Teide

Spaniens højeste bjerg, Teide, rager 3718 meter op i luften. Det er en tidligere vulkan, en vulkan der med andre har dannet øen Tenerife. Bjerget kan for den dovne let bestiges; der kører nemlig en kabelbane op til ca. 3500 m. Herefter er det blot en spadseretur på en 30 minutter der skal overståes for at nå til toppen. På en skyfri dag er det muligt at se alle de kanariske øer fra toppen af Teide. Det var ikke skyfrit da AdventureGuide tog til Teide.
Bjerget kan også bestiges på en mere traditionel måde. Turen indbefatter en gåtur på ca. 11 km. og en stigning på ca. 1600 højdemeter. Dette er vel og mærke hvis kabelbanen kan transportere en ned igen. Blæser det mere end 7m/s, og det gør det tit på Teide, kører banen ikke og man må gå ned igen.

Typisk landskab ved foden af Teide.
AdventureGuide (næsten) på toppen.
AdventureGuide var draget til Tenerife for at få dykket en masse. Men tanken om Spaniens højeste bjerg virkede dragende, og det endte med at der skulle bruges en fridag på bjergbestigning eller hård trekking, som vi fik det beskrevet. Hjemmefra var vi udstyret med regntøj,varme flistrøjer og gode vandrestøvler. Det eneste vi nu manglede, var en tilladelse til at gå de sidste 200 meter fra kabelbanens endestation og op til toppen. Sådan en fik vi ganske gratis på Parque Nacional Del Teide’s kontor i Santa Cruz. 2 dage efter var vi klar, og i den lejede bil kørte vi til rutens begyndelse, som ligger 1 km nord for kabelbanen. Vejrudsigten var ikke for god, den sagde overskyet og blæsende. Men ved godt mod og tændt på lidt eventyr, satte vi i gang.


Ruten til toppen med hytte, kabelbane og toppen.

Sol, masser af vind og….sne?
Den første del af turen var meget nem: Næsten ingen stigning og en fin grusvej at gå på. Landskabet var helt fantastisk. Det lignede et månelandskab med gule og orange nuancer. Brat slog ruten slog ruten om. Den fortsatte over i en lille sti, der steg meget. Det var nu rart, for her følte man virkelig, at man hurtigt kom op i højderne.
Omkring 700 højdemeter fra toppen begyndte den første sne at ligge på jorden. Blæsten tog til og det var blevet mærkbart koldere. 500 meter fra toppen gik vi ind i en hytte og holdt et kort hvil.Efter hytten var der sne overalt. Stien blev meget glat, og jeg begyndte at få min tvivl. Vejret blev også værre og værre. Da vi nåede enden af kabelbanen, var vejret blevet så dårligt, at vi vurderede situationen til at være for farlig.


Sne på vejen op.

Vi manglede skibriller, så skulle det begynde at sne, ville vi få problemer. Vi bed i det sure æble og vendte om.

Bittert.
Da vi igen nåede hytten, blev vi lidt mugne. Det var rart at nå hytten, men bag os knejsede Teide frem fra en skyfri himmel….Havde vi bare været deroppe 15 minutter længere.

De gode råd:
*
Snak med de lokale turistbureauer om hvordan man får tilladelsen til at gå på toppen. Her kan man også få kort over ruten m.m.
* Nationalparkens telefonnr. er: 922 29 01 29
* Der er adskillige turister der klarer turen til toppen iført shorts, t-shirt og gummisko. Men vejret er meget omskifteligt, så husk varmt, langt tøj, handsker og hue, gode sko.
* Husk mad og drikke. Der kan ikke købes noget i hytten og kabelbanen er måske lukket.
* Planlæg på at gå både op og ned. Kabelbanen er meget upålidelig.
* Gå sammen med andre. Selvom turen ikke indbefatter direkte klatring, er der masser af muligheder for at brække et ben.
* Tjek vejrudsigten inden I henter jeres tilladelse.