Inspiration til sommerferien

Selvom temperaturen ikke vidner om det, er foråret kommet og lystfiskerne begynder at indfinde sig ved kysterne i jagten på de havørreder, der efter en vinterflirt i de ferske vande, igen er søgt ud til kysterne for at æde sig fede.
Ligesom havørredfiskeriet, for mange, er en del af forårsritualet, er det også ved denne tid, at man skal til at planlægge årets fiskeferie.

På vej mod nye eventyr

Med nabolande som Norge og Sverige ligger Danmark perfekt placeret for at enhver kan udøve den form for fiskeri, der har ens interesse. For mig er det bl.a. tørfluefiskeri efter ørred og stalling. Både Norge og Sverige kan tilbyde fantastiske muligheder for dette fiskeri og specielt Härjedalen i Sverige har givet mig nogle uforglemmelige minder.
Härjedalen er et naturreservat, der ligger ca. midt i Sverige og lige op ad grænsen til Norge. Det er nemt at komme dertil med bil, men nogle rejsebureauer laver også ture dertil. Fiskeriet foregår dels i strømmende vand dels i et enormt søsystem, der breder sig ud i området.
Som udgangspunkt til turen tager jeg altid via byen Tännäs. Svenskerne har modsat os danskere forstået at sælge lystfiskeri som en turistvarer og i Tännäs har de lavet et fiskecenter, der koordinerer fiskeriet i området. Her kan man købe fiskekort, hyre guider og få de sidste hotte tips om fiskeriet området.
Hvad enten man vil klare sig på egen hånd og bo i telt eller ønsker lidt mere ordnede forhold byder området på begge muligheder. I både Sverige og Norge gælder “alle mands rette” hvilket i grove træk betyder at enhver har ret til at slå telt op og overnatte i det fri. Dette er en billig løsning og giver fordelene i at man kan flytte hen til der, hvor fiskeriet er bedst. Hvis man er mere til hytte ferie er der også fine muligheder for det. Rundt om i området er der forskellige hyttecentre, hvor man for billige penge kan leje hytter.
Området byder på fiskeri efter et bred udsnit af vores almindelige ferskvands fisk. Selv har jeg haft fornøjelsen af at fange ørred, stalling, rødding, helt, gedde og aborre. Min interesse har dog hovedsagligt været rette mod de første tre. Når man køber fiskekortet medfølger et oversigtskort, der beskriver hvilke fisk, der kan fanges, hvor og det er altid en god ide at studere det lidt nærmere. Området er specielt kendt for nogle enorme stallinger.

Stallingerne i området kan opnå en god størrelse

De fleste forbinder stallingen med strømmende vand, men her traffes stallingen også i søer og fiskeriet kan være utroligt spændende. Min egen personlige rekord fra området er en stalling på 54 cm. Med hensyn til fluevalg har jeg haft gode erfaringer med vårflueimitationer. Nogle ordentlige krabater bundet på en streamerkrog str. 8 eller 10.
Fiskeriet foregår ved at man holder øje med ringende fisk. Når en fisk er spottet forsøger man at beregne dens bane og lægger så fluen ud ca. en halv meter foran den. Chancerne for hug forbedres, hvis man nøkker fluen ind i små nøk, der få fluen til at hoppe hen over overfladen og derved minder ufatteligt meget om de naturlige insekter.

Er der ingen ringende fisk må man fiske blind-fiskeri. Teknikken er den samme, har forsøger man blot at affiske et område, hvor man ikke på forhånd har set fisk.
Fiskeriet kan fint udøves fra land, men man få lidt længere rækkevidde med et fartøj af en eller anden slags. Kanoer kan lejes i området, men en medbragt Belly Boat giver ikke kun et fornøjeligt fiskeri, men også et god mobilitet.

En fisk har en særlig plads i mit hjerte og det er røddingen. Den har et farve spil der kan konkurrere med de mest eksotiske fisk og en fight vilje, der kan måle sig med en vild steelhead. Det er en koldvandsfisk og som så ikke en decideret tørfluefisk, men på visse tidspunkter kan de traffes i overfladen, hvor de jager den overflod at vårfluer der klækkes i løbes af sommeren.

Et lille udpluk af de anvendte fluer

Som skrevet kan de fanges på tørflue og teknikken så som tidligere skrevet, men der ud over er det en god ide at have et par nymfer i flueæsken, der kan imiterer døgnfluen i larve eller puppe stadiet. Det kan give fisk, hvor intet andet virker.
Det er selvfølgelig ikke kun fluefiskeri der dur. Faktisk plejer jeg når jeg sejler fra sted til sted at have en orange rappala wobler hængende en 10-20 meter bag båden. Det giver i ny og næ en fisk og jeg har fået flere gode ørreder på den måde. Jeg er sikker på at, hvis man udviklede denne teknik lidt ville fangsterne kunne forbedres betydeligt. Til stallingerne har små sølvfarvede spinnere vist sig at være gode. De store fisk lever ikke kun af insekter, faktisk har jeg også fanget stalling på en 7 cm. Wobler.
Til dem som vil camperer i området skal det nævnes at madlavning skal foregå på trangia eller en anden form for spritbrænder, da det ikke er tilladt at lave bål i området andre steder end på de udpegede bålpladser. Dette skyldes at området er et naturreservat og man ønsker at de træ der ligger i området skal have lov at ligge og rådne. Det kan måske virke lidt underligt, men det er blandt andet det rådne træ, der kommer til at udgøre en del af den muld nye træer skal gro i og samtidig giver det et fantastisk smukt landskab, der virkelig giver en fornemmelse af at være ude i vildmarken.
Slutteligt skal det nævnes at, vi snakker om Sverige og det er et vådområde, så tag for guds skyld myggebalsam med. Et myggenet kan også være en god ide, men det kan godt blive lidt irriterende at gå rundt med det en hel dag og så er balsam et godt alternativ. Selv bruger jeg en, der hedder “Jungle Olie” den kan af en eller anden grund (sikkert sundhedsmæssigt) ikke købes i Danmark. Hvad årsagerne til dette er, ved jeg ikke, men den er virkelig god og, hvis det skulle vise sig at den ikke er helt sund regner jeg ikke med, at jeg tage skade, når jeg kun bruger den et par uger om året. Under alle omstændigheder køber jeg altid et par flasker på turen derop. Så har jeg som regel også lidt til næste år.
Jeg håber dette kan give lidt inspiration til den kommende ferie. I hvert fald, Knæk og bræk med det, hvad enten ferien bliver herhjemme eller under nordlige himmelstrøg.

Links:

Tännäs fiskecentrum:
http://www.algonet.se/~tannas/

Alm. orientering om området:
http://www.fiske.jamtland.se/harjedalen.html

Hytte:
http://www.bokafjallen.se/fjallvattnet.html