Europa rundt på cykel

For et år siden tog jeg en beslutning. Jeg ville se Europa. Men ikke som tidligere gennem et togvindue, eller fra en bus, og ikke så sporadisk som hidtil, med tilfældige besøg til de største af Europas byer. Jeg ville mærke Europa på min krop, dets floder og søer, bjerge og dale. Med mere end 30 i mange henseender vidt forskellige lande, spredt over et areal ikke halvt så stort som Australien, siger det sig selv, at intet land i Europa ikke er større end at det kan krydses på cykel. Men hvorfor nøjes med et enkelt land, når man med lidt gåpåmod, en god cykel og god tid, kan komme hele kontinentet rundt. Efter beslutningen var taget, lagde jeg en dristig plan. Ved at tage afsted i slutningen af august, kan jeg nå Spanien mens vejret endnu tillader det. Inden efterårsregnskyllene. I Spanien bliver jeg og arbejder efterår og vinter over, og genoptager turen i starten af marts. Jeg opfylder på denne måde begge mine delmål; at lære spansk, og se Europa fra en cykel. Turen til Spanien vil blive ca. 2500 km lang, hjemturen derimod er den egentlige styrkeprøve; små 6500 km fordelt over tretten lande. Hele ruten er som udgangspunkt sådan;

Fra Danmark gennem Tyskland, Schweiz, og Frankrig til Spanien. Og fra Spanien gennem Portugal, Frankrig, Italien, Grækenland (via båd fra Italien), Kroatien (via tog gennem Albanien), Slovenien, Østrig, Ungarn, Rumænien, Ukraine, Hviderusland, og Polen, til Nyhavn, Danmark.

100 km. om dagen

Som sagt er ruten kun et udgangspunkt, meget kan endnu ændre sig, men går alt vel, er det disse lande jeg vil skrive hjem fra. Mht. vejnet er Europa som et vævet tæppe, meget indviklet, og hvilke veje jeg vil benytte beslutter jeg først dagen i forvejen. Jeg har dog visse faste holdepunkter på ruten. Gennem venner og bekendte har jeg skaffet kontakter i stort set hvert land, hvilket giver mig en vis form for sikkerhed, eller følelse af tryghed, for gode råd fra lokale skal man bestemt ikke kimse af. Og disse besøg er oplagte som pauser i en ellers pakket rejseplan. Derudover vil ruten sno sig alt efter hvad landsdelene har at tilbyde, samt efter hvor travlt jeg har, som fx. mellem Mannheim og Andorra, to af mine stoppesteder, hvor jeg gerne vil gennem Schwartzwald og det vestlige Schweiz, to efter sigende meget smukke områder. På en enkelt dag kan jeg tilbagelægge mindst 100 km, og med tanke på Europas beskedne størrelse vil jeg rejse med syvmileskridt.

Pakkeliste

Ruten vil strække sig over vidtforskellige landskaber; bjerge, sletter, skove, ad landeveje og  stier, gennem tætbefolkede egne, samt øde områder uden campingfaciliteter. Jeg skal altså være så selvforsynende som muligt, men stadig realistisk mht. vægt og volumen. Min pakkeliste lyder således;

Primus med både gasflske og tilhørende grydesæt, bestik og plastikkasse (skærebræt, tallerken, og beholder i ét), schweizerkniv og lommelygte, snor og syredskaber.

Cykelhjelm og handsker, kuglelejer til kranken på cykelen, en kæde, tandhjul til gearene, pumpe, lappegrejer, bremseklodser, og naturligvis det nødvendige værktøj; umbraco nøglesæt, svensknøgle og skruetrækker.

Fire Tshirts, to par shorts, et par bukser, masser af underbukser, to undertrøjer, fire par sokker, en jakke, og et regnsæt. Alm. toiletsager, masser af medicin til min astma, vækkeur, sovepose, telt, liggeunderlag, kikkert, kamera + film, en håndfuld gode bøger, og mit absolut uundværlige vejatlas! Hertil følger jeg selv, en mountainbike, solbriller og fire cykeltasker. Samt naturligvis alle de formelle papirer man nu kan få brug for; forsikring osv.

Økonomi

Hele turen kommer til at koste mig ca. 50.000 kr. Heraf går dog 10.000 til en sprogskole i Barcelona, 8.000 til cykelen, og 2000 til forsikringsselskabet. Til selve cykelturen har jeg regnet med et forbrug på 200 kr om dagen. Formodentlig er dette tal for højt. Forhåbentligt. Af forsikringer har jeg tegnet en alm. ungdoms rejseforsikring (u.25), samt en uafhængig forsikring på min cykel. Ligemeget hvor jeg er, er jeg altså dækket mod alt, på nær, selvfølgelig, mod dumhed, dårligt vejr, og generel dovenskab.

Jeg kommer hjem engang i maj måned, tidligt eller sent, med en hulens bunke røverhistorier, en masse billeder, en enorm kassekredit, og to store lår. 50.000 kr fattigere, men 9000 km og ni måneders minder rigere.

På gensyn

Thorbjørn