Nilen – Den Ultimative Udfordring

Pressemeddelelse

For første gang, er det lykkes en ekspedition at tilbagelægge de 5.247 km fra Nilens udspring i Etiopien til udmunding i Middelhavet. Det er der kommet en dramatisk og begivenhedsrig adventurefilm ud af.

”Nilen – Den Ultimative Udfordring”

IMAX-filmen “Nilen – Den Ultimative Udfordring” er et bjergtagende eventyr, ned ad verdens

længste og farligste flod – Den Blå Nil. I 114 dage sejler en ekspedition, som de første i verden,

fra Den Blå Nils udspring i det etiopiske højland til Middelhavet. 5.247 km i kajak. Undervejs står ekspeditionen ansigt til ansigt med livsfarlige strømfald, angrebslystne krokodiller, dødbringende flodheste, sandstorme, skudepisoder, malaria og den brændende ørkensol.

Oplev fjerne lande og fremmede folkeslag, når ekspeditionen krydser landene Etiopien, Sudan og Egypten. Imens udfolder det smukke landskab og de vidundere, der er skabt langs Den Blå Nil, sig på det store kuppellærred.

Nilen i Planetariet

Planetariet har sat filmen på programmet for at illustrere menneskets ukuelige trang til at udforske sine omgivelser og gøre ting, ingen andre har kunnet gennemføre. Yderligere illustrerer filmen også, at Nilen er enestående blandt verdens floder. Nogle kalder den verdens mest betydnings-fulde flod, fordi den gamle egyptiske flodkultur skabte grobund for en kulturel udvikling, der på mange måder var forudsætningen for de senere græske og romerske kulturer – og derigennem et væsentligt fundament for den vesterlandske kultur. Ægypterne udviklede bl.a. forløberen til vor tids kalendersystem.

Publikumspremiere: 21. maj 2005 (spiller hele 2005). Filmen er indtalt på dansk af skuespilleren

Lars Bom. Den er produceret af Orbita Max og MacGillivray Freeman Films, der står bag de

succesrige IMAX-film ”Everest” og ”Koralrevet”.

Ekspeditionen

Nilen har altid været en kilde til eventyr og mysterier. Gennem århundrede har mange ekspedition-er forsøgt at besejle den vilde flod, men uden held. Mange mænd er døde af anstrengelserne, og siden 1964 er tre opdagere blevet skudt, to er druknet og en anden er sporløst forsvundet. Bedriften i filmen er derfor indlysende nok. Opdageren Pasquale Scaturro skrev historie, da han med de andre ekspeditionsdeltagere afsluttede den 114 dage lange ekspedition fra etiopiens forrevne højland til bredderne ved Alexandria i Egypten, hvor Nilen flyder ud i Middelhavet.

Ud over IMAX-filmen har Pasquale Scaturro også skrevet bogen ”Mystery of the Nile”, hvor han dokumenterer sine oplevelser med at lede ekspeditionen ned af Nilen. Bogen er udgivet i 2005.

Yderligere information

Pressebilleder i høj opløsning og yderligere information på www.tycho.dk under menupunktet Presse.

Direktør Bjørn Franck Jørgensen, tlf.: 33 18 19 91 eller bjorn@tycho.dk

Informationsmedarbejder Line Rasmussen, tlf.: 33 18 19 98 eller line@tycho.dk

Line Rasmussen

Informationsmedarbejder

Tycho Brahe Planetarium

Gammel Kongevej

1610 København V

Administration: 33 18 19 99

Direkte tlf.: 33 18 19 98

http://www.tycho.dk

http://www.tycho.dk