Laks og delfiner i Simrishamn


JESPERS BÅD
Jesper og Brian på vej mod Ruski

I det sydlige Sverige kun 90 km fra Malmø ligger Simrishamn, som gennem de sidste 5-8 år er blevet meget populært blandt trollingfiskere. Jeg fiskede første gang i området i 1996, og da var der kun 4-5 andre trollingfiskere som fiskede der, dengang var det Pukaviken som var det store trækplaster.

Gennem de sidste år er der kommet mange gode fangster fra Simrishamn, og i dag er det ikke ualmindeligt med mere end 50 både på vandet i weekenderne.
Jeg har ikke været i Simrishamn de seneste år, da jeg har fisket fra Bornholm, men muligheden for at se en delfin helt inde ved båden og forhøjede færgepriser til Bornholm gjorde at jeg valgte Sydsverige i år.

Jeg tog derover lørdag den 23. marts 2002 men det blev ikke vejr til at tage på vandet før om mandagen. Mandag morgen var der kun dønningerne som var tilbage, og ifølge vejrudsigten skulle det blive flot vejr hele ugen. Jeg var af sted med nogle fiskekammerater, og det gik rigtig godt derudaf på vej mod Ruski, som er en af de kendte fiskepladser.

Efter 15 minutters sejlads blev grejet sat, og da der ikke var fisket i området gennem længere tid, var vi nødt til at fiske alle vanddybder. Jeg satte 6 stænger på downrigger i dybder fra 20 til 120 fod og fiskede med 2 overfladestænger, hvor jeg brugte en dipsydiver til at trække blinket ned. På downriggerne fiskede jeg med “Den stive” bagefter en flasher eller dodger på de stænger som fiskede dybest, og enten blink eller Apex på de andre stænger.
De første dages fiskeri viste at det er svært at fange laks, og mange af bådene kom i havn uden at fange noget. Onsdag oplevede jeg det bedste fiskeri, hvor jeg allerede havde første


Jan Vesterlund med laks på 9,6 og 6,0 kg

hug inden jeg havde sat alt grejet, den faldt dog af ret hurtigt men kort tid efter fangede leg en laks på 6,0 kg. Der tegnede sig ikke noget mønster i agn eller fiskedybder, jeg havde dog bedst fiskeri om formiddagen, så det var lidt overraskende at jeg fangede turens største laks onsdag eftermiddag. Det var en flot laks på 9,6kg.


Delfinen leger tæt ved båden

Fiskeriet ved Simrishamn er meget lig fiskeriet ved Bornholm, og vi havde i løbet af ugen talt med nogle både fra Bornholm, som også meldte om sløjt fiskeri. En væsentlig årsag til at jeg havde valgt Simrishamn, var at der havde opholdt sig en delfin ved Langegrunden gennem de seneste år, og den ville jeg gerne se. Lørdag var vores næstsidste fiskedag, og der havde vi besluttet at starte ude ved Langegrunden for at se delfinen. Vi var 3 både som sammen ville ud og se delfinen.

Delfinen var på pletten med det samme og legede enten foran eller bagved bådene. Det er en stor oplevelse at have et så stort dyr svømmende helt inde ved båden, og det kan kun anbefales for de trollingfiskere som tager til Simrishamn. Det er meget nemt at opleve delfinen, man skal bare sejle mellem bøjerne på Langegrunden med 4-8 knob, så kommer den op til båden med det samme. Jeg har dog hørt at det er en god ide at tage tidligt ud for at se delfinen, da den er mere legesyg om morgenen.

Nyttige oplysninger:

web side med nyheder om trolling ved Simrishamn
http://www.osterlen.com/trolling/

Waypoints
Ruski N 55.36,2 E 14.36,5
44er N 55.34,9 E 14.30,5
77er N 55.35,9 E 14.32,0
Langegrunden N 54.32,3 E 14.29,5

Jeg kan desuden oplyse at det er en skrøne at alting er dyrere i Sverige. De fleste dagligvarer, benzin, restaurant besøg er samme pris eller billigere end Danmark, det kan dog anbefales at medbringe øl og andet alkohol.