Anmeldelse af Gigantiske Grotter

Gigantiske Grotter er det amerikanske filmselskabs MacGillivray Freeman Films tredje adventurefilm. De to foregående var “Everest” og “Delfiner”.
Tycho Brahe Planetariet har igen fået fat i en bemærkelsesværdig film. Filmen begynder med en flyvetur gennem Grand Canyon hvor der virkelig bliver leget med ens sanser.

I filmen besøger vi tre typer grotter: En undersøisk grotte på Yucatan halvøen i Mexico, en krystalblå ishule i det sydvestlige Grønland og en rødbrun klippehule tæt ved Grand Canyon i Arizona. Tre meget forskellige grotter netop for at vise, hvor mangespektret Jordens indre kan være.

På Yucantan halvøen findes den tredje største undervands-grotte i verden med navnet “Cenote Dos Ojos”. Grotten ligger ud mod det caribiske hav ved den gamle Maya-havn – “Tulum”. Den indeholder de mest fantastiske formationer og 56 kilometers gange er indtil videre blevet lokaliseret.

Den anden grotte, vi oplever i filmen, er en klippehule, der befinder sig omkring 233 meter oppe over den turkisfarvet flod “Little Colorado River Gorge”. Denne flod er et udspring af Colorado River nær ved Grand Canyon i det nordlige Arizona.

Her rappeller Hazel Barton sammen med filmens anden hovedperson, Nancy Aulenbach, som de første nogensinde ned til indgangen af en ikke særlig kendt hule, som blev formet for millioner af år siden, før der var en flod, der skar sig igennem klipperne.

Den tredje og sidste hule ligger ved Kangerlussuaq, der er en lille by på Grønlands sydvestlige kyst. Filmholdet lavede deres optagelser i september, hvor overfladen på isgletscherne igennem sommermånederne var smeltet og havde efterladt de smukkeste krystaller og is-formationer. Barton og Aulenbach følger et hold af videnskabsfolk og eventyrere, som prøver at opnå en rekord: At nå omkring 166 meter ned i en dramatisk katedral-lignende verden af isblå krystaller.

Udforskningen af disse grotter er ikke blot for sjov, men giver et væsentligt bidrag til grundforskning. Grotterne indeholder ukendte organismer, der har overlevet i de mest ekstreme milijøer uden lys, uden mulighed for megen ernæring og måske oven i købet har været låst inde i is i hundrede tusinder af år. Disse organismer kan være nøglen til udvikling af ny medicin .

Praktiske oplysninger:
Vil du læse mere om filmen kan du gøre det på Tycho Brahes hjemmeside: http://www.tycho.dk/forestillinger/

Billetter kan bestilles på tlf. 3312 1224.

Har du fået mod på at klatre kan du finde en klatreklub nær dig. Klatreklubber…

Et godt sted at øve dine klippeklatringsfærdigheder er på Kullen. Klatring på Kullen…