Efterårsmoden er gyldne farver

Det kommer lige pludselig. En morgen, man komme ud af sin lejlighed, kan man registrerer en speciel duft og kigger man sig omkring, får man øje på hundredvis af edderkobbelspind, der ellers normalt er skjult for det blotte øje. Efteråret er kommet. Trænerne iklæder sig deres efterårsgarderobe i gule, brune og røde farver. Det er de samme farver som sidst, men alligevel rammer de plet igen i år. Også havørrederne skifter deres ellers sølvblanke dragt ud med de moderigtige farver og tager på elskovsferie i vores ferske vande. Ligesom de gjorde sidste år og året før det og lige så sikkert er det, at lystfiskerne står parat med blink, fluer og orm i håb om at narre en af de elskovslystne ørreder til at hugge.

Ved vore fjorde og åbne kyster kan man frit boltre sig, når blot man har betalt det statslige fisketegn, men ved vandløbene er det en anden sag. Div. lystfiskerforeninger har lavet aftaler med lodsejerne om adgangen til åen og det er derfor nødvendigt at henvende sig i den lokale grejbutik for at købe et fiskekort. Der er stor forskel på, hvad man foretrækker. Nogle er mest til de åbne vider på kysten, men andre, jeg selv indbefattet, nyder den helt specielle charme det har, at gå ved det strømmende vand. Er men kendt ved åen kan man hurtig fiske hen over de kedelige stræk og komme hen til det sted, hvor den store huggede sidste år. Er man ny ved åen, er det en god ide at holde øje med de lokale. Man skal dog ikke forvente, at de afsløre alle hemmelighederne ved blot at føre en samtale med dem, men selv den mest drævende havørredfisker kan ikke lade være med at dvæle lidt længere ved de rigtige hotte spots og så er det blot med at have det i baghovedet til næste dag.

Den følelse det giver i maven, når fluen eller blinket første gang glider over i det dybe sving, er ubeskrivelig og på trods af efterhånden mange års fiskeri, har den ikke ændret sig siden jeg var knægt. Jeg får stadig den samme kriblende fornemmelse i maven, efterfulgt af et dybt sug når stangen bukker sammen og der er hug.

God fornøjelse til dem, der vil prøve lykken og husk så lige at tage et ekstra kig på de flotte farver som både havørrederne og den øvrige natur har iklædt sig til lejligheden.

Karsten Justesen