 40 meter, og dernæst flyve som en fugl, dog selvfølgelig fastspændt i en hanggliding-sele. The Swoop findes ved Agrodome nær Rotorua , og er en slags gynge, idet man fastspændt til et kabel kan flyve gennem luften, frem og tilbage. Mere info her

 

 Det største forlystelses center er uden tvivl byen Queenstown på Sydøen. Her kan man næsten prøve alle mulige vilde aktiviter. På nordøen er Rotorua en af de største turistbyer, mens storbyen Auckland også har sine gode udbud.

 

New Zealand byder på langt flere friluftsaktiviteter end de beskrevne, blandt andet mountainbiking, klatring, bjergbestigning, kajak, kano, hvalture, svøming med delfiner, skisport og varmluftsballon ture: Tjek følgende sider: