Månedsarkiv: september 2001

Bornholm Danmarks havørred mekka

Det er åer som denne havørreden forcere i efteråret.

Havørred fiskeri på Bornholm har i mange år meget populært og øen besøges hvert år af rigtig mange lystfiskerturister. De sidste år er det ikke kun de danske fiskere der har fundet det gode fiskeri tiltrækkende, men også mange tyskere nordmænd og polakker kommer til øen for at fiske efter de smukke blanke fightere.
At fiskeriet på Bornholm er så godt skyldes at den bornholmske stamme er en hurtig voksende vild stamme. dvs. at til forskel for andre steder i Danmark er udsætning af smolt og småørred ikke længere noget der praktiseres på Bornholm, disse udsætninger stoppede i starten af 80’erne. Og i dag er der udelukkende tale om selvproduktion .

Her en typisk nedgænger ørred slank og farvet skal genudsættes.

Der findes langt over 20 Åer, bække og små vandløb hvor der går fisk op for at gyde – ja selv den mindste lille rende kan have en fin ørred bestand. Ørreden går op fra oktober til hen i februar alt efter vejr og vandføring i åen , og det er et fantastisk syn når man en blæsende november dag står i skumringen og ser de store fisk vælte sig rundt i bølgerne,
for pludselig sætte fuld skrue på og vandre op over havstokken og op i åen.
Er man heldig kan man på en times tid tælle 50 fisk eller flere.
Havørreden befinder sig kun ganske kort tid i åen for dernæst at vende tilbage til havet for at æde sig tyk og fed , det er disse fisk kaldet nedgængere som lystfiskeren i de første måneder i året jan – marts møder i store mængder på de bornholmske kyster. Det kan være fisk helt op til 6 og 7 kg.

Fisken er genudsat uden at lide overlast.

Disse nedgængere bør sættes tilbage hvis de er meget slanke da de kun er meget ringe spisefisk.
Blandt disse fisk går også de såkaldte overspringere , Ørreder der springer en gyde sæson over,
det er ofte store smælder fede sølv blanke fisk , en rigtig trofæ fisk og en rigtig god spise fisk.
Jeg vil i kommende artikler fortælle om de bornholmske kyst pladser og lidt om grej valg , både for spinnefiskeren og for flue manden