Billig og hurtig toptur i Norge

Er det muligt at bestige et bjerg af rimelig højde i nærheden af Danmark hvis tiden er knap og budgettet lavt? Svaret er ja.

 Et rigtigt godt bud er bjerget Gaustatoppen, der med sine 1883 meter er Telemarkens og Sydnorges højeste punkt. Dette fjeld rejser sig højt over sine omgivelser, og er eneste høje bjerg i miles omkreds. Fra toppen har man Norges bedste udsigt, hvis vejret vel at mærke er klart. Hvis dette er tilfældet,  kan man se et landområde svarende til 50.000 kvadratkilometer eller 1/6 af hele Norge. Dette view er hele turen værd.

Gaustatoppen (1883meter)                                    Bjergkammen på toppen

Udsigt mod SV fra toppen                                  Undertegnede på vej opad

Praktiske oplysninger:

Beliggenhed: Gaustatoppen ligger nær byen Rjukan, et par hundrede kilometer stik vest for Oslo. Øst for bjerget har man Tuddalen, hvor skiresortet Gaustablikk ligger, mens Gausdalen ligger på den stik modsatte side af bjerget. Rjukan turistkontor kan hjælpe med overnatningsmuligheder mm. Tjek også www.gaustatoppen.no for information.

Ruter til toppen: Man kan selv bestemme hvor hårdt det skal og hvor lang tid man vil bruge på det.

Rute 1, den nemmeste mulighed: Fra Rjukan, der kun ligger 300 meter over havet i en meget stejl og snæver dal, går en asfalteret vej op ad skrænten til Tuddalen. Snak med turistforeningen om transportmulig-heder op til Tuddalen og Stavsrobekken parkering (1300 m), hvor ruten starter. Der er på ingen måde tale om bjergbestigning i sin vildeste betydning, da det er ren vandring til toppen. Turen derop tager ca. 2-3 timer, så alle kan være med. Det er nemt at genkende toppen, da der står et stort militær tårn deroppe, og desuden er der også en hytte, som man kan leje sig ind i. Hytten kan udlejes gennem Skien Telemark turistforening og ligger i 1850 meter. Vil man stå på det allerhøjeste punkt skal man fortsætte ad bjergryggen bag hytten mod nordvest til man når et kors.

Rute 2, en sværere og længere mulighed:  Dette er ruten, som jeg selv har erfaring med. Man starter nede i selve Rjukan by, hvorfra der er næsten 1600 højdemeter til toppen, en højdeforskel der ikke har sin lige mange andre steder i norden. Fra byen går stien stejlt op mod Gaus-dalen i lidt over 1000 meter. Der går også en grusvej op til Selstalie i Gausdalen, så har man ikke lyst til at komme derop på egne gåben, kan man måske være heldig at få et lift med et køretøj. I Gausdalen er der gode muligheder for at slå telt op, og der er et par flotte søer. Stien følger omtrent en højspændingledning i dalen før den drejer mod NØ op mod Gaustatoppens sydvestvæg. Stien er tydelig i starten, men jeg husker, at den blev sværere at følge nær toppen. Her er den meget stejl, og man skal også passere et par stejle snepassager, hvor man med fordel kan støtte sig til en vandrestav, isøkse eller lignende. Man når bjergryggen lidt SØ for militærtårnet, og den videre rute derop giver lidt sig selv.

Der er også andre ruter op til toppen. Forhør dig om dem hos turist-foreningen. Det kan også være godt med et vandrekort til denne rute, som egner sig godt til 2-3 dage.

Se billeder fra min tur i efterårsferien 2000 her.

Transport: Fra København til Oslo er en god og billig mulighed Säfflebussen, der har flere afgange hver dag. Tager ca. 8 timer, og man kan også køre om natten.

Prisen for en enkelt tur er (efterår 2002):

Mandag-Torsdag:  220 dkr. (180 dkr. for studerende, pensionister og unge under 26 år.)

Fredag-Søndag: 310 dkr. (250 dkr. for studerende, pensionister og unge under 26 år.)

Fra Oslo til Rjukan kan man med fordel tage Rjukanekspressen, hvor prisen er 260 dkr. for en enkelt samt 25% rabat for studerende. Tager ca. 3 1/2 time en vej.

Norges største udsigt

-god fornøjelse