Månedsarkiv: maj 2002

Klatring på Kullen

Klippeklatring

Kullen ligger mindre end 3 timers kørsel fra København og byder på god klippeklatring uanset niveau.
Området
Kullen er et naturreservat med grotter, moser, kystklipper, løv- og nåleskov.
Kullen har et rigt og varieret dyre- og planteliv. Det er således muligt at se kaniner, rådyr, ræve og et utal af fugle. Man kan endvidere være heldig at se havpattedyrerne spættet sæl og marsvin. Området indeholder en række naturstier hvor det er muligt vandre.


Klatring

Som nævnt er der ruter for alle niveauer. Alle ruter er beskrevet i bogen “Klatring på Kullen” udgivet af Dansk Bjergklub.


Overnatning

Det er ikke tilladt at overnatte i naturreservatet, men der er en stor campingplads ved Möllehässle, hvor der også er et dykkercenter, da Kullen byder på fine dykkersteder.


Praktiske oplysninger

– Camping: Möllehässle 042-43 73 84/ -34 64 48
– “Klatring på Kullen” udgivet af Dansk Bjergklub.

Discovery Channel World Championsship Adventurerace

Dicovery Channel har netop afsluttet det første World Championship Adventure Race. Løbet blev afholdt i Schweiz d. 3 til 8 September. 41 hold fra hele verden deltog. Grundet det hårde vejr lykkede det kun 9 hold at gennemføre. Vinderne blev det findske hold “Nokia Adventure”. Første premien var på 50.000.- US $ Holdene der deltog var nogle af de bedste hold fra den nyligt etablerede AR World Series (Adventure Race World Series). AR World Series er en sammenslutning af AdventureRaces verden over. Gennem deltagelse i disse lokale løb er det muligt kvalificere sig til det prestige fyldte World Championship Adventure Race. Dicovery Channel filmede løbet og det bliver vist i begyndelsen af 2002. læs mere på: www.arworldchampionship.com

Fotokursus

Formålet med denne portal er at give dig inspiration til dine personlige eventyr. Det gør vi ofte gennem artikler ledsaget af flotte billeder. For at optimere dette var det derfor naturlig at sende dyk-redaktøren på undervandsfotokursus.
Kurset blev afholdt i NASE-regi og indbefattede et teorimodul og og to dyk med praktiske øvelser. Første dyk var med kameraets almindelige linse, det andet med makrolinse.


Klar til det første fotodyk!


Snegl taget med makro

Teorimodullet tog en formiddag. Vi var kun to kursister og derfor var indlæringen meget intens. Vi blev sat grundigt ind i blænde og åbniingstider og andre ting, der er nødvendige for at kunne tage skarpe billeder. Vi blev orienteret om de forskellige kameratyper med deres fordele og ulemper. De kreative muligheder og andre forudsætninger blev også rundet.
Herefter var vi klar til vores første dyk med et kamera, der var lidt ud over det sædvanlige. På første dyk skulle der eksperimenteres med “portrætbilleder” og billeder taget på større afstand. Vi var begge lidt negativ indstillet overfor opgaven, vandet var meget grumset og vi troede ikke på at vi kunne lave nogle gode billeder. Resultatet blev dog udemærket.

Motiver til den normale linse var der ikke mange af, så må man nøjes med makkeren


Goble taget med makro linse. Goblen er 1 cm høj.

Makrofotografering var dagens næste punkt. Vi var her mere optimistiske, da vandet var fyldt med små gobler, søstjerner og andet småkravl. Det viste sig dog svært, at holde de små krabyl indenfor makrolinsens rammer. Men det var en fornøjelse at prøve.
Efterfølgende blev billederne evalueret og tilbagemeldt. Denne proces er naturligvis meget givende, idet det er her man udvikler sig. Så næste gang tager man endnu bedre billeder.
Et fotokursus kan anbefales for alle dem der har en del erfaring på bagen og gerne vil lidt videre med deres dykning. Jeres dykredaktør håber, at I i de næste artikler kan se fremskridt på billedsiden

Pamir 2001

Peter Tranevig, som har stillet op til interview, virker afklaret med den kalkulerede risiko han om få måneder udsætter sig for. Han er en af 7 bjergbestigere fra Nørrebros Klatreklub som nu til sommer tager til Pamir-bjergene, der ligger på grænsen mellem Kirgisien og Tadsjikistan i central-asien, hvor de skal bestige det 7134 meter høje Peak Lenin.

Bjerget
Peak Lenin betragtes som et af de lettere 7000 meter bjerge da det ikke er så teknisk svært. Vejret er dog en stor trussel og klatrere er blevet blæst af bjerget.

Forberedelsen
Ideen om ekspeditionen begyndte for ca. 2 år siden. Til at begynde med var der 30 interesserede men efter diverse træningsture er ekspeditionen nu nede på 7.
Jesper Rizau er ekspeditionsleder og har tidligere været på bjerget. Han måtte dog vende om umiddelbart før top forsøget grundet to tragiske dødsfald i basecamp.
Forberedelserne til turen har bestået i diverse træningsture hvor udstyr og samarbejde er blevet testet.
Seneste tur var til Østrig i påsken hvor ekspeditionen var så “heldig” at have meget dårligt vejr. Dette gav optimale forhold at træne under.

Bestigningen
Ekspeditionen er delt op i reblag af 2,2 og 3 og det er planen at bestige bjerget i alpin stil og uden brug af ilt.

Ekspeditionen har ikke nogen læge med selv men kan trække på en som vil være tilstede i basecamp. Deltagerne har endvidere en førstehjælpstaske med så de kan klare mindre skader selv.

Praktiske oplysninger:
Har du lyst til at læse mere om ekspeditionen eller dens deltagere kan du følge med på deres hjemmeside: http://www.pamir2001.dk

Danum Valley

En Perle på Borneo

Parken generelt
Danum Valley er placeret i den østlige del af Sabah, Borneo. Navnet er egentlig Danum Valley Conservation Area. Området er 438 kvadratkilometer stort og næsten helt dækket af skov. Skoven er hjemsted for over 275 fuglearter, pattedyr, som Sumatra næsehorn og orangutang, utrolige mængder insekter, frøer osv. osv. Området er under WWF beskyttelse og er et af de mest unikke økosystemer i verden.

   

Utrolig varieret dyreliv. Her en Guldsmed og en krabbe og tudse efter regn.

Parken er omgivet af enormt skovningsområde, hvor der blandt andet forskes i bæredygtig skovhugst. Selve parken ligger 61 km inde i dette skovningsområde, ca. 2 timers kørsel på grusvej fra nærmeste asfaltvej.

Det praktiske
For at komme ind i parken skal man forbi parkkontoret ved lufthavnen i Lahad Datu. Her arrangeres kørsel, overnatning osv. Vil man selv køre, skal man have en tilladelse fra kontoret. Selve lejren i junglen er meget moderne og man kan bo i camping område, hostel eller hotel værelser alt efter ønske. Der er plads til ca. 100 mennesker derinde, men da AdventureGuide besøgte stedet var der max 15 mennesker, hvoraf alle undtagen en var forskere. Så her ikke tale om en “turistfælde”. Prisen er cirka 40 kr. om dagen plus mad. Hertil kommer indgangsbillet, ca. 40 kr.

Aktiviterne
Er man til livrem og seler, kan man gå ud fra lejren på nogle korte ruter med eller uden guide. Disse ture giver et godt indtryk af junglen og der er blandt andet mulighed for at komme op i udsigtstårne og hængebroer i 27 meters højde.

At være i junglen giver overraskelse. I Danum Valley kommer man ikke uden om iglerne.

Vil man længere ud i junglen, kan man billigt hyre en guide. Er man ikke stærk i kort og kompas, er dette den rigtige løsning. Man kan komme længere omkring, og være sikker på at komme hjem igen!

Edderkopperne har en anden størrelse i Borneo. Denne var ca. 15 cm meter fra ben til ben. Læg mærke til æggene under maven.

Sådan gjorde AdventureGuide
AdventureGuide valgte at tage langt ud i junglen uden guide. Langt i denne sammenhæng betyder, at vi var cirka 6 km fra parkhovedkvarteret. Dette lyder umiddelbart ikke af meget, men vi var alligevel ca. 70 km fra nærmeste asfalt vej.

Vi valgte at gå ad Rhino Ridge, en svær rute med store højdeforskelle på cirka 5 km.. Ruten blev endnu vanskeligere af væltede træer der ustandseligt gjorde, at vi måtte omrute. Eller Kravle igennem.

Stien var ikke altid helt optimal, men det gjorde bare oplevelsen bedre.

På ruten så vi slanger (arten er ikke bestemt endnu), diverse insekter også så vi en krokodille og varan slås ved en flodbred.

At se en slange var en kæmpe oplevelse.

Rhino Ridge blev gået igennem på to dage, og på sidste dagen gik vi ad Main Trail East. For enden af denne lettere sti, fandt vi det mest fantastiske vandfald. Ved vandfaldet var indrettet en overdækning. Dvs. at man kunne ligge under presenning enten i egen hængekøje eller telt. Vi var alene ved vandfaldet i 5 dage. Tiden gik med at bade ved vandfaldet, gå korte ture uden rygsæk, fotografere, lave med mad og rense vand. Efter 5 dage gik vi ind til hovedlejren ad Main Trail East.

Efter march i en stegende hed jungel, igler og slanger, er et brusebad lykken.

Hvordan tager jeg på sådan en tur?
Har du ønsker om at tage på en tur i junglen på egen hånd er her nogle forudsætninger du bør kunne overholde.

 1. Du skal være i GOD fysisk form.
 2. Du må ikke lide af sygdomme der gør, at du kan få brug for øjeblikkelige lægehjælp.
 3. Du skal kunne bruge kort og kompas/GPS.
 4. Du skal kunne sætte dig ind i hvilket slags miljø du bevæger dig ind i (hvilke (farlige) dyr/planter er der, hvad kræves der af tøj osv. osv.).
 5. Du skal være i stand til at benytte det medbragte udstyr (telt, hængekøje, myggenet, førstehjælpsmateriel, vandrensningssæt osv. osv.).
 6. Førstehjælpsuddannelse samt militær eller lignende uddannelse kan være en stor fordel.

Kan du opfylde ovenstående krav, er er en mulighed for at du kan tage af sted med nogle kammerater ind i junglen. Hvis ikke, så medbring en guide.

Pakkeliste.
Følgende pakkeliste er lavet på baggrund af 3 mænd, der tog af sted til Borneo i 3 uger for at bestige Mount Kinabalu, være alene i junglen længere tid og dykke på Sipadan. Listen er ikke ultimativ, men den virkede for os. I må selv tilvirke jeres liste. I junglen bar vi ca. 20-22 kg. Alle enkelt dele pakkes i gennemsigtige poser med fryseklemmer.
Brian Friis Pedersen har udviklet listen på baggrund af tidligere ture i junglen. Tano Nordgaard Svendsen har kommet med input.

Tøj, enkelt mand:

 • Støvler med plads til varme sokker
 • Sokker, 2 par
 • Sved undertøj, 1 trøje
 • Underbukser, 2 par (det par man har på + 1 til.
 • Vandrebukser
 • Flies jakke (Kun til Bjerget)
 • Handsker (kun til Bjerget)
 • Lille håndklæde eller vaskeskind.
 • Tøj til rejsen (Dit tøj er ikke meget værd, når du kommer ud af junglen, opbevar noget andet på hostel eller i en boks, hvis det er muligt).

Udstyr, enkelt mand.

 • Rygsæk, rummelig med sort affaldssæk inden i.
 • Tynd sovepose eller poncholiner.
 • Liggeunderlag.
 • Hængekøje.
 • Teltflage med 8 elastikstroppe.
 • Myggenet med tøjklemmer.
 • Maglight med batterier.
 • 15 meter tynd snor.
 • Spiseske
 • Kniv (Helst et multitool).
 • Kompas.
 • Fyrfadslys.
 • Tandbørste/tandpasta.
 • Kontaktlinser (byt dine linser til endagslinser)/Øjenskyl/Mediswab (til at rense hænderne med inden linserne isættes).
 • Vandflaske/camelbag.
 • Lighter.
 • Blyant og blok (til dagbogen og breve).
 • Toiletpapir (husk for alt i verden at opbevare det vandtæt!!)
 • Visakort.
 • Pas.
 • Medicin.
 • Medicin (F.eks. Zovir mod forkølelsessår).
 • Svømmebriller (Er gode til at se hvad der lever i floderne).
 • Rejeforsikring.
 • Termobæger m. låg.
 • Ekstra snørebånd.
 • Pandelampe.
 • 3 meter 10 mm tov. (Til at løfte rygsækken fra jorden om natten).
 • Karabin.
 • 2 Knæklys.
 • Fløjte.
 • Overraskelser til de andre (F.eks. slik, mad, blade eller lignende. Kun fantasien sætter grænser).

Fælles udstyr, 3 mand.

 • Telt.
 • Mad (Vi købte 3 kg ris, bouillon, supper, kaffe, kakao, et par dåser tun og chokolade).
 • Førstehjælps Kit. (Plastre, strækbind, skalpeller, pencit, antibiotika, drop, alu-tæppe osv. osv.).
 • 1 infusionsvæske sæt.
 • 2 kogesæt med 1 brænder, 1 gryde, 2 håndtag og 2 toolsæt og i alt 3 liter benzin.
 • Viskestykke og grydesvamp.
 • 10 sprittabletter.
 • 1 GPS.
 • Min 2 sæt kort i kortposer.
 • Kamera (Evt. et spejlrefleks og et engangs som backup) med ekstra film..
 • Videokamera.
 • Evt. blå salt til at affugte kamera med.
 • Kikkert.
 • Ekstra batterier.
 • Vandrensningspumpe (Tabletter er for bøvlede at bruge). Evt. ekstra filter.

Sildefiskeri – En nordjysk forårstradition

En spand med vand er at foretrække til opbevaring, frem for en plasticpose

For mange er Vibens ankomst den eneste rigtige forårsbebuder, men i Nordjylland er sildenes indtog i Limfjorden en lige så vigtig indikator på, at vi går varmere tider i møde. I forårsmånederne svømmer tusindvis af fede blanke sild ind i fjorden for at gyde. Det får folk til at stimle sammen på havnefronten i Nørresundby, ja man kunne fristes til at sige, at folk til tider står som sild i en tønde! Sildefiskeri er for alle. Det er nemt at gå til, kræver ikke det store udstyr og som regel er der nok af sild at tage af. Det er derfor også på denne årstid at man pludselig møder alle de lystfiskere, der har en stang liggende der hjemme og som kun tager den frem ved denne ene lejlighed. De renser de største flager af sildeskæl fra forrige år af stangen og så er de igen parat til at deltage i sildemarkedet. Små og stor, unge og gamle mødes på havnen i håb om at skaffe sig lidt ekstra til frokostbordet.

Det er min opfattelse, at fiskeriet i år har været lidt svingende. På trods af flere ture ned til havnen for at kigge, har der ikke rigtigt været gang i fiskeriet de gange jeg har været der. I dag var der dog kommet hul på bylden. I de 20 min. jeg tilbragte på kajen, for at tage et par billeder til denne artikel, blev der hevet omkring 30 sild på land.
Sildene komme i bølger og når en forventningsfuld lystfisker har fået fisk, er det bare med at komme i gang, for der er flere derude.

Sildefiskeri er for hele familien, men husk redningsvest til de mindste.

De tidlige morgen timer synes at være de bedste og mange tager et smut forbi havnen på vej til arbejde. Ved frokost tid er der igen et indtog af lystfiskere, der hellere vil nyde frokosten med en fiskestang i hånden end at sidde i kantinen.
Det mest populære sted til fiskeriet er ved siden af Limfjordsbroen i Nørresundby. Det er nemt at finde, man kan allerede fra broen se folkene, som står og fisker og så er det bare at finde et sted at parkerer bilen.
De tidlige morgen timer synes at være de bedste og mange tager et smut forbi havnen på vej til arbejde. Ved frokost tid er der igen et indtog af lystfiskere, der hellere vil nyde frokosten med en fiskestang i hånden end at sidde i kantinen.
Det mest populære sted til fiskeriet er ved siden af Limfjordsbroen i Nørresundby. Det er nemt at finde, man kan allerede fra broen se folkene, som står og fisker og så er det bare at finde et sted at parkerer bilen.

Sildene kommer i stimer og der fanges derfor ofte flere fisk ad gangen

Som skrevet er udstyret simpelt. En stang på 8-10 fod er fin. Materialerne er ikke vigtige, faktisk er der som regel en overvægt af lystfiskere, der bruger de gamle glasfiber stænger til dette fiskeri. De kan sagtens holde til at løfte op til 5 sild ind over havnekanten.
Et hjul med line omkring 0.30 mm samt et forfang med vægtbelastning. Forfanget består af om til 5 kroge, hvorpå der er bundet noget materiale med glimmer effekt. Der findes forskellige typer, men jeg må tilstå, at jeg ikke ved om, der er nogle der er bedre end andre. Vægtbelastningen er valgfri. Nogle bruger en sten med et hul i, andre blylodder mens nogle foretrækker en pirk eller et blink, så er muligheden samtidig til stede for at fange en torsk eller havørred i forbifarten.

Fiskeriet foregår ved at man kaster forfanget ud mod midten af fjorden, lader det synke mod bunden og trække det ind i små nøk. Det er vigtigt at få forfanget til at vibrere, det er det, som får fiskene til at bide.

Til slut er blot at sige “stop” når du har fisk nok. På en god dag tager det ikke mange timer at få fyldt den medbragte spand til randen med sild, men tænk på at de også skal renses og spises. Jeg har ikke meget til overs for de fiskere, der efter en dag på havnen tømmer spandens indhold ud i skraldespanden. Så er det bedre at stoppe mens man stadig kan overkomme at rense de fisk man har fanget og så måske tage en tur igen en anden dag.

God fornøjelse til dem der vil prøve lykken.