Fridykkerkursus med Stig Åvall Severinsen

20/10 2002 havde Adventure Diving fået Stig Åvall Severinsen til at holde foredrag om fridykning med efterfølgende klinik i poolen. AdventureGuide var med og fik på egen krop at føle, hvad fridykning er.


Stig underviste i åndedrætsøvelser.

Foredrag
Dagen startede med et 2 timers foredrag. Stig fortalte om grej, fridykningens historie og personer, fysiologi, sikkerhed og træningsmetoder.
Under personer blev alle der har været noget indenfor fridykningen nævnt, herunder italieneren Umberto Pelizzari. Han er kendt for at igennem mange år at have påvirket sporten og har selv været på toppen længe. Noget af Stigs erfaring er blandt andet hentet fra denne mand, da Stig deltog i et kursus på Apnea Academy, Pelizzaris fridykkerskole.

Om fysiologi kunne Stig fortælle at det nødvendigvis ikke var lungevolumet, der afgjorde om man blev den nye stjerne. De dykkere han kendte havde volumen fra 6 liter op til imponerende 14 liter. Denne mand blev kaldt tønden.

Sikkerhedsmæssigt blev der lagt meget vægt på, at man ikke trænede alene – helt ligesom i almindelig dykning med flasker. Endvidere kunne Stig fortælle at man også kan få dykkersyge ved apnea. Det var lidt af en overraskelse for os alle, især de tilstedeværende divemasters.

En af måderne man kunne træne på, var at holde vejret under almindelige træningsformer, f.eks. løb. Løb f.eks. 12 skridt hvor man ånder ind, 20 hvor man holder vejret, og 12 hvor man ånder ud. Ser man en løber der dratter om i parkerne i Aarhus, er det nok bare Stig der ude at træne.

Efter et par timers foredrag var det tid til at komme i svømmehallen.


Stig foreviser åndedrætsøvelser, som også virker som opvarmning.

I hallen førte vi teorien ud i praksis med nogle åndedrætsøvelser og yoga. Det lyder meget højtsvævende, men er en nødvendig del af træningen. Endvidere gav det de fleste af os flere aha-oplevelser.


Her forsøger Guidens udsendte dynamisk apnea.

Efter landøvelserne var det tid til at komme i vandet. Her startede vi med at træne statisk apnea, d.v.s. hvor man ligger stille og holder vejret længst muligt. Der blev lavet rigtig gode tider, mellem 2.30 og 4.14.Herefter nåede vi at træne lidt dynamisk apnea, d.v.s. så langt så muligt med eller uden finner.

 
Afslapning på bunden, eleven Thomas og Mesteren Stig.

Efter svømmehallen stod den på pizza og fridykkervideo. En lang dag var til ende og vi var mange erfaringer rigere. 

Kurset var rigtig godt indholdsmæssigt for den som måske kender lidt til fridykningen, men gerne vil vide mere. Man når ikke i dybden med alt, men får et godt indtryk af hvad det kræver, for at blive en god fridykker. AdventureGuide kan varmt anbefale kurset. Du kan se mere på Stig’s hjemmeside  eller hos Adventure Diving.